13.4 C
Província de Tarragona
Dilluns, març 4, 2024

La universitat que busca l’excel·lència

Presentació de la revista a La Cantonada, amb Josep Domingo Ferrer (esquerra) i iJordi Gracia-Sancho (dreta) amb el director del FET, Ricard Lahoz. Foto: ANNA PLAZA
Presentació de la revista a La Cantonada, amb Josep Domingo Ferrer (esquerra) i Jordi Gracia-Sancho (dreta) amb el director del FET, Ricard Lahoz. Foto: ANNA PLAZA

La ciència, la recerca i la capitalització que en fa la Universitat Rovira i Virgili van centrar aquest dimecres la presentació de la setzena revista del Fet a Tarragona, que justament versa al voltant d’aquest àmbit. A la palestra, al costat del director de la publicació, Ricard Lahoz, van conversar durant uns minuts Josep Domingo i Jordi Gràcia, tots dos protagonistes de la darrera edició de la revista. El primer, dirigent del grup investigador CRISES, de la URV, pioner en recerca de privadesa al món d’Internet. Gràcia és format també a la universitat local però treballa a un grup de recerca del Clínic sobre malalties del fetge.

 

Dos extrems tan diferents del coneixement però amb un malaurat punt en comú: la poca aposta econòmica que es fa des de casa nostra. “Les institucions catalanes i espanyoles ens donen molt poc finançament i hem de buscar ingressos a Europa: una autèntica odissea”, apuntava Domingo. Gràcia feia referència al capital privat, que tot i els esforços puntuals d’alguns mecenes també els arriba amb comptagotes.

 

Domingo i Gracia-Sancho són dos exemples de la bona recerca que s'impulsa al voltant de la URV
Domingo i Gracia-Sancho són dos exemples de la bona recerca que s’impulsa al voltant de la URV

Malgrat tot, la seva llarga experiència els permet tenir perspectiva per valorar la URV. “No hem de tenir res a envejar a altres universitats punteres”, asseverava Gràcia, que ara és professor associat a la casa. Per a Domingo, Tarragona ven un relat a Barcelona que passa per “l’arqueologia, la química, l’alimentació i el turisme”, però destaca en molts més àmbits com el seu, el de la informàtica. De fet, el grup de recerca que encapçala treballa ara en un projecte encarregat des de les Bahames i n’ha desenvolupat d’altres arribats des del mateix govern dels Estats Units.

 

La URV, que enguany celebrarà els 25 anys des que se’n va aprovar l’obertura, brilla pel talent. “Traiem-nos els complexos, som la cinquena o sisena universitat més gran de l’Estat”, apuntava Domingo, que afegia que el centre és dels primers d’Europa en productivitat per euro invertit i és la “líder d’internacionalització de doctorats de totes les universitats catalanes”: el 45% dels alumnes que obtenen aquest nivell acadèmic a la URV són estrangers.

El públic va seguir l'acte amb interès
El públic va seguir l’acte amb interès

Aquest optimisme científic pel que fa al posicionament de la URV i Tarragona contrastava amb el relat que, uns minuts abans, presentava el filòleg Albert Ventura. El podeu llegir a les pàgines 60 i 61 de la revista i està inspirat “en la Tarragona més conservadora, adormida i acomplexada”. “Hauríem d’aprendre que no tot és Nàstic, Santa Tecla i castells”, deia Ventura. Aquesta dosi de rebel·lia acompanya una revista que surt, un cop més, acompanyada del fascicle sobre patrimoni romà: aquest març, sobre les muralles. “Són alguna cosa més que l’únic monument de la ciutat amb una cançó pròpia”, bromejava Ferran Gris. És un dels membres del Grup de Recerca de Topografia Antiga de la URV que elabora el dossier, i que deixava entreveure que al mes de maig el Fòrum de la Colònia en serà el protagonista.

L'arquitecte Ferran Gris (esquerra) va explicar el fascicle dedicat a les Muralles) i l'escriptor Albert Ventura (dreta) va resumir el seu relat.
L’arquitecte Ferran Gris (esquerra) va explicar el fascicle dedicat a les Muralles) i l’escriptor Albert Ventura (dreta) va resumir el seu relat.

Tot en un acte àgil que es va fer a un escenari nou: el bar la Cantonada, a l’emblemàtic edifici de l’antiga cooperativa obrera, al carrer Fortuny. En un punt de la ciutat marcat per la història, els assistents van adonar-se que, a Tarragona, el que ens manca no és talent sinó orgull i reconeixement a la URV: una universitat jove però puntera. Sense embuts.

VENDA I SUBSCRIPCIONS

La revista i el fascicle ja es poden comprar als quioscos i llibreries de la ciutat al preu de 5€. Les cobertes del col·leccionable es lliuren de franc a Llibreria de La Rambla i Llibreria La Capona.

Ara és un bon moment per fer-se’n subscriptors i sumar-se a la família del FET, que ja compta amb més de 550 amics. O també us convidem a regalar una subscripció a un amic o familiar per consolidar un projecte periodístic de qualitat al servei de Tarragona.

DSC_0442

Gerard Recasens
Gerard Recasens
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here