21.3 C
Província de Tarragona
Dimecres, juny 19, 2024

La travessa pel desert dels Xiquets de Tarragona

Totes les fotos de l’article corresponen a l’assaig dels Xiquets d’aquest divendres 4 de maig a la plaça dels Àngels: Autor: Arnau Martínez.

“Fa quinze dies no teníem local, però tampoc havíem explorat altres espais. Ara ja hem descartat llocs”, diu el Sergi Feijoo. El Banc d’Espanya, la Tabacalera, el Teatre Metropol, els tinglados del Port, “però no hi ha res. Avui si plou haurem de suspendre l’assaig”, afegeix la Mireia González. És divendres i falten tres hores perquè els Xiquets de Tarragona comencin l’assaig general. Avui però, no és com cada divendres. Des de fa dues setmanes no tenen local perquè l’històric edifici del carrer Santa Anna es va tancar per deficiències estructurals. L’edifici és municipal i està cedit als Xiquets de Tarragona. Toca assajar al carrer, a la plaça dels Àngels.

 

Ara, tècnics d’urbanisme estan fent un informe de l’estat de l’immoble per decidir si la colla castellera pot seguir desenvolupant-hi les seves activitats. L’Ajuntament creu que l’informe estarà a finals de juny, però de moment és incompatible amb l’activitat castellera. Fa un any i mig aproximadament que va aparèixer una esquerda, la junta ho va comunicar a l’Ajuntament i els tècnics la van mesurar. Fa dues setmanes, en una inspecció, es va observar que aquesta esquerda havia crescut exponencialment i es va decidir tancar l’edifici.

COMPARTIM UNA NIT D’ASSAIG AMB ELS MATALASSERS A LA PLAÇA DELS ÀNGELS

“Hi ha molts espais que cauen a Tarragona”, ironitza el cap de colla dels matalassers, Sergi Feijoo. L’esquerda de l’amfiteatre romà, Ca l’Ardiaca, la muralla, al carrer Cavallers… Ara surt tot de cop, senyal que durant una pila d’anys –no només durant el govern de Ballesteros–, no s’ha fet una bona política de restauració i de conservació del patrimoni.

 

“Ens han fet fora de casa, el local és una cosa molt visceral i fa mal no poder-hi entrar”, remarca la presidenta de l’entitat, Mireia González. “Trobar-nos al carrer ens condiciona totes les aspiracions d’aquesta temporada”, afegeix. L’any casteller ja ha començat, han fet tres diades i a partir de la setmana vinent en tenen cinc de seguides. “D’aquí dos dies és Sant Magí i per arribar amb garanties, has de fer assajos i diades de rodatge”, afirma Feijoo. I no oblidem que és any de Concurs.

“Tenim un component d’essència”, precisa la Mireia. El 1970, per decret municipal, l’Ajuntament de Tarragona va fusionar la Colla Nova i la Colla Vella dels Xiquets de Tarragona que conformarien l’actual colla dels Xiquets de Tarragona. Primer s’assajava al pati Jaume I, a l’edifici de l’actual Ajuntament –ves que no s’hi hagi de tornar!–. I el número 1 del carrer Santa Anna l’ocupen des de 1974. “No tenim un document de cessió municipal, però és una cessió de facto”, explica la presidenta. També és cert que els matalassers obren el local a qualsevol entitat tarragonina, sigui el seguici, un agrupament escolta o les confraries i les germandats de Setmana Santa.

ELS XIQUETS RECLAMEN “CELERITAT, COMPROMÍS I VOLUNTAT POLÍTICA” A L’AJUNTAMENT

“Demanem celeritat, compromís i ganes”, diu el Sergi. És qüestió de voluntat política”, considera la Mireia. Una voluntat que, segons la regidora de Festes i  Cultura de Tarragona, Begoña Floria, existeix: “Per mi és un tema de ciutat i estem donant la màxima prioritat, però no és ni fàcil ni ràpid”. “També és cert que agraïm la feinada que estan fent els tècnics, inclús atenent-nos fora del seu horari laboral”, puntualitza la Mireia. “No culpo només a l’actual govern perquè fa molts anys que se sap que les condicions del local no són òptimes”, subratlla.

 

La setmana passada, la colla va assajar al recinte firal però no sempre està disponible. Aquest divendres mateix, ja estava reservat. Ara han decidit col·locar-se a la plaça dels Àngels, darrere el local del carrer Santa Anna, “amb les seves limitacionsinconvenients, però com a mínim és un lloc estable”, diu el Sergi mentre agafa aire i aixeca les espatlles.

“Jo crec que l’Ajuntament no sap què comporta un assaig”, explica el cap de colla. De fet, l’assaig d’aquest divendres ha volgut ser un indicador: “Vull que avui surtin els problemes per poder-los explicar i que vegin quina és la realitat”, diu el responsable de la tècnica. “Sense local, com ha de venir gent nova?”, es pregunta Feijoo, “cada dia anem canviant de lloc i fa fred al carrer. És molt difícil fer-ho atractiu”.

 

I a l’assaig de vespre apareixen els contratemps: a pocs minuts de les 10 de la nit, comencen a caure les primeres gotes, relliscades dels més petits i 13ºC de temperatura. Canvia la dinàmica d’assaig ja que els castellers estan més dispersos al trobar-se en un espai obert. Motxilles al terra, carpes per donar refugi a la canalla. A més a més, es retarden els tempos perquè des de l’any passat les pinyes es projectaven a la paret, ara s’han de tornar a cantar. També s’han quedat sense xarxa, un element que obre un ventall de possibilitats a les colles castelleres difícil d’imaginar. I els grallers i timbalers  es troben a la Casa de la Festa –que per cert, té goteres–.

No troben espais amb les condicions mínimes perquè puguin desenvolupar la seva activitat

“És complicat trobar un nou espai, l’única opció imminent és anar a un polígon, però no és viable”, valora la cap de la junta matalassera. Tècnicament, per encabir-hi les proves dels castells, necessiten un espai de 10 metres per 10 metres de planta i de 10 metres d’alçada. També que s’hi pugui instal·lar una xarxa i unes barres.

 

“Al principi demanava una llista de deu punts, ara amb quatre en tindria prou”, comenta el Sergi. Ara es conformen amb un espai que tingui un lavabo i llum. “Pel que fa a un espai tècnicament adequat per assajar, estem molt encallats”, valora la Mireia. Sobre aquesta qüestió, s’hi refereix Floria: “Un problema que tenen els Xiquets és que, legítimament, volen estar a la Part Alta i no hi ha espais amb les condicions que volen”.

Hi ha alguns llocs que es podrien habilitar a curt termini i per això els Xiquets segueixen dues línies de treball. D’una banda, trobar un indret on assajar les properes setmanes. De l’altra, un espai on poder ocupar i fer-hi casa seva ja que creuen que va per llarg. La presidenta: No ens ho ha dit ningú, però jo crec que aquí –assenyala el local del carrer Santa Anna– en tres o quatre anys no hi tornarem”. De moment, per desenvolupar tota la tasca més social i administrativa, els propers dies s’instal·laran a unes dependències de la Casa Canals.

 

El Sergi i la Mireia és el segon any que estan al capdavant dels Xiquets. “Volem tenir un impacte a la ciutat i això parteix de tenir un lloc propi”, diu González. És una colla que mou unes 200 persones per assaig, una xifra que es multiplica quan s’organitzen esdeveniments més socials com la setmana passada mateix amb el Dixie.

BEGOÑA FLORIA DIU QUE “LA PRIORITAT ÉS TROBAR UNA SOLUCIÓ INTERMÈDIA PER SALVAR LA TEMPORADA”

El del local “és el tema recurrent de totes les juntes, fa 10 anys que l’Ajuntament ho sap i ningú s’hi ha posat”, manifesta el cap de colla. “Jo entenc que estan enfadats, però no vull entrar en cap polèmica, crec que el que hem de fer és treballar. L’Ajuntament ha de buscar una solució de forma tranquil·la”, apunta Floria. Com és que no s’ha començat a treballar abans? “Sí que s’ha fet, però no d’una forma urgent fins que ha sortit l’esquerda”, respon. “Des de l’època d’Enric Seritjol que s’està treballant el tema del local”, recorda la consellera. Seritjol va ser president durant el període 2013-2015.

 

“La situació dels locals de totes les colles castelleres és complicada”, indica Floria. “Quan es van cedir aquests locals, ningú va pensar per a què, de quina manera, ni res de res. A Valls, els locals són de titularitat de les pròpies colles, igual que a Vilafranca. No són de l’Ajuntament”, adverteix Floria. El govern de Ballesteros va resoldre la històrica demanda dels Xiquets dels Serrallo. Els de la camisa blava van aconseguir entrar a la seva nova casa, l’antic edifici del fitosanitari, l’any passat. La Jove de Tarragona tampoc hi cap al Cós del bou i els de Sant Pere i Sant Pau en dos dies hauran de treure la coberta si segueixen amb el nivell de les darreres temporades.

“‘LA CAPITAL DELS CASTELLS’ NO ES POT PERMETRE QUE UNA DE LES SEVES COLLES NO DISPOSI DE LOCAL”

“La prioritat és buscar una solució intermèdia, que no serà perfecta, però ha de permetre als Xiquets salvar la temporada”, diu la consellera. Estan havent reunions bilaterals gairebé cada dia. Floria assegura tenir el telèfon disponible les 24h per atendre els ratllats–i em consta que és així–. Divendres al matí, tècnics del consistori, la regidora i el mateix alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, es van reunir per abordar “únicament aquest tema”, assegura Floria. S’ha parlat amb el Seminari, amb el Port, amb la Diputació, “però no és fàcil”, insisteix.

 

És una conjuntura complicada. Sorgeixen diverses preguntes:

Per què s’ha arribat a aquesta situació si fa deu anys que se sap de les deficiències de l’estructura de l’edifici?

Per què l’Ajuntament no ha anat habilitant un altre espai?

Per què les colles de Tarragona no s’han espavilat en tenir un local de titularitat pròpia com la resta de colles castelleres punteres?  Emancipar-se de l’Ajuntament té un cost econòmic, però també aporta llibertat i independència. S’ha de posar tot en una balança.

 

Sigui quina sigui la solució, una ciutat com Tarragona que presumeix de ser la ‘capital dels castells’, no es pot permetre que la colla degana –o qualsevol altra– no tingui un local propi, que s’hagi de veure abocada a assajar al carrer. Personalment, fa anys que ho dic, ‘Tarragona ciutat de castells’ ha d’anar més enllà de fer actuacions pels estrangers els dimecres al vespre durant els mesos d’estiu. Sovint a Tarragona sobra màrqueting casteller i falta política castellera.

 

És cert que els Xiquets han anat reformant el local del carrer Santa Anna els darrers anys, amb diners de la mateixa colla, però han resultat uns pedaços. “Sembla una travessa pel desert”, diu el cap de colla. És vergonyós. “Quan estigui solucionat serà un gran descans per tots, però ara posem tota la carn a la graella”, acaba la presidenta.

Arnau Martínez
Arnau Martínez
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here