24 C
Província de Tarragona
Diumenge, abril 14, 2024

Posar els castells a l’abast de tothom

Panells expliquen la formació d’un castell i la terminologia. Foto: Ricard Lahoz.

Els castells, que molts vam trobar a faltar a la cerimònia inaugural dels Jocs, són els protagonistes d’una exposició que ha obert portes al Tinglado 1 del Moll de Costa. La mostra té diverses singularitats: és una producció pròpia del Port de Tarragona; és una de les poques novetats del programa cultural dels Jocs amb segell tarragoní i no importada del Ministerio; i té una voluntat clarament pedagògica per a un públic neòfit.

EL PORT ORGANITZA UNA EXPOSICIÓ PEDAGÒGICA AMB SEGELL TARRAGONÍ

Carles Cortès i Xavier Brotons han comissariat una mostra al voltant dels castells a la ciutat de Tarragona i de les seves quatre colles actuals que té la finalitat de ser present en el període dels preparatius del Concurs i més enllà. De fet, es podrà veure durant més de cinc mesos.

La mostra està dividida en diversos apartats amb un objectiu molt didàctic, adreçada també a un públic de fora de Catalunya. Hi ha una introducció, un espai sobre els orígens i la història dels castells, un altre de curiositats amb el títol genèric de ‘Sabies que…?’, un d’explicatiu de l’estructura, la terminologia i els tipus de castells…Tot acompanyat de gràfics, xifres, dates i conceptes simples.

 

A l’altra banda del tinglado, s’han instal·lat quatre zones destinades a les quatre colles tarragonines. Cada zona l’obra una foto gegant d’una construcció de màxima dificultat, i l’acompanyen plafons explicatius i una vitrina amb objectes que han cedit les pròpies entitats. De fons, la banda sonora és la narració emotiva que Carles Cortès fa a través de TAC 12 de quatre castells que marquen un moment històric dels Xiquets de Tarragona, la Colla Jove, els Xiquets del Serrallo i els Castellers de Sant Pere i Sant Pau.

Les colles s’han implicat en l’organització i el Port ha buscat una manera genuïnament tarragonina de contribuir a la programació cultural dels Jocs, aprofitant que el 2018 és any de Concurs i que Tarragona, per tant, serà la gran capital del món casteller.

En temps de pressupostos ajustats, el mèrit és que l’equip de Neus Pàmies i Miquel Pujol al departament de Port – Ciutat han estat capaços de tirar endavant una exposició amb mitjans propis molt digna i pedagògica. La mostra ens acompanyarà fins a principis del mes de desembre.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here