Advertisement Advertisement
25.1 C
Província de Tarragona
Dimarts, setembre 26, 2023

Ni callem ni callarem

Professionals i col·laboradors de LANOVA Ràdio. Foto cedida per la pròxima emissora.

Aquest passat divendres, a mitjanit, LANOVA Ràdio ha deixat d’emetre per l’FM. La ràdio, de caràcter associatiu i d’innegable vocació de servei públic, va engegar l’Onze de setembre de 2014 i des de llavors, a poc a poc i amb bona lletra, s’havia anat convertint en un referent comunicatiu a Reus, el Baix Camp i la demarcació tarragonina. Des del maig de 2015, a més, he tingut la sort de formar part de la casa, gràcies al seu director, David Fernàndez, que em va proposar unir-me a l’equip de les transmissions esportives de ‘LANOVA En joc’, espai que enguany ha ofert en directe i en exclusiva tots els partits del CF Reus Deportiu al futbol professional. No puc negar, doncs, que ha estat dur escoltar el manifest amb el qual el mitjà s’ha acomiadat  dels seus oients.

LANOVA Ràdio deixa d’emetre temporalment per l’FM per les pressions de l’Associació Catalana de Ràdio sobre el consistori de Castellvell

En conseqüència, sóc fill d’aquest projecte periodístic. Enguany hem fet bategar el sentiment roig-i-negre en un entorn mediàtic més aviat de color grana, i hem construït una comunitat de seguidors i oients que setmana rere setmana ens ha fet costat al 99.8 de la freqüència modulada. A banda, he agafat experiència als informatius del mitjà, liderats per Gerard Gort, i he après de magnífics professionals i col·laboradors. Per tant, aquest és l’escrit que mai hagués volgut signar. El cas, però, és que LANOVA Ràdio té per endavant el complicat repte de tornar allà on li pertoca malgrat les males arts dels que han provocat aquesta situació.

 

M’explicaré. Sis mesos abans de la seva primera emissió, LANOVA Ràdio va ser denunciada per un seguit d’emissores privades. És ben curiós que un mitjà es trobi amb aquests entrebancs abans fins i tot de fer les seves primeres passes. L’Associació Catalana de Ràdio (ACR), que aglutina les cadenes més cèlebres del país, va presentar a les autoritats corresponents una sèrie de queixes sobre el nostre model radiofònic, del qual han arribat a dir, posem per cas, que ha emès publicitat eròtica. No. No és el cas. Ho puc garantir. Les denúncies han estat desestimades, és cert, però una nova maniobra en format de contenciós administratiu sí que ha aconseguit que l’Ajuntament de Castellvell, el titular del dial de LANOVA Ràdio, no hagi renovat el conveni que l’unia a l’associació que gestiona l’emissora.

Estudi de l’emissora LANOVA Ràdio, a Reus. Foto: LANOVA Ràdio.

I és que aquest és el gran què. LANOVA Ràdio és una emissora petita, amb ganes de créixer i d’informar, formar i entretenir la seva audiència, hereva de Ràdio Music Club i Punt 6 Ràdio, models periodístics basats en la cooperació i el voluntariat. Que els mitjans privats del territori vegin en LANOVA un risc a la seva hegemonia evidencia, de fet, que potser és el seu model periodístic el que hauria de replantejar-se abans de perseguir i enfonsar les emissores lliures. I es la prova, sí, que tenen por. Por de perdre pes mediàtic i privilegis, de passada.

 

La il·lusió per bandera

Ara per ara, el futur de LANOVA Ràdio passa per Internet. Que ningú es pensi, per tant, que la programació del mitjà s’atura amb la pèrdua temporal de l’FM. La ràdio de proximitat del Camp de Tarragona seguirà unida a la Xarxa Local Audiovisual, amb la qual he tingut el plaer de col·laborar, i la seva programació es mantindrà i renovarà. A la graella hi tenim debat, tertúlia esportiva, música, castells, sardanes. De debò l’ACR es pensa que podrà aturar un projecte que té per bandera la il·lusió dels seus artífexs?

 

Reusdigital.cat i LANOVA Ràdio són casa meva, i amb més o menys audiència són mitjans que miren de fer la seva tasca amb independència, rigor i transparència. Vistes les mostres de suport d’aquests darrers dies, però, des que s’ha fet públic que s’ha de deixar d’emetre per l’FM, ens hem fet més forts. L’ACR pot estar ben segura que lluitarem per aixecar-nos i per tirar endavant. L’afició del CF Reus mereix poder seguir les nostres transmissions. Els oients que s’informen amb nosaltres han de poder fer-ho, com fins ara, per l’FM. És per això que per xarxes ja corre l’etiqueta #LANOVAnocalla. Ni callarà.

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here