Advertisement
19.4 C
Província de Tarragona
Dimecres, juny 7, 2023

El Tiñena articulista compromès i valent

Jordi Tiñena, el novembre de 2017. Foto: Biblioteca Pública de Tarragona.

Hi ha una vessant menys coneguda de Jordi Tiñena: la de l’articulista setmanal a la premsa. L’analista compromès i valent. Les jornades d’homenatge a l’escriptor mort l’any passat –‘El plaer d’escriure’– han servit per posar en valor aquest aspecte de l’obra de Tiñena, que va més enllà de la ficció i l’adaptació de clàssics per a alumnes de secundària.

 

És el Tiñena que escriu articles d’opinió entre el 1997 i el 2004 al diari La Vanguardia. És el Tiñena que aborda l’actualitat de Tarragona, del país i del món, condicionat per les limitacions severes d’espai i per les característiques pròpies de la premsa. És el Tiñena que opina sense embuts a partir de la seva sensibilitat política i social.

L’escriptor va signar més de 260 columnes d’opinió entre 1997 i 2004, moltes centrades en l’actualitat de Tarragona

El periodista Francesc Domènech ha analitzat en profunditat els més de 260 articles que Jordi Tiñena va signar a la capçalera barcelonina durant set anys. Articles setmanals publicats en un context marcat per l’alcaldia de Joan Miquel Nadal a Tarragona, la presidència de José Maria Aznar a Madrid i els últims anys de Jordi Pujol a la Generalitat.

 

“Els articles de Tiñena són un magnífic exercici per entendre la Tarragona dels últims vint anys”, afirma Domènech, “perquè hi aborda temes que avui encara continuen estan de plena actualitat”. I enumera La Savinosa, la reforma de la Façana Marítima, el POUM, Teatre Tarragona, Teatre romà…

 

Tiñena reflexiona sobre els projectes urbanístics de la ciutat, critica alguns aspectes clau de la gestió de l’alcalde Nadal (entre d’altres, la construcció del Palau de Congressos), denuncia des del descencís la falta d’unitat de les forces polítiques d’esquerra i el fa patir el nul paper que Tarragona juga al conjunt de Catalunya.

Tiñena va ser especialment beligerant amb els atacs a la llengua que van portar la URV fins als jutats

L’escriptor, segons Domènech, revela una gran capacitat d’anàlisi política i reclama una “actitud més activa dels tarragonins”. Des de la indignació i “la militància d’un home d’esquerres en un país governat per les dretes”, Tiñena critica les actituds de la classe política. Des de la bel·ligerància, Tiñena denuncia els atacs a la llengua que porten la URV als jutjats.

 

Tiñena va acabar el 2004 la seva col·laboració setmanal a La VanguardiaPasqual Maragall ja era president i Zapatero acabava d’arribar a La Moncloa- i va tancar una etapa com articulista. Després d’un llarg període de silenci, el 2104 va publicar un article d’opinió sobre urbanisme al FET a TARRAGONA, i a finals de 2017 tres més en aquest mateix mitjà. Articles marcats pel context del Procés i l’1 d’Octubre, on abraça el sobiranisme i els ideals republicans i denuncia les actituds de la dreta espanyola i la petjada del franquisme.

 

Aquest és el Tiñena compromès i valent. Amb la ciutat i amb el país. Un escriptor i intel·lectual que hauria d’haver tingut una presència continuada i destacada als mitjans de comunicació locals i nacionals. La seva mirada crítica i argumentada hauria ajudat a fer una altra Tarragona.

Aquests són els 4 articles d’opinió de Jordi Tiñena publicats al FET:

‘Urbanisme a Tarragona’ (2014)

‘Tots davant del mirall’ (després de l’1 d’octubre).

‘Llibertat per assolir una societat més justa’ (desembre 2017)

‘Davant el 21-D: destriar el gra de la palla’  (desembre 2017)

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here