14.9 C
Província de Tarragona
Dijous, abril 25, 2024

Un homenatge ‘tecler’ en forma de llibre

La periodista Laia Díaz, en un dels escenaris principals de Santa Tecla: les escales que miren la plaça de les Cols. Foto: Jan Magarolas.

D’entrada, el seu somriure i l’expressió de la cara transmeten un entusiasme que s’encomana. Li brillen els ulls quan parla de Santa Tecla i sembla molt atenta perquè no se li escapi cap detall. Trobada matinal amb la periodista Laia Díaz, que publica un llibre amb històries i curiositats de moltes persones -fins a 60- que fan possible la Festa Major de Tarragona: ‘Tots som la Tecla’, publicat per Cossetània Edicions.

 

Laia Díaz és periodista i ‘teclera’ de tota la vida. Ara treballa en l’àmbit de la comunicació de l’Ajuntament, especialment a les xarxes socials i creant continguts fotogràfics. Des de fa anys que, gràcies al fet de formar part de l’organització, té l’oportunitat de passar entre bambolines i perdre’s pels llocs desconeguts de la Festa: el vestuari dels balls, els llocs de preparació,… I la periodista, sempre acompanyada de la seva inseparable càmera, ho ha aprofitat per fotografiar-ho tot.

Laia Díaz, periodista, publica ‘Tots som la Tecla’, dedicat a les persones que fan possible la Festa Major

“Tens l’oportunitat de parlar amb gent, conèixer les anècdotes i les històries festives de cadascú”, explica Laia Díaz, un matí abans d’entrar a treballar. Amb la gran quantitat –i qualitat- de fotografies que havia fet es va plantejar treure-les a la llum d’alguna manera: “Primer vaig pensar en fer una exposició, però necessitava un fil conductor que expliqués una història, i finalment va evolucionar al format de llibre”, recorda ella. L’editorial li va demanar que escollís 60 de les fotografies i n’escrivís un text, i així és com va aparèixer ‘Tots som la Tecla’.

Coberta del llibre publicat per Cossetània.

El lector –o espectador, depèn de com es miri- trobarà una seixantena d’històries molt personals i fotografies acompanyades dels perfils, l’edat i l’entitat dels protagonistes. Descobrirà qui hi ha darrere de Santa Tecla: des de nens que han nascut dins de la Festa Major, com el Jan, un nen de 6 anyets, fins a la gent més gran, que és testimoni de tants anys d’història i evolució. Músics, membres del Seguici, trompeters, castellers, tècnics… “Fins i tot he entrevistat la persona que va portar el màrqueting del licor Chartreuse quan es posava en marxa la beguda de les Festes, la Marianne Waffelaert”, comenta Díaz.

La publicació de Cossetània recull les històries i anècdotes d’una seixantena de ‘teclers’

Entre els protagonistes del llibre hi ha el més jove, el petit diable  Jan Ribera, i el més gran, Pedro Algar “que sap fer ballar el Negrito com ningú”, o el Salvador Borrull, president del Bou. Així es vol posar en valor totes aquelles persones que, sovint des de l’anonimat, posen el seu granet de sorra perquè l’engranatge de les Festes funcioni correctament. La Laia calcula que fins a set-centes persones prenen part del Seguici d’una manera directa, un número que es multiplica quan es té en compte la gent que treballa a l’ombra i que no sempre troba reconeguda la seva feina.

Laia Díaz i la seva càmera enmig de l’actuació del Ball de Diables de Tarragona. Foto: Daniel G. Crespo.

Díaz recorda, tot rient, una de les curiositats del llibre: “Hi va haver un any que la Geganta va perdre un dit a la Baixada de l’Àliga, i ja veus tots els portants desesperats buscant-lo per tot el recorregut. Sort que el van trobar!”. És fàcil comprovar-ho si, aquest any, descobriu la cicatriu a la mà de la Geganta Vella…

El llibre, que es presentarà el 17 de setembre, és un reconeixement a la implicació de tanta gent a la Festa

I és que aquest llibre també vol ser un homenatge a la implicació de tanta gent “que crea aquest sentiment d’atracció” que caracteritza les Festes. “Són els dies de l’any en què Tarragona és més poble, i fa que la gent de fora se senti com a casa seva”, resumeix la periodista. Segurament la seixantena d’històries que descobrireu al llibre són tan personals que hi trobareu a faltar la vostra, perquè cadascú té una manera única i íntima de viure la Festa. La Laia, per exemple, “no entendria Santa Tecla sense els castells i les cercaviles: és la millor setmana de l’any!”.

 

Moltes de les fotos que apareixen al llibre estan preses a la plaça de les Cols o a les escales de la Catedral, que són el centre neuràlgic de gran part de les Festes. Hi passa el Seguici, l’anada i la tornada d’Ofici i la Baixada de l’Àliga, i s’hi fan concerts i els vermuts abans de dinar. Per tot plegat, la plaça de les Cols és el lloc escollit per fer la presentació de ‘Tots som la Tecla’, el dimarts 17 de setembre, a les 19h, en plena Festa Major de Tarragona. La presentació anirà a càrrec de la també periodista Laia Poblado.

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here