22.4 C
Província de Tarragona
Dilluns, juny 17, 2024

Primer Diumenge de Santa Tecla per pair

3 de10 amb folre i manilles de la Colla Jove de Tarragona. Foto: Francesc Virgili.

Quan et poses a escriure una crònica d’una diada castellera costa triar el titular. No et voldries deixar a cap colla i si penses que el nom de la diada té prou potencial, pots acabar optant pel mateix. El ‘Primer diumenge’ de Santa Tecla amb només 12 anys ha esdevingut una marca de qualitat castellera. La diada d’aquest 2017 no ha deixat indiferent a ningú, païm-la i reflexionem-hi.

 

La Jove de Tarragona ha completat la segona millor actuació de la seva història i tot i això les cares dels de la camisa lila eren llargues a l’acabar la diada, cosa que diu molt de l’autoexigència dels del carrer del Cós del Bou. El 3d10fm que ha arribat a segona ronda era el gran objectiu del dia i després de carregar-lo amb unes mides del tot estranyes, quan semblava que ja el tenien, les manilles s’han obert i s’han enfonsat. Detalls a polir que de ben segur solucionaran per la Diada de Santa Teresa al Vendrell.

 

Havien obert plaça amb el 5d9f, el castell insígnia dels d’Aleix Bordas, l’estructura del 2 estava força estirada i la del 3 tenia un tremolí que la Jove ens té poc acostumats. Tot i això s’ha descarregat sense problemes. El tercer castell ha estat el 4d9f, de tràmit, ja que possiblement si no haguessin caigut del de 10 hagués anat un altre de gamma extra. La Jove també ha estat protagonista de l’únic pilar de 8 emmanillat de la diada, el primer que descarreguen a la ciutat. Menció especial pel Jordi Sentís, el terç, per les revinclades que ha suportat. Els hi ha quedat un bon preludi per Santa Tecla.

3 de 9 amb folre dels Xiquets de Tarragona. Foto: Paula Arbeloa

L’autoestima dels Xiquets de Tarragona  ha pujat força aquest diumenge. Després d’una temporada agredolça descarregant diversos castells de 8 i mig com el 4d8a o el 2d8f, però amb només dos castells de 9, s’han emportat la primera tripleta màgica. És un tòpic, però no ha estat tant el què sinó el com. Els matalassers han començat amb mal peu fent un intent desmuntat de 5d8, castell que han carregat a segona ronda.

 

Quan la tècnica podria haver optat per rebaixar pretensions, els de Sergi Feijoo han seguit amb el seu full de ruta. A tercera ronda han estrenat el 3d9f, la construcció ha pujat tancada i amb un tremolor típic de ser el primer. En ronda de repetició han fet el 4d9f que també nerviós l’han agafat obert fins al punt que els terços s’anaven enfonsant. A plaça, però, s’ha vist la feinada feta al local del carrer Santa Anna i a més han pogut tancar amb el pilar de 7f que es podria veure amb un pis més dissabte vinent.

2 de 8 sense folre dels Castellers de Vilafranca. Foto: Lins Griñó

Les dues colles convidades venien, com els darrers anys, a fer grans castells. Saben que el Primer Diumenge no és una diada qualsevol i s’estimen com ningú la plaça. Els Castellers de Vilafranca volien fer la millor actuació de la història dels castells: 2d8sf, 4d9sf i 3d10fm. Finalment, però, no han pogut completar-la al quedar-los-hi els tres castells en carregat.

 

Han optat per obrir plaça amb el 3d10fm, una carta segura ja que l’havien completat a l’Arboç i a Sant Fèlix. Els hi ha faltat gas i quan ja quasi el tenien, estaven a punt de baixar sisens, se’ls hi ha trencat l’estructura. A les següents rondes han arribat els dos castells més difícils, segons la nova taula de puntuacions del Concurs. El 2d8sf ja el van fer per Sant Fèlix, però una vegada més ha mostrat que és molt difícil domar aquesta bèstia i que la manca de rapidesa pot fer que s’ensorri just després de carregar-lo com ha passat a la plaça de la Font. El tercer castell, el 4d9sf també ha pecat del mateix, és dificilíssim dominar aquests monstres.

4 de 9 sense folre de la Colla Vella de Valls. Foto: cedida.

La Colla Vella dels Xiquets de Valls ha obert la diada amb el 4d9fp. Una estructura que per ser amb pilar l’han agafada molt tancada, l’han intentat obrir, però s’ha deformat extremadament. Gloriosos pilaners! L’estructura que també se’ls hi ha tancat és la del 4d9sf. Ha perdut les mides ràpidament i just després de fer l’aleta ha cedit trencant-se pel pis de terços. Els rosats han tancat el sistema de rondes amb el setè 5d9f de la temporada demostrant la confiança que l’hi tenen.

REFLEXIONS SOBRE LA DURADA DE LA JORNADA, LES NOVES PUNTUACIONS I LA MANCA DE MÚSCUL POLÍTIC

No voldria acabar sense tres reflexions finals. La primera, tant verds com rosats han optat pels espadats de 6 a la ronda de pilars. I no és d’estranyar tenint en compte la llargada de la diada; des del darrer castell de la Vella havia passat més d’una hora. Ningú recorda aquell protocol tarragoní de fa tres anys? En aquest sentit, el món casteller n’ha d’aprendre i molt, de l’agilitat de la Jove de Tarragona. Per què no fem com els Sant Fèlix d’aquests dos anys amb el Jordi Bertran i tornem a estar a l’avantguarda?

 

La segona, si agafem puntuacions, la diada també dona per reflexionar. Si la diada d’avui hagués estat una jornada de Concurs, els Xiquets de Tarragona haurien quedat per sobre dels Castellers de Vilafranca, 3.950 punts respecte 3.440. Hem de valorar més els castells descarregats, d’acord, però de quina manera? Pensem-hi, encara estem a temps de rectificar.

 

I la tercera és en clau política. De ben segur que a Ballesteros li haurà costat aguantar al balcó de l’Ajuntament aquest diumenge. No ha aparegut fins que han començat a sonar les gralles del primer castell de la Vella. Potser per evitar-se una xiulada? Doncs res, entre un castell dels rosats i un dels verds s’han sentit xiulets i crits de “Ballesteros dimissió” i “volem votar”. I sembla ser que aquest serà el hit d’aquestes festes…

 

Un balcó de l’Ajuntament que ha demostrat una vegada més quant de potencial polític li manca a Tarragona per assemblar-se a les dues ciutats germanes del denominat triangle casteller: Vilafranca i Valls. Només hi havien representants polítics municipals i algun diputat al Congrés del PSC, cap convidat. Fins i tot hi havia algun balcó buit. I quan els Xiquets feien els pilars de comiat –d’esquenes a la casa consistorial– el balcó ja estava ben buit i amb la porta tancada. Passades les quatre de la tarda deurien tenir gana…

 

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here