26.8 C
Província de Tarragona
Dilluns, agost 15, 2022

La història més valenta del ‘Fet’

El Sergi, un nen de 9 anys, és el protagonista de la història més valenta del número 23 del FET. Foto: David Oliete

Feia temps que no sentia uns aplaudiments tan carregats d’emoció com els d’aquest dimecres al Cafè La Cantonada. La presentació del número 23 del FET a TARRAGONA ha donat per molt més que explicar els continguts de la revista, perquè no són “continguts”. Són històries amb noms i cognoms. Palpables. Sensibles. Úniques. D’aquelles que et fan reaccionar i et desperten.

 

El Serginou anys, seu a una taula amagada entre columnes i és el protagonista de la història més valenta que trobareu entre les pàgines del nou FET.  “És la que m’ha colpit més”, assenyala Ricard Lahoz, director de la revista. Silenci absolut, els assistents fan seves aquestes paraules. El nen ja està superant la leucèmia que ha patit durant els darrers anys. No és fàcil que una família vulgui explicar experiències tan personals i obrir-se d’aquesta manera, però és un exercici més que necessari. “En el seu dia, jo també vaig buscar casos similars d’altres famílies. És important fer visible que, si ell se n’ha sortit, molts més ho poden aconseguir”, explica la Noèlia Sancho, mare del Sergi.

 

El Manel Cervera somriu, i acompanya amb el cap les paraules de la Noèlia. És voluntari de l’associació Afanoc, que ajuda i recolza els infants malalts de càncer i les seves famílies, i ha estat una persona clau per al Sergi. “Va ser el nostre primer voluntari, i és ell qui el va ajudar a sortir de casa: va obrir la porta i vam poder avançar. Es difícil trobar algú que t’entengui, i ell ho ha fet en tot moment”, explica la mare. “Un dia això es demostra fent un puzle, i un altre fent un pastís o amb una simple conversa”, s’emociona.

Parla Manel Cervera, voluntari, davant el somriure de la mare del Sergi. Foto: David Oliete.

“La nostra ajuda passa per l’activitat acadèmica, jugar amb els nens o permetre una mica de temps de descans als pares”, afirma el Manel. “Si alguna cosa no anava bé, ho passàvem malament els dos. La forma d’enfocar els problemes és important”, afegeix el voluntari. La iniciativa més coneguda de l’Afanoc és Posa’t la gorra!, una de les cites anuals més destacades de Port Aventura, i que ja s’ha consolidat com una tradició a preservar. Enguany la jornada tindrà lloc el proper 10 de juny, i presenta la novetat que, per primer cop, també es permetrà comprar la gorra solidària sense entrada al parc temàtic.

 

El Romà Rofes, el periodista que signa aquest reportatge de la revista, el tinc a la meva esquerra. Li brillen els ulls i, emocionat, somriu al compàs dels ‘seus’ protagonistes. Quan el Sergi hi passa per davant, li acarona el cap amb un gest dolç. El FET és diferent a qualsevol altra publicació. Són històries que traspassen el paper, i el número que ja es troba a les llibreries ho torna a demostrar.

Jaume Llambrich presenta els continguts de la revista ‘Kesse’. Foto: David Oliete

L’acte, en un ambient com sempre distès i amable, ha seguit el ritme dels continguts davant l’atenció d’un públic curiós i expectant. La revista Kesse també es fa un lloc a l’acte de La Cantonada, en un exercici d’ “unir esforços”, en paraules de Lahoz. En aquesta ocasió, presenta un dossier dedicat a la Tarragona Solidària. “Amb aquest número volem retre homenatge als voluntaris que no s’acostumen a veure”, explica Jaume Llambrich, membre del consell de redacció de Kesse. “Donem veu a una sèrie d’iniciatives amb epicentre a Tarragona que van molt més enllà, amb activitats que porten el nom de la ciutat a tot el món”, sentencia.

Xavier Llovera, director en funcions durant els darrers mesos al MNAT, va ser un dels protagonistes de la presentació de la revista. Foto: David Oliete

L’eix central del FET 23 és el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT), immers en una fase de transició que culminarà dilluns amb la incorporació de la nova directora. Un total de quatre reportatges analitzen la situació del museu tarragoní a les pàgines de la revista, i l’acte se n’ha fet ressò. Xavier Llovera, director en funcions del MNAT, assegura que l’espai “ha fet canvis importants quant a l’acció cultural i educativa, i ara necessita renovar la presentació”. Aquesta renovació implicarà tancar l’edifici de la Plaça del Rei durant dos anys i els serveis tècnics ja estan treballant en el trasllat al Tinglado 4 del Port on s’instal·larà una exposició de 700 metres quadrats amb el més destacat del museu.

Un públic nombrós i molt atent va seguir l’acte de presentació del FET a La Cantonada. Foto: David Oliete

Entre les persones que l’escolten en una sala plena de gom a gom hi ha el director de cinema José Luis Montesinos, que és el convidat a l’entrevista del FET 23. Montesinos, amb nombrosos guardons per mitja dotzena de curtmetratges, reivindica el seu format. “Un curt hauria de ser valorat igual que un llargmetratge, com passa en altres llocs”, lamenta. “El país on vivim no acaba de reconèixer les fites dels formats menys mediàtics”, afegeix.

El director de cinema José Luis Montesinos va avançar el calendari de la seva propera pel·lícula. Foto: David Oliete.

Montesinos -guanyador dels premis  Goya i Gaudí pel curt El corredor– està treballant actualment en el seu primer llargmetratge, Cuerdas. “Ens trobem a la part final del finançament de la pel·lícula i ja comptem amb el suport de TV3”, celebra. Ha vingut acompanyat de la família, i fa una pausa quan parla de la seva ciutat. “Mai descartaré tornar a rodar aquí, perquè a Tarragona tenim de tot”, apunta.

Montesinos és el protagonista de l’entrevista central del número 23 del FET. Foto: David Oliete.

Aquesta és la lectura, pausada i convençuda: a Tarragona tenim de tot. Fins i tot una revista que torna a sortir al carrer i ofereix un prisma diferent a l’hora de donar veu a les històries de la ciutat. El nou número del FET ja està llest per compartir amb tots vosaltres, i el podeu trobar a la LLIBRERIA DE LA RAMBLA, LLIBRERIA ADSERÀ, LLIBRERIA LA CAPONA i CAL MATIAS (Serrallo).

Toni Cabanillas
Toni Cabanillas
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here