22.5 C
Província de Tarragona
Dijous, juny 20, 2024

Xiquets de Tarragona: plasmar un llegat

El 2de9fm, el millor castell de la història dels Xiquets.
El 2de9fm, el millor castell de la història dels Xiquets. (Foto: Gerard Recasens)

Una colla és futur, certament. Però també és ara i és abans. És el present, per construir de manera inexorable el futur, però també és el passat: saber d’on es ve, perquè allò que van fer els nostres antecessors no és només un sostre. També és tot un exemple. Una colla també és passat per recordar fites i, molt important, per no oblidar ni els errors comesos ni la gestió de les seves solucions. Aquesta és, probablement, una màxima molt teòrica i molt òbvia, però cal tenir-ne en compte el significat vertader.

 

Sovint —aquí i a d’altres mitjans— parlem apassionadament de com assagen les formacions castelleres, de com els va la temporada i de quins objectius es plantegen a les properes actuacions. De fet, és un tema d’estricta actualitat, trobant-nos a escassos dies de Sant Magí i, per tant, del tram alt de l’any casteller. Però en ocasions cal aturar-se i posar en valor el llegat d’una entitat en el si d’una ciutat. És el cas, en particular, dels Xiquets de Tarragona, que el dia 16 de setembre presentaran el documental «L’herència millorada».

 

La peça, que estan ultimant els matalassers amb la productora Juan-Desafinado, s’està acabant d’enregistrar aquests dies i, de fet, s’espera que inclogui també escenes del proper dimecres, dia de Sant Magí i, per excel·lència, de castells a les Cols. L’efemèride és doble i en justifica l’encàrrec: 130 anys de la creació de la Colla de la Mercè i 45 dels actuals Xiquets de Tarragona. El documental parla de com la formació vigent recull l’herència de les seves predecessores, però també busca il·lustrar «el bon moment que viu l’entitat en els darrers anys, en què la colla ha estat d’executar castells i créixer a un ritme sorprenent», segons explica Clàudia Llambrich, una de les responsables de comunicació dels del carrer Santa Anna.

 

Quan Joan Sala, expresident i excap de colla dels de la camisa ratllada, va tenir la idea d’enregistrar un documental que retratés les vivències de l’entitat, tota la maquinària es va posar a la feina. Va ser en aquell moment quan va sorgir la iniciativa de la campanya de micromecenatge que, a través de la plataforma Verkami, va obtenir uns 11.000 euros, la part majoritària del pressupost de què disposa el projecte. Paral·lelament, però, la productora va començar a seguir de prop la colla i a gravar les primeres escenes.

 

Ara, un mes i mig després de disposar del finançament esperat, els Xiquets ultimen el documental a la vegada que busquen allargar el moment més dolç de la seva història. «A la colla es respira positivitat i hi ha un sentiment dominant d’implicació» apunta Llambrich. Els ànims estan il·lusionats però en tensió de cara a la diada de Sant Magí, perquè els castellers són conscients que arriba el dia de treure a plaça allò que han treballat al pati.

 

Quan el 16 de setembre l’Antiga Audiència presencïi per primer cop el documental, es farà palesa no tan sols la feina dels darrers mesos sinó el llegat heretat i explotat pels Xiquets de Tarragona. Com un dia gran a plaça, aquell dia hauran plasmat en pantalla l’esforç incansable de mantenir una herència centenària.

Gerard Recasens
Gerard Recasens
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here