Advertisement Advertisement
19.3 C
Província de Tarragona
Diumenge, juny 4, 2023

Fet #10: Descobrir Jujol

Mai fins ara un nom propi havia aparegut al titular d’aquest pòrtic de la revista. Però arribats a l’etapa número 10 d’aquesta apassionant singladura, el polifacètic Josep Maria Jujol s’hi cola per mèrits propis. Arquitecte, dibuixant, dissenyador i pintor modernista, Jujol és l’autor del Teatre Metropol, i el volem recordar perquè ara fa just vint anys (març del 1995) es va reobrir aquest equipament cultural emblemàtic de la ciutat.

f10

El fill de Jujol, l’arquitecte que va dirigir la restauració, Josep Llinàs, i el catedràtic d’Història de l’Art de la URV Antonio Salcedo són alguns dels experts que ens acompanyen a descobrir el llegat de l’artista més important que ha donat Tarragona. Un gran desconegut –tot i haver treballat amb Gaudí–, fins tot ignorat per molts, Jujol i l’aniversari del Metropol són dues bones raons per reivindicar el patrimoni modernista de la ciutat, que ofereix nombroses possibilitats culturals i turístiques. No us perdeu en aquest número del Fet a Tarragona la passejada per l’interior del teatre, guiada pel primogènit de l’arquitecte, i la ruta per uns espais i uns elements d’ara fa un segle, amagats, oblidats o abandonats.

El dossier dedicat als tresors modernistes i el reportatge sobre la història i el moment present de l’antiga Universitat Laboral (ara, Complex Educatiu) van en la línia fundacional de la revista: posar en relleu els grans actius de Tarragona, donar-los a conèixer aquí i a fora i treure’n un rendiment col·lectiu. En el cas de la Laboral, sembla evident que el seu naixement en època franquista i la seva realitat envoltada d’indústries no l’ajuden a connectar més i millor amb la ciutat. Una situació, però, que encara es pot capgirar.

També ens agrada presumir dels tarragonins que triomfen professionalment en qualsevol altre lloc, i, per aquest motiu, ens enorgulleix conversar amb un científic de primera línia mundial: Joan Guinovart, director de l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona, un investigador que coordina una vintena llarga de laboratoris que fan recerca per salvar vides. Un home enamorat de Tarragona i obsessionat per difondre la ciència al conjunt de la societat.

I nosaltres, enamorats de la ciutat i obsessionats per difondre el millor d’ella mateixa, us convidem a gaudir del suplement literari que acompanya la revista. Una iniciativa que és fidel a la marca editorial del Fet i que vol fer ressaltar petites grans històries que es mouen al voltant dels llibres, les editorials, els autors, els premis i les biblioteques. Amb la mirada posada en Sant Jordi, revista i suplement sumen 80 pàgines que hem elaborat amb el tacte, l’estima i el rigor de sempre perquè les gaudiu en aquest principi de primavera.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here