18.8 C
Província de Tarragona
Diumenge, maig 26, 2024

Firmes literàries de Tarragona reconegudes als Premis Recvll

Òscar Palazón, guanyador de l’últim premi Recvll de narrativa, és professor de l’Institut Pere Martell. Foto: Ricard Lahoz.

Dues firmes tarragonines. Dues generacions. Dues realitats. Dues categories: narrativa i periodisme. Dos premis. Dos reconeixements a gent que escriu des de Tarragona. Òscar Palazón i Enric Garcia Jardí han guanyat dos premis Recvll 2018, que atorga la revista del mateix nom amb seu a Blanes. Aquests premis literaris han arribat a l’edició número 54, fet que en revela la tradició i el prestigi. Un premi que ha servit per descobrir autors novells que després han estat capdavanters, com és el cas de Jaume Cabré.

 

Els Recvll són tan transparents que, fins i tot, es poden consultar les votacions dels membres del jurat i com evolucionen fins al veredicte final. Aquesta transparència és un dels motius que ha portat Palazón a presentar-s’hi. S’emporta el guardó amb Alguns ocells muts, una obra que planteja de partida “un dilema moral” i que evoluciona amb “temes col·laterals com la identitat personal i la posveritat”. També hi ha una part assagística perquè l’autor reflexiona sobre “el procés creatiu d’escriure”.

ÒSCAR PALAZÓN, EN NARRATIVA, I ENRIC GARCIA, EN PERIODISME, OBTENEN UNS GUARDONS DE GRAN PRESTIGI

Diu Palazón que “el silenci és tant important com les paraules” i afegeix: “M’agrada no donar tot mastegat al lector i que sigui ell qui en tregui les pròpies conclusions. M’agrada suggerir, insinuar i que el lector completi la història”. L’obra, premiada amb 2.500 euros, es publicarà l’any que ve a través de Pagès Editors, la mateixa editorial que acaba de treure al carrer el recull de narracions curtes Els complements del món, una altra obra del tarragoní premiada amb el 7Lletres.

 

Palazón reconeix que els premis són “la porta més fàcil per accedir a la publicació”. De moment ha publicat cinc novel·les i tres poemaris. On se sent més còmode? “No crec gaire en les fronteres entre gèneres literaris. En narrativa aplico tècniques més pròpies de la poesia. Els meus textos -apunta- no són convencionals (introducció, nus i desenllaç). M’agraden les barreges i que el lector ajunti les peces del trencaclosques”.

Enric Garcia Jardí, últim premi Recvll de Periodisme, col·labora al ‘Fet a Tarragona’. Foto: Ricard Lahoz.

 

Els nostres temps difícils és un article d’Enric Garcia Jardí que descriu les dificultats dels joves per accedir al mercat laboral i la precarietat imperant. L’obra neix a partir d’una anècdota: la conversa casual entre l’autor i un home gran a la parada de l’autobús del carrer Ramon y Cajal de Tarragona. Uns comentaris sobre les eleccions del 21-D i unes crítiques generalitzades a la classe política per part de l’home acaben amb referències a les noves generacions del tipus “vosaltres ho heu tingut tot regalat”.

 

Diu l’Enric que tenia ganes de respondre a la generació que representa el seu interlocutor de la parada de bus: “Vostè ho va tenir molt complicat, però nosaltres també. La nostra generació compta amb persones molt preparades, però que viuen moltes penúries“. La resposta s’articula a través de l’article, que “no vol fer pena en cap cas”, apunta l’autor, però sí remarcar les “dificultats” del moment. “És una descripció del present, una època basada en salaris baixos i retrocessos en drets socials”.

ELS DOS RECONEIXEMENTS DEMOSTREN EL TALENT TARRAGONÍ, SOVINT POC CONEGUT

El premi té una dotació econòmica de 800 euros i suposa la publicació del treball en un pròxim número de la revista Recvll. L’Enric s’hi va presentar perquè “sabia que l’any passat la categoria de Periodisme havia quedat deserta i tenia ganes de provar”. El guardó li suposa “una petita empenta per seguir escrivint”.

 

Garcia Jardí forma part del grup promotor de la revista FET a TARRAGONA, l’any 2013, i hi ha vingut col·laborant de manera regular amb la publicació d’articles i reportatges de temàtica diversa en format paper i digital. Al portal web, l’article més recent del jove periodista es titula ‘Dones lluitadores d’ahir i avui’.

 

Els reconeixements a Palazón i Garcia Jardí revelen el talent literari de Tarragona, que sovint no es veu pel centralisme de Barcelona i la concentració de premis en mans de grans grups editorials. Però tots dos demostren que el sud té moltes coses a dir.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here