15.2 C
Província de Tarragona
Dissabte, desembre 9, 2023

Revista i ruta per la Tarragona republicana

Catorze d'abril: el Balcó del Mediterrani, un colom que representa la llibertat i la pau, i la bandera republicana. Foto: DAVID OLIETE
Catorze d’abril: el Balcó del Mediterrani, un colom que representa la llibertat i la pau, i la bandera republicana. Foto: DAVID OLIETE

Fa vuitanta anys, la rebel·lió de bona part dels militars va estroncar la trajectòria del govern i les institucions democràtiques de la Segona República espanyola, que havia arrencat cinc anys abans amb moltes dosis d’esperances i reformes. En aquest context, el FET a TARRAGONA dedica el Dossier de la revista 17 a posar en valor aquella etapa i l’emprenta que va deixar a la ciutat.

REVISTA: DIMECRES 11 DE MAIG

La revista es presentarà en un acte públic, obert a tothom, dimecres 11 de maig a les 19,30 a la sala d’actes de l’Arxiu (Tabacalera) i comptarà amb la participació de dos historiadors que coneixen molt bé l’època republicana: Jordi Piqué i Josep Sánchez Cervelló. Ells, però també Montserrat Duch i Lluís Balart, ens ajuden a les pàgines del FET a entendre què va suposar l’etapa republicana a Tarragona. A la revista trobareu el relat de quatre homes que van viure aquell moment  i que encara ens ho poden explicar de pròpia veu. La trobada dels quatre testimonis -tenen entre 93 i 99 anys- davant l’edifici que acollia llavors el Govern Civil a la ‘Rambla del 14 d’abril’ és una de les perles del número que sortirà al carrer la pròxima setmana.

RUTA: DISSABTE 14 DE MAIG 

Coincidint amb aquesta publicació,  el FET a TARRAGONA prepara per dissabte 14 de maig al matí una visita guiada pels espais emblemàtics de la Segona República a la ciutat. L’activitat és gratuïta i exclusiva per als subscriptors de la revista i s’organitza conjuntament amb la Biblioteca Pública de Tarragona i la Biblioteca-Hemeroteca Municipal. La ruta vol ser un complement als continguts del Dossier sobre les ‘petjades republicanes’.

 

La visita, conduïda per Esteve Masalles i Maria Elena Virgili, pretén fer, tot passejant, un repàs històric per alguns dels llocs de Tarragona amb especial significació durant l’etapa republicana. El recorregut s’inciarà a la Rambla Nova 30, on s’ubicava llavors el Govern civil, i continuarà per la plaça de la Font, el Passeig Arqueològic fins a l’estàtua d’August, i finalitzarà al monument als Herois de 1811, escultura inaugurada durant les festes de Santa Tecla de l’any 1931. Al llarg de la ruta es llegiran textos, gràcies a la col·laboració de l’Escola de Lletres.

 

L’activitat tindrà lloc dissabte 14 de maig a les 11 del matí. El punt de trobada serà el número 30 de la Rambla Nova. Els subscriptors del FET a TARRAGONA interessats en fer la visita ja us hi podeu apuntar enviant un correu electrònic a l’adreça: subscripcions@fetatarragona.cat  Les places són limitades.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here