16.6 C
Província de Tarragona
Divendres, maig 24, 2024

Front renovat a la Tarragona castellera

Nin Solé, a la dreta, encaixa mans amb Xavier Sàbat, dels Xiquets. (Foto: Xiquets de Tarragona)
Nin Solé, a la dreta, encaixa mans amb Xavier Sàbat, dels Xiquets. (Foto: Xiquets de Tarragona)

Sense fer gaire soroll, els Xiquets de Tarragona ja fa alguns divendres que celebren assajos voluntaris; la Jove es va posar a la feina dimarts i Serrallo i Sant Pere i Sant Pau celebren aquest divendres el primer assaig de l’any. Poc o molt, ho podem dir: la temporada castellera arrenca. A la ciutat de Tarragona el calendari casteller respecta els terminis més clàssics i els moviments hivernals es limiten a les tradicionals assemblees, que serveixen per estendre draps a nivell intern —a tot arreu, de bruts i de nets— i per renovar poders. Enguany, la Tarragona castellera ha elevat al màxim aquesta darrera funció, fins al punt que els quatre caps de colla s’estrenaran al capdavant de les seves respectives formacions. Ho faran, això sí i en general, amb reptes de caire continuista per endavant: aprofitant el bon moment que les quatre colles de la ciutat experimenten des de fa, ja, una mica més d’un lustre.

 

Al carrer Santa Anna avançaven feina i abans de Nadal ja coneixíem el nom que ha recollit la batuta de Roger Peiró: Nin Solé. La successió és complicada. A ningú no se li escapa que Peiró ha imprès als Xiquets un caràcter propi, una nova manera de veure i de fer castells, moderna i efectiva; i que ho ha fet marcant el compàs amb el seu lideratge. Sis anys més tard, qui ha encapçalat el tren cedeix el lloc al seu segon. Nin Solé és el relleu natural de Peiró i seva serà la tasca de reforçar un envà que s’alça fins al 5de9f i el pde8fm, però que exigeix reforç d’obra per no esfondrar-se. Amb la mateixa tònica, uns Xiquets amb els castells de 9 coll avall tindran el repte de domar encara més el 2, descarregar el 5 i el pilar i començar a treballar barbaritats superiors.

 

Bordas, al centre, amb el seu equip. (Foto: CJXT)
Bordas, al centre, amb el seu equip. (Foto: CJXT)

 

Un pas per sobre hi ha la Colla Jove Xiquets de Tarragona. L’etapa de Carles Ribas arribava a la seva fi: el cap de colla del castell de 10 de la Jove plegava després de dos anys en què els de la camisa lila han consolidat el seu nivell a les places —que una mala festa major no ens faci perdre l’oremus. El nom d’Aleix Bordas (famosa esquena, la seva, per Sant Magí) ja ens era familiar de l’etapa de Crespo i Sentís al capdavant de la colla. Ara, de la mà d’un equip renovat, té l’encàrrec de seguir fent créixer els del Cós del Bou. Recuperar el 3de10fm i seguir treballant castells nets i amb el pilar no ha de ser cap disbarat si abans la Jove compleix amb les fites que ja ha demostrat, en temporades anteriors, que té a l’abast.

 

Àngel Oriol, a l'esquerra, amb Dídac Molas, el president. Plegats dirigiran els Castellers de Sant Pere i Sant Pau. Foto: CCSPISP)
Àngel Oriol, a l’esquerra, amb Dídac Molas, el president. Plegats dirigiran els Castellers de Sant Pere i Sant Pau. (Foto: CCSPISP)

 

Àngel Oriol és el veterà casteller que dirigirà, amb un equip força renovat, els Castellers de Sant Pere i Sant Pau. Oriol va ser, durant 16 temporades, el cap de colla dels Nois de la Torre. D’això ja en fa anys i ara vol fer valdre la veterania i l’experiència a la formació a què pertany des de fa unes quantes temporades. El canvi de cares és total a la colla del barri cooperativista, que deixen enrere el lideratge indiscutible d’un Jordi Gaya que els ha dut a l’estrellat. La utopia ha estat possible i la clàssica de vuit ja és verda, un repte que Oriol també es planteja per enguany malgrat la seva dificultat. Mirar més amunt? Res no és descartable si els Castellers de Sant Pere i Sant Pau aconsegueixen mantenir la línia del 2015.

 

El president Lluís Monfort i el cap de colla Jonathan Lafuente, dels Xiquets del Serrallo. (Foto: Xiquets del Serrallo)
El president Lluís Monfort i el cap de colla Jonathan Lafuente, dels Xiquets del Serrallo. (Foto: Xiquets del Serrallo)

 

Al Serrallo, Jonathan Lafuente buscarà consolidar el gruix dels seus castellers i mantenir la regularitat que l’any 2015 van mostrar en construccions com el 5de7 o el 4de7a. A partir d’aquí, el primer trumfo que aniran a buscar els del barri mariner serà el 2de7 que l’any passat van recuperar. En paral·lel, no deixaran de treballar un possible atac a castells superiors. Per davant de tot, però, un local d’assaig propi que hauria d’arribar aquesta temporada ha de ser la solució a un mal endèmic i que es repeteix, temporada rere temporada, com una gota malaia. De moment, el Tinglado serà el camp base dels seus reptes.

 

Mentre aquest hivern que no ha acabat d’arribar es va esgotant, les colles tarragonines desperten, poc a poc, de la letargia que s’ha saldat amb una renovació total de cares. El 2016 presenta candidatura a prolongar el bon moment. Si el desig s’acompleix, la consolidació de l’estat de gràcia del fet casteller a la ciutat ens garanteix més migdies de glòria.

Gerard Recasens
Gerard Recasens
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here