13.3 C
Província de Tarragona
Dijous, febrer 22, 2024

Història d’un procés: treball de fi de grau a la URV

Cues per votar el 9 de novembre de 2014, una jornada clau en el procés pel dret a decidir que han analitzat Xavier Balcells i Anna Mateo (foto: Fet a Tarragona)
Cues per votar el 9 de novembre de 2014, una jornada clau en el procés pel dret a decidir que han analitzat Xavier Balsells i Anna Mateo (foto: Fet a Tarragona)

“El procés acabarà bé”, afirma convençuda Muriel Casals, expresidenta d’Òmnium Cultural i actual diputada de Junts pel Sí. “El procés ara mateix està mort”, contraposa Jordi Roca, exdiputat pel Partit Popular al Parlament de Catalunya. Aquestes són dues de les opinions que es poden trobar a www.historiadunproces.cat, un Treball de fi de Grau dels Estudis de Comunicació de la URV que recull més de deu anys de la història del dret a decidir a Catalunya.

 

‘Historia d’un procés’  és un projecte que neix l’octubre del 2014 després d’una pluja d’idees per decidir la temàtica del treball. L’única cosa que teniem clara els seus promotors (Xavier Balsells Roig i Anna Mateo Franch)  era que voliem parlar de Catalunya, i què millor que tractar el procés independentista que es trobava en el seu punt àlgid.

 

Així doncs, el web www.historiadunproces.cat, que és on es publica el projecte final, permet reviure els esdeveniments més rellevants del procés del dret a decidir des de l’any 2005 fins l’actualitat. El pilar central del web és una línia cronològica que engloba més de cent episodis que són comentats per 28 persones de la societat civil, que hi han participat tant directament com indirectament. Entre els quals, a més de Jordi Roca i Muriel Casals, s’hi troben l’actual presidenta del Parlament, Carme Forcadell, l’exjutge Santi Vidal, l’economista Germà Bel i els eurodiputats Ramón Tremosa i Josep Mª Terricabras.

 

La línia cronològica no és l’única via per conèixer el procés, ja que també es pot trobar tot el contingut estructurat per temes –economia, dret, societat, mobilitzacions, política i llengua- o s’hi pot accedir a partir de la biografia de cada un dels personatges que integren la cronologia.

 

El repte del treball va ser majúscul, ja que vam haver de treballar al ritme que avançava el procés, que no era lent. Amb una producció completament pròpia vam anar concertant totes les entrevistes al llarg del curs, així com també elaborant el contingut de cada una d’elles, fent-lo totalment personalitzat i atractiu per tal de poder captar les opinions més sinceres de cada un dels integrants. D’aquesta manera, la producció d’aquest projecte ens va permetre arribar a conversar amb persones cabdals de la història de Catalunya que van compartir les seves vivences en els seus respectius llocs de treball.

 

Història d’un procés és una eina que permet a l’usuari endinsar-se, d’una manera visual i intuitiva, a la història del procés del dret a decidir el futur de Catalunya. A més a més el projecte es converteix en una font d’hemeroteca important en el futur, ja que permetrà reviure els esdeveniments més importants d’aquest moment trascendental de la història de Catalunya a través de les persones que hi van deixar petjada.

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here