15.5 C
Província de Tarragona
Dimarts, febrer 20, 2024

Mapa de la repressió policial: per què Tarragona sí i Reus no?

Gent de totes les edats fan cua per votar a l’EOI a primera hora del matí del diumenge 1 d’Octubre. Foto: Ricard Lahoz.

‘Represión policial en el instituto de Sant Pere i Sant Pau‘ (Laia Cerdán)

‘El Comte de Rius pateix la violència dels antiavalots’ (Iván Jerez).

‘La Policía Nacional carga en el barrio de San Salvador‘ (Arnau Montreal).

‘Els antiavalots s’acaben emportant les urnes a l’IES Torreforta‘ (Marta Ballabriga).

‘El instituto de Campo Claro resiste a las cargas policiales’ (Estefanía Cabrera).

‘L’IES Pons d’Icart es lliura de la violència policial’ (Anna Antón).

‘La policía utilitza la violencia en el IES Tarragona para impedir el referéndum’ (Carlos Medina).

 

Són titulars d’exercicis pràctics realitzats per alumnes de tercer de Periodisme de la URV. Estudiants de 19-20 anys que van viure en primera persona el desenvolupament del referèndum de l’1 d’Octubre i que van escriure les corresponents notícies d’allò que havia passat en els respectius col·legis electorals. Col·legis escollits a l’atzar o perquè eren els punts de votació dels propis alumnes.

ALUMNES DE PERIODISME ESCRIUEN NOTÍCIES DE LA REPRESSIÓ POLICIAL L’1 D’OCTUBRE A TARRAGONA

Aquest cap de setmana he estat corregint els exercicis. Més enllà de les virtuts i els errors detectats en la redacció periodística, la lectura de les notícies dels alumnes és un retrat coral del que va passar a Tarragona, del que van sentir milers de tarragonins al llarg d’una jornada que no oblidaran mai.

 

Fixeu-vos que les notícies s’escriuen indistintament en català o en castellà i que la majoria corresponen a centres educatius situats lluny del nucli urbà de la ciutat, allà on la repressió va tenir una incidència especial en les primeres hores del matí.

Aspecte de l’institut Martí i Franqués a mig matí del dia del referèndum. Foto: Ricard Lahoz.

De la brutal operació policial de l’1 d’Octubre, queden moltes incògnites per respondre. Per què la Policia Nacional va començar les seves operacions als barris de la perifèria, teòricament els més vulnerables i amb menys participació? Per què primer va atacar la zona de Ponent, després Sant Pere i Sant Pau i Sant Salvador i ja a primera hora de la tarda el centre de la ciutat? Per què no van assaltar instituts cèntrics com el Martí i Franqués o el Pons d’Icart ni l’Escola Oficial d’Idiomes? Per què es van atacar molts col·legis de Tarragona i no de Reus? La Policia Nacional va trobar la complicitat de la Guàrdia Urbana de Tarragona i no de la policia local de Reus i això explica el comportament diferent a les dues ciutats?

HI HA ENCARA MOLTS INTERROGANTS SOBRE LA JORNADA DEL REFERÈNDUM A LA DEMARCACIÓ

‘Problemes informàtics endarrereixen les votacions a Reus‘ (Maria Barriach).

‘Passadissos i aplaudiments per a la gent gran a Riudoms‘ (Alba Cartanyà).

‘La tranquil·litat regna a Ulldecona l’1-o’ (Aleix Bustos).

‘Quasi 2.400 persones voten a Cunit en una jornada tranquil·la’ (Mouad El Osri).

Torredembarra perd un centre electoral i manté els dos restants intactes’ (Daniel Ferrer).

 

Els titulars de les notícies elaborades pels alumnes d’altres poblacions del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre no parlen de violència i sí d’alegria per poder votar. Reflecteixen tensió i por, però també perseverança i determinació.

Ordre i calma en la cua de votants a la Rambla Vella per accedir a l’institut Pons d’Icart. Foto: Ricard Lahoz.

Com és possible tanta brutalitat indiscriminada contra persones que només tenen una papereta a la mà davant les armes policials? Qui va dissenyer l’operatiu policial repressor a la demarcació de Tarragona? Els interrogants s’acumulen…

TÉ ALGUNA RESPOSTA EL SUBDELEGAT DEL GOVERN ESPANYOL, JORDI SIERRA?

Jordi Sierra és una persona afable i pròxima, de tracte cordial. L’he vist passejar pel carrer amb normalitat i a vegades circulant en moto. Se’l coneix poc i això afavoreix que passi desapercebut. Diuen que professionalment és molt bo i així l’avala la seva trajectòria a l’Ajuntament de Tarragona. Jordi Sierra és el subdelegat del Govern espanyol a Tarragona. I em pregunto, amb el pas dels dies i llegint les pràctiques dels meus alumnes: què deu pensar, sincerament, del que es va viure diumenge 1 d’Octubre als carrers de la seva ciutat i en poblacions com La Ràpita i Mont-roig? En té alguna, de resposta?

El col·legi electoral del departament d’Urbanisme, al costat de la plaça dels Carros, va ser assaltat a la tarda. Hores abans, els electors feien cua pacientment. Foto: Ricard Lahoz.
Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here