18.4 C
Província de Tarragona
Dilluns, abril 15, 2024

Ben-Hur, al Circ romà de Tàrraco

Cartell de la nova versió de la pel·lícula Ben-Hur, estrenada aquest mes de setembre.
Cartell de la nova versió de la pel·lícula Ben-Hur, estrenada aquest mes de setembre.

La voluntat dels déus ha fet coincidir  l’estrena de la nova versió de Ben-Hur, el clàssic cinematogràfic protagonitzat a finals dels anys cinquanta del segle passat per Charlton Heston, que va popularitzar les curses de carros romans, amb el punt àlgid de l’any dedicat al Circ de Tàrraco.

 

Gràcies a les noves tecnologies aplicades a l’animació, el Ben-Hur 3.0 del segle XXI, converteix la mítica sequència de la cursa final a vida o mort al Circ Màxim de Roma, entre Judà i el malvat Mesala, en una autèntica competició de Fórmula 1.

 

Com dirien els romans, són els signes dels temps. Un efecte semblant va causar en la societat de l’època l’adaptació de 1959, que va rebre onze premis Òscar, i l’anterior, rodada el 1925 en cinema mut. Totes elles estan basades en la novel·la homònima escrita per Lewis Wallace el 1880, la qual cosa converteix el fenòmen Ben-Hur en una demostració més de com la història es repeteix en cicles, amb la civilització romana i grega com a referència al món occidental.

 

L’acció està ambientada en l’època de l’emperador Tiberi, el successor del gran August, que va governar entre els anys 14 dC i el 37 dC. Això fa que, tot i que els personatges siguin ficticis, poguem situar els fets que es narren en el moment d’inici de l’esplendor de la Tàrraco romana, poc abans de la construcció del Circ, al mateix segle però uns anys després, durant el mandat de Domicià (81-96 dC).

 

Així doncs, i amb el permís del professor Joaquín Ruiz de Arbulo, un dels millors coneixedors de la història d’aquest equipament esportiu (en terminologia actual), ens permetrem la llicència de fer servir al Ben-Hur de Hollywood per promocionar el nostre Circ, malgrat que no coincideixin exactament les dates (ja fa temps que el rigor històric ha deixat de tenir importància en la pràctica del periodisme).

 

Imaginem-nos, doncs, la cursa 3D de la pel·lícula i els carros prenent la sortida davant de l’actual Palau Municipal per donar, tot seguit, vertiginoses voltes avançant pels dos laterals de la Plaça de la Font, mentre un públic fervorós els aclama des de les graderies ubicades entre l’ara carrer dels Ferrers i el de Sant Domènech, la plaça dels Sedassos, Trinquet Vell i la Rambla Vella.

 

Això sí va passar. I Tarragona compta amb un dels millors testimonis conservats, amb l’afegit especial que la ciutat medieval i la moderna es van construïr damunt de la instal·lació, fent servir els carreus, les voltes i altres elements originals com a fonaments i estructura interna dels habitatges. Raó per la qual hi romanen gairebé intactes, dos mils anys després, i són actualment motiu d’estudi, visita i admiració.

El col·leccionable gratuït del ‘FET’ sobre el Patrimoni Mundial supera l’equador amb la preparació del fascicle del Circ romà

Aquest serà el tema central del 3er. Congrès Internacional d’Arqueologia i Món Antic, organitzat per la Fundació Privada Mútua Catalana (FPMC), que es farà del 16 al 19 de novembre al Centre Tarraconense el Seminari, amb el Circ romà de la ciutat com a protagonista.

 

L’Ajuntament de Tarragona ja ha avançat que durant els dies de la trobada científica es mostrarà en primícia una primera part dels treballs de recuperació d’un nou tram de la graderia, entre la plaça dels Sedassos i el carrer dels Ferrers, iniciats enguany gràcies a una aportació de 100.000 euros de la mateixa FPMC. Serà també el moment de concretar el Pla Director del Circ romà, que ha de servir per museïtzar de forma unitària tot el conjunt i fer-lo visitable i entenedor al públic.

 

El FET A TARRAGONA aportarà el seu granet de sorra a aquest momentum amb la publicació i distribució del sisè fascicle del col·leccionable TÀRRACO, PATRIMONI MUNDIAL. UNA NOVA VISIÓ, dedicat al Circ de la ciutat. La publicació es distribuirà de forma gratuïta, a inicis de novembre, juntament amb la darrera revista del FET d’aquest l’any, la número 20.

 

Amb el fascicle es superarà ja l’equador del col·leccionable, que consta de deu fitxes que es poden guardar dins unes cobertes que s’ofereixen també gratuïtament. De moment, és a la venda aquests dies el cinquè exemplar de la sèrie, dedicat al Temple d’August, ubicat on ara hi ha la Catedral, i el Fòrum de la Província Hispània Citerior, el monumental recinte públic en forma de plaça de representació que ocupava bona part de la Part Alta.

 

L’abans esmentat Ruiz de Arbulo i el també catedràtic Ricardo Mar, dirigeixen el projecte, en el qual hi participen l’equip d’arqueòlegs de la Universitat Rovira i Virgili, amb la presència destacada del professor i arquitecte Ferran Gris. El resultat és una obra que, des de la màxima rigurositat acadèmica i amb fotogràfies aéries, planols i restituticions virtuals en 3D, ofereix una imatge inèdita dels monuments declarats Patrimoni Mundial, l’any 2.000, per la Unesco.

 

El fascicle del Temple d’August i el Fòrum de la Província es pot trobar a la Llibreria de la Rambla, La Capona, la Llibreria Adserà i Cal Matias. També oferim als subscriptors i a qualsevol lector que s’hi vulgui afegir ara els números anteriors i les cobertes, a un preu especial de promoció. Els interessats poden fer la comanda a l’adreça de correu: subscripcions@fetatarragona.cat.

 

Aprofiteu aquesta oportunitat única de conèixer la Tàrraco romana i sentir, gairebé com al cinema, l’emoció de les curses de carros que, fa vint segles, van convertir la ciutat en una de les principals capitals del món. Un  col·leccionable de pel·lícula!

Restitució infogràfica en 3D del Temple d'August (al fons) i la plaça de representació del Fòrum de la Província, publicada al cinquè fascicle del col·leccionable.
Restitució infogràfica en 3D del Temple d’August (al fons) i la Plaça de Representació del Fòrum de la Província, publicada al cinquè fascicle del col·leccionable.
Albert Ollés
Albert Ollés
Periodista. Coordinador del FET a TARRAGONA.
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here