17.6 C
Província de Tarragona
Diumenge, abril 14, 2024

Nous aires matalassers

Sergi Feijoo i Mireia González, cap de colla i presidenta, respectivament, dels Xiquets de Tarragona. Foto: Arnau Martínez.

Al carrer Santa Anna hi bufa un nou vent, serà un any de canvis pels Xiquets de Tarragona. El primer canvi i el més visible, de moment, són les dues noves cares que hi estaran al capdavant: Sergi Feijoo com a cap de colla i Mireia González com a presidenta. Els matalassers diferencien la junta de govern i la junta tècnica i ambdues es presenten per separat, de manera que poden tenir projectes completament diferents i fins i tot, oposats. Aquest any, però, no és així, Feijoo i González tenen la mateixa idea pels Xiquets. Probablement seran els últims cap de colla i president que aniran amb equips diferents, “en uns futurs estatuts, la gent ha d’escollir una junta global, tècnica i directiva, que és com millor es treballa”, assegura Sergi Feijoo.

 

Els Xiquets de Tarragona van assolir la gamma extra el 2014 descarregant el 2 de 9 amb folre i manilles per Sant Magí. L’any següent van sumar el 5 de 9 folrat i el pilar de 8 emmanillat, dues estructures que només van poder carregar. L’any passat no va ser l’any dels Xiquets. “El Nin –el cap de colla de la temporada passada– no ho va tenir gens fàcil”, afirma Feijoo. El 2016, malgrat intentar-ho, no van poder revalidar la gamma extra, de fet, només van poder ajuntar els dos castells bàsics de 9 el Primer diumenge de festes. “Veníem de l’etapa de Roger Peiró i el Nin tenia la pressió d’assegurar un mínim”, diu l’actual cap de colla. Ara, parteixen de zero: “El poc que fem, si és millor –respecte la temporada passada– ja ens farà estar tranquils”, afegeix Sergi Feijoo.

 

El funcionament dels de la camisa ratllada, sobretot internament, ha estat treballar com una colla petita i no com la colla gran que són. Per exemple, la junta directiva estava composada per unes 8 persones. Ara, per 15 àrees que cadascuna té el seu equip de treball. “A vegades hi ha una mica de por a canviar coses, pensen que la nostra colla no és capaç d’assumir alguns canvis”, comenta el responsable tècnic. Des que van començar a assajar aquest any, han afegit un tercer dia d’assaig, emmirallant-se en colles com la Vella de Valls o els Castellers de Vilafranca. Pel cap de colla, això “ens permet alliberar estructures que no hem de repetir ni dimarts ni divendres”. També han implementat una escola de castells per possibles nous components del tronc: “Fa caliu, fa colla”, apunta Feijoo.

ELS XIQUETS DE TARRAGONA AFEGEIXEN UN TECER DIA D’ASSAIG I OBREN UNA ESCOLA DE CASTELLS

“Sembla que estigui al país de les piruletes”, diu la presidenta al preguntar-li per les sensacions al pati d’assaig. Realment, hi bufa un nou vent al local matalasser. Els primers granets de sorra els van posar quan van acabar la temporada passada. A través d’unes sessions anomenades “En parlem”, van debatre quina colla volien ser, des del color de la faixa de la canalla –tradicionalment els Xiquets la porten blava–, fins als aniversaris de celebració ja que els matalassers són hereus de la Colla de la Mercè (1885). Les conclusions que en van sortir “les tindrem molt en compte a l’hora d’actualitzar els estatuts, de redactar el reglament de règim intern i al prendre decisions”, afirma González.

 

S’ACTUALITZARAN ELS ESTATUTS I ES REDACTARÀ UN REGLAMENT DE RÈGIM INTERN A PARTIR DE LES SESSIONS “EN PARLEM”

El local del carrer Santa Anna és gran, però no té totes les sales rehabilitades i el pati d’assaig, a l’estiu, es queda petit. L’Ajuntament de Tarragona, el 2015, va tancar el solar de l’Hostal del Sol, una zona blava d’aparcament al passeig de Sant Antoni al·legant una manca de seguretat. En aquell moment, el consistori va assegurar que s’adequaria i es cediria als Xiquets de Tarragona, però tot es va quedar en paper mullat. “El titular estava bé, però realment no tinc clar si en podem fer ús”, manifesta Sergi Feijoo.

“Ens hem entrebancat, però demà sortirem i ho farem millor”, sentencia Mireia González. Els Xiquets de Tarragona tenen tota una temporada per endavant per aixecar el cap i tornar a demostrar qui són i, sobretot, qui volen ser. Qui ha oblidat aquell 19 d’agost de 2014 quan van fer bramar tota la plaça de les Cols al descarregar el 2 de 9 amb folre i manilles? Sergi Feijoo es marca “com a mínim” la tripleta màgica –3d9f, 4d9f i 5d8–: “Comencem de zero”.

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here