27.9 C
Província de Tarragona
Dissabte, juny 8, 2024

De revulsiu a la diada més esperada

Diada Festa Major 2012-5de9f carregat per la Jove-de-Tarragona (Foto-Neus Baena)
Diada Festa Major 2012: 5de9f carregat per la Jove de Tarragona (Foto-Neus Baena)

La plaça de la Font serà aquest diumenge al migdia escenari d’una de les actuacions castelleres més esperades dels darrers temps. La diada de Santa Tecla – El primer diumenge (nom oficial, segons el programa de festes) espera veure castells de gamma extra per part de les quatre colles participants, que han anunciat sengles programes de màxims. Cal tenir en compte que aquesta diada és molt recent, tot just ara en viurem l’onzena edició i, a l’espera que els resultats dictin sentència, ja hi ha qui espera un dia tan gloriós com el passat Sant Fèlix. Com és que en tant poc temps aquesta jornada ha assolit aquest nivell?

 

L’any 2004, en un context de resituació generalitzada al món casteller, especialment agreujada a Tarragona, la Jove de Tarragona va organitzar una diada especial amb motiu del seu 25è aniversari que, aquí ve el més important, va tenir lloc el 19 de setembre, en plenes festes de Santa Tecla. Castellerament la diada no va ser extraordinària (si bé la Colla Jove va descarregar el 4 de 9 amb folre, fet poc habitual aquells anys), però la resposta ciutadana va ser positiva: “Ens van acompanyar la Joves de Valls i els Minyons de Terrassa i la diada va anar molt bé, amb la plaça plena. Però allò no podia quedar-se allí”, rememora Albert Grau, aleshores cap de colla de la Jove i preocupat, com molts altres, per la pèrdua de pes de Tarragona com a plaça castellera.

Diada-Festa-Major-2013-4de9sf-Castellers-de-Vilafraca.-Foto-Castellers-de-Vilafranca
Diada Festa Major 2013: 4de9sf dels Castellers de Vilafraca. (Foto:Castellers de Vilafranca)

La continuïtat va venir en forma d’una “extraordinària diada castellera de les Festes”, celebrada l’any següent també a la plaça de la Font. La Jove de Tarragona ja no seria l’única representant local, sinó que l’acompanyaria els Xiquets de Tarragona, a més de la Colla Vella dels Xiquets de Valls i els Castellers de Vilafranca com a agrupacions convidades. El record del segle XIX, quan Santa Tecla era una de les cites més importants de la temporada gràcies a les gestes de les colles vallenques. “No vam inventar res, simplement vam remetre’ns a la història castellera de la ciutat”, explica Joan Sala, en aquells temps cap de colla dels matalassers. Des d’aleshores Sala i Grau formen un tàndem indispensable per entendre l’evolució de la diada, amb una tercera pota, la de l’Ajuntament de Tarragona, actor  representat pel seu tècnic de l’Àrea de Festes, Jordi Bertran primer, Ester Roca després.

 

A les primeres edicions la diada no va ser el revulsiu que molts esperaven, si bé era el reflex de l’estat de forma del món casteller en aquell moment. La Jove de Tarragona va carregar el 3 de 9 f al 2005, l’única construcció de nou pisos local en la diada fins que els Xiquets de Tarragona també van coronar (vuit anys després) el castell de nou l’any 2007. La Vella de Valls va provar castells de gamma extra des del primer moment, però sense sort. Aquells primers anys van estar envoltats de certa polèmica a causa del malestar de les altres dues colles de la ciutat, els Castellers de Sant Pere i Sant Pau i els Xiquets del Serrallo, aquests últims especialment actius a l’hora d’expressar el seu desacord. Lamentaven que se’ls deixés de banda en una actuació en el marc de la festa major, la “Santa Tecla inventada”, com deien alguns.“Les crítiques es podien entendre, però el que es buscava, fonamentalment, és que es parlés de castells a Tarragona. Si es generava un bon ambient la gent es faria aficionada als castells, i aquests aficionats tard o d’hora acabarien vinculats a una colla”, defensa Joan Sala.

 

El primer castell de gamma extra va arribar el 2007 en forma de 2 de 9 amb folre i manilles de la mà dels Castellers de Vilafranca, fita que el 2009 també assoliria, carregada, la Colla Vella. Els rosats han actuat en totes les edicions de la diada, i els verds també han estat uns habituals, excepte l’any 2006 quan van ser substituïts pels Minyons de Terrassa. La manera de seleccionar les colles i, sobretot, el tracte ofert des de Tarragona han esdevingut un dels trets distintius de l’actuació: “Als primers anys anàvem a veure tres agrupacions, parlàvem amb elles sobre les seves intencions i aleshores decidíem. Després ens hem adonat que l’hàbit del casteller passa per sobre de la voluntat del dirigent. Hi ha places que si te les fas teves no fa falta que ningú et digui què s’ha de fer aquell dia”, explica Albert Grau. “Les colles cobren, els castellers no. Només van on es troben a gust i per això el tracte és molt important”, afegeix. El mateix Grau i Joan Sala, sempre acompanyats del tècnic de l’Ajuntament, s’encarregaven personalment de les negociacions. “La confiança entre nosaltres i el nostre feeling personal s’ha notat. Les colles no han vist un de la Jove i un dels Xiquets, sinó dues entitats que s’agafaven de la mà amb una mateixa visió: Tarragona per davant de tot”, diu l’exdirigent matalasser.

Diada Festa Major 2014 - 2de9fm carregat Xiquets de Tarragona. Foto Josep Torreño
Diada Festa Major 2014: 2de9fm carregat Xiquets de Tarragona (Foto Josep Torreño)

La cerca d’uns bons espais per a la canalla, l’aposta per un dispositiu sanitari de qualitat, l’aplicació d’un sistema de rondes àgil, la bona col·laboració entre pinyes… Aquests detalls, millorats amb el pas dels anys, han fet que les colles convidades cada vegada hagin apostat més per la diada. Tot plegat, unit òbviament a l’augment del nivell de les colles, ha permès veure l’esclat de grans construccions a partir de 2011: 2 de 8 sense folre, 4 de 9 sense folre, 3 de 9 amb folre i l’agulla (aquests primers, exclusivament a càrrec dels Castellers de Vilafranca), 4 de 9 amb folre i l’agulla, p de 8 amb folre i manilles, 2 de 9 amb folre i manilles, 9 de 8…

 

Però l’èxit de la diada no s’explica sense les fites de les colles locals. Per a Xiquets i Jove sempre ha estat una oportunitat per anar al màxim, al començament amb l’esperança d’assolir un castell de nou pisos, després amb una ambició sense límits. Especialment recordats són, per exemple, el primer 5 de 9 amb folre carregat per la Jove, l’any 2012, o la tripleta dels Xiquets de Tarragona de la temporada següent. “El nivell de les colles locals també explica perquè les colles convidades han premut l’accelerador. Si se’t contracta a fora s’espera que milloris el nivell de la diada”, apunta Sala. Coses de la zona tradicional castellera. La diada d’aquest diumenge no és, ni de bon tros, l’únic motiu de l’excel·lent estat de forma del món casteller a Tarragona, però és més que probable que hi hagi jugat un paper. En només deu anys, el que es va pensar com un revulsiu té opcions de convertir-se en la diada més important de la temporada. Felicitats als promotors, sort als castellers i a gaudir-ne.

Diada-Festa-Major-2014-4de9fp-Colla-Vella-dels-Xiquets-de-Valls.-Foto-Colla-Vella
Diada Festa Major 2014:  4de9fp de la Colla Vella dels Xiquets de Valls. (Foto-Colla-Vella)
Jordi Suriñach
Jordi Suriñach
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here