15.6 C
Província de Tarragona
Diumenge, maig 26, 2024

Créixer horitzontalment

David Lobo, a l’esquerra, i Dídac Mola, cap de colla i president dels Castellers de Sant Pere i Sant Pau. Foto: Arnau Martínez

Els últims dos anys, els que sovintegem el món casteller no hem sabut ben bé on classificar els Castellers de Sant Pere i Sant Pau. Al costat de les denominades colles grans de la ciutat (Jove i Xiquets de Tarragona) potser encara no, però tampoc són aquella colla de barri, petita o de muntanya. Els Castellers de Sant Pere i Sant Pau han deixat els estereotips i han crescut quantitativament i qualitativament. La temporada passada van completar fins a cinc vegades el 3 de 8, un dels seus castells sostres. També van descarregar en tres ocasions el 4 de 8 i van fer el primer folre de la seva història amb el pilar de 7 a la darrera diada de la temporada. L’espadat “va ser la cirereta del pastís d’un projecte de mesos”, assegura David Lobo, el cap de colla.

 

Dídac Mola defineix el seu primer any de presidència “com un revulsiu”. Els de Sant Pere i Sant Pau s’han sabut adaptar als canvis ràpidament i així han pogut evolucionar de manera ascendent. El local d’assaig és el de sempre, però han soterrat el terra atenuat i han instal·lat barres per poder fer folres. “Hem esdevingut la primera colla de la zona tradicional que hem apostat per les tecnologies”, afirma el cap de colla recordant que van ser els primers en utilitzar una aplicació de mòbil per muntar les pinyes als assajos. “Tant la tècnica com la part social van agafades de la mà i el creixement d’una implica l’equilibri de l’altra”, afegeix Lobo.

ELS CASTELLERS DE SANT PERE I SANT PAU INICIEN LA TEMPORADA AMB MÉS AFLUÈNCIA DE GENT ALS ASSAJOS

Enguany es centraran en créixer horitzontalment més que verticalment, encara que no renuncien a res. “La idea del 2 de 8 amb folre, del 5 de 8 o d’altres castells passen per abans augmentar la massa social”, apunta el responsable tècnic. De moment van per bon camí, han hagut de replantejar l’inici de la temporada a causa de l’afluència de gent als assajos. Superant tots els preliminars, ja han descarregat el pilar de 6 a l’assaig. L’avantatge de no ser una colla gran és que tothom és imprescindible, “tots els castellers tenen una responsabilitat”, diu el president. La baixa de cinc components pot fer trontollar una estructura, un fet que les colles del centre de la ciutat noten menys ja que tenen recanvis.

 

Els Castellers de Sant Pere i Sant Pau són una agrupació molt heterogènia amb una realitat social molt diferent a la d’altres colles castelleres. David Lobo remarca que “hem tingut problemes pel nostre posicionament neutral sobre l’autodeterminació de Catalunya”. Els del barri cooperativista no van participar a la manifestació de l’últim 11 de setembre contrastant amb la majoria de formacions castelleres que sí que hi van assistir.“Vam prendre aquesta decisió per afavorir la convivència interna”, explica el cap de colla. “Quan ens posem la camisa tots tenim el mateix objectiu, fer castells”, afegeix Mola.

VOLEN SORTIR DEL BARRI PER APROPAR-SE MÉS A LA RESTA DE LA CIUTAT

Aquesta temporada els de la camisa  verda pretenen tenir una presència destacada a dins de muralles, volen sortir del barri per “apropar-se al conjunt de la ciutat”, comenta Lobo. La diada d’inici de temporada ja la van fer a la plaça del Pallol, ara l’avaluaran i decidiran si les altres trobades que ells organitzen les traslladen a Tarragona centre. Pel que fa a les sortides, el cap de colla destaca que “el calendari d’enguany és bastant exigent”, han disminuït diades per augmentar la qualitat d’algunes altres. Al juliol tornaran al Catllar, una plaça que l’any passat va significar un punt d’inflexió pels de Sant Pere i Sant Pau. També hi ha novetats: actuaran al Vendrell, a Sabadell i a Barcelona.

 

Els Castellers de Sant Pere i Sant Pau tenen feina aquesta temporada, mantenir-se i intentar créixer horitzontalment. Tenen el tronc, però els hi falta la soca. Els pisos dels castells seran el resultat de les camises a la pinya. “Jo em donaria de canto als morros si firmem el mateix nivell que l’any anterior”, conclou David Lobo. Que s’hi doni penso interiorment. Ja no són aquella colla de barri, són una colla de ciutat.

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here