19.3 C
Província de Tarragona
Divendres, maig 24, 2024

Et convidem a visitar la plaça més gran del món romà

Recreació virtual del recinte del temple d'August, a dalt de la imatge, i d'una part de la Plaça de Representació, amb les rengleres d'estàtues i els estanys d'aigua. (Autors: Ferran Gris, Ricardo Mar, José Alejandro Beltrán-Caballero, David Vivó / SETOPANT).
Recreació virtual del recinte del temple d’August, a dalt de la imatge, i d’una part de la Plaça de Representació, amb les rengleres d’estàtues i els estanys d’aigua. (Autors: Ferran Gris, Ricardo Mar, José Alejandro Beltrán-Caballero, David Vivó / SETOPANT).

Any 122 dC. L’emperador Adrià compleix el primer lustre al capdavant de l’Imperi Romà. A Tàrraco, poderosa capital de la província Hispània Citerior, es convoca la reunió anual del Consell de notables i autoritats de les principals ciutats de la demarcació, per celebrar les festes de culte.

 

Es fan ofrenes d’estàtues d’emperadors divinitzats a l’entorn del temple d’August, ubicat al punt més alt de la ciutat, es nomenen els nous sacerdots i es fan homenatges als membres i funcionaris més distingits de l’assemblea. Dins d’aquest ritual, s’erigeixen a una gran plaça (la més gran de tot l’Imperi) estàtues en honor dels sacerdots de la província.

 

N’hi ha centenars, milers d’elles, damunt de pedestals arrenglerats formant línies paral·leles dins una immensa esplanada urbanitzada de 318 metres x 175 metres, delimitada per llarguísimes galeries amb diferents plantes d’alçaria. Completen aquest imponent conjunt arquitectònic estanys d’aigua provinent dels aqüeductes de la ciutat i arbres per donar ombra.

 

Durant els dies de la trobada anual, en aquesta plaça protegida per la muralla, que actualment ocuparia tot l’espai de la Part Alta comprés entre la torre del Pretori i l’Antiga Audiència en els seus extrems inferiors (est i oest) i la plaça de les Cols i el carrer Ferrers, de nord a sud, es celebren reunions i judicis. I també processons. És el locus celeberrimus, el lloc més important.

El ‘Fet a Tarragona’ ofereix als subscriptors un viatge en el temps, conduït pel catedràtic d’arqueologia de la URV, Joaquín Ruiz de Arbulo

Un dels moments més esperats pels ciutadans lliures de Tàrraco és el de les curses de carros al circ que hi ha just a sota de aquesta Plaça de Representació. La precisió i meticulositat dels romans en les seves obres públiques contribueix a fer encara més solemne i espectacular el moment en que la comitiva formada pels més de dos-cents integrants del Consell provincial surt del temple d’August i baixa fins a la llotja d’autoritats del circ, seguint un recorregut d’escales que s’inicia al tram visible actualment dins la botiga d’esports ubicada al número 44 del carrer Major i finalitza al restaurant que porta per nom la definició en llatí d’aquesta tribuna: Pulvinar.

 

Aquesta recreació d’un fet real esdevingut a Tarragona fa dos mil anys forma part dels continguts del fascicle número 4 del col·leccionable Tàrraco, Patrimoni Mundial. Una nova visió, a la venda aquests dies amb el número 19 de la revista. Una obra inèdita i única per conèixer el llegat romà de la ciutat, que el FET a TARRAGONA ofereix de forma gratuïta als seus  lectors des del passat mes de gener.

La visita, gratuïta, tindrà lloc dissabte 22 d’octubre a les 11 del matí

Amb aquest fascicle arribem ja a l’equador de la sèrie i, per commemorar-ho, oferim als subscriptors del Club del Fet un viatge en el temps fins l’any 122 dC. Un recorregut per tota la Plaça de Representació, resseguint per la Part Alta les nombroses troballes que ens permeten interpretar-la, amb el catedràtic d’arqueologia Joaquín Ruiz de Arbulo com a distingit guia.

 

La visita es farà el proper dissabte 22 d’octubre a les 11 del matí i el punt de trobada serà el Portal del Roser. Els subscriptors interessats en participar-hi han d’enviar un correu electrònic a l’adreça subscripcions@fetatarragona.cat. Les places són limitades. Us ho perdreu?

Plànol que indica, damunt de la Part Alta actual, l'espai que ocupava el temple d'August (primera terrassa) i la Plaça de Representació (segona terrasa). A sota es pot veure també el circ (Institut Cartrogràfic de Catalunya).
Plànol que indica, damunt de la Part Alta actual, l’espai que ocupava el recinte del temple d’August (primera terrassa) i la Plaça de Representació (segona terrassa). A sota es pot veure també el circ. (Institut Cartrogràfic de Catalunya).
Albert Ollés
Albert Ollés
Periodista. Coordinador del FET a TARRAGONA.
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here