18.9 C
Província de Tarragona
Dilluns, juny 10, 2024

Faixa, càmera i acció

Arnau Curto i Joan Albert Besora, els dos caps visibles del projecte. Foto: Gerard Recasens

Són molt joves però estan molt convençuts. Veuen obstacles però són idealistes. Potser per periodistes, potser per castellers, els joves tarragonins que s’agrupen sota el paraigua de ‘Faixa apart’ obvien els condicionals i s’abonen a l’indicatiu. Estan segurs que tot allò que posen damunt la taula ha d’acabar sortint i ja han dedicat hores i hores a projectes que s’allunyen de l’impossible.

L’Arnau Curto i el Joan Albert Besora són els dos caps visibles del projecte ‘De les Cols a la TAP’, que veia la llum el passat mes de gener com a repte autoimposat per una colla de joves que es trobaven a la recta final de les seves carreres universitàries. Estudiants, tots ells, de Periodisme o de Comunicació Audiovisual; tarragonins, i una mescla de castellers de la Jove, dels Xiquets i persones que gairebé no sabien què era una faixa.

Un projecte que busca recollir els darrers anys de la castellística tarragonina a través d’una doble via: un documental, dirigit per Besora, i un llibre, escrit per Curto, que també coordina la cosa. Tot i el paper evident de les quatre colles castelleres de la ciutat, no volen fer un resum dels darrers anys de les agrupacions. Volen anar molt més enllà.

«La tasca de l’Ajuntament i la Biennal de Castells és clau per entendre la progressió exponencial dels castells a la ciutat», explica Joan Albert Besora. «De fet, parlem de les colles perquè parlem de la ciutat», detalla Curto, mostrant el caràcter transversal del projecte. Una visió amb diverses òptiques que permet una perspectiva global: la ciutat hi guanya quan aposta per les colles, les colles creixen i retroalimenten el prestigi de Tarragona com a capital castellera.

Sobre el paper, la idea és, doncs, impecable. Al carrer, de front amb la realitat, ja s’han trobat amb els esculls habituals. Volien estrenar aquest estiu però no podrà ser. «No mantindrem la data de Sant Magí, perquè no arribàvem als tempos que necessita el que volem fer», explica Arnau Curto i afegeix un altre dels grans problemes amb què es troben: el del finançament. La topada amb la realitat els fa replantejar els passos: «dedicarem més temps a la recerca de finançament i poder optimitzar la qualitat dels productes», remata Besora.

De moment, buscaran patrocinadors a la ciutat i aprofitaran la temporada 2015 per enriquir el contingut dels seus projectes. Ja fan càbales sobre un any que ho tindrà complicat per igualar els registres de l’anterior. «És molt difícil millorar el 2014 en un sentit homogeni: és complicat que les quatre colles superin sostres», diu Curto. «El 2015 ha de ser l’any de la consolidació i això també ho hem de reflectir al projecte», justifica Besora.

Ara, la idea és presentar-lo a la primavera de 2016. Si els terminis van rodats, ‘Faixa apart’ es plantejarà d’altres projectes audiovisuals que tinguin, però, un leitmotiv: els castells. Són periodistes i són castellers… i les paraules marquen tarannà: «Som conscients que a falta de feina, el millor és crear-nos-la nosaltres». Veuen complicat el futur de les seves professions i tenen assumit que els serà realment dur trobar feina. «Per tant, ens intentem crear la feina i cercar projectes propis. Aquest és el camí», manifesten. Com a bons castellers: si van mal dades, a donar pit. De moment, en un projecte ambiciós. Però qui treballa sense parar, per molt alts que semblin els reptes, sempre obté premi. I això també ho ensenyen els castells.

Gerard Recasens
Gerard Recasens
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here