Advertisement Advertisement Advertisement
28.9 C
Província de Tarragona
Divendres, maig 20, 2022

El FITT i el Nàstic Genuine, Distincions FET 2019

Distinció FET 2019 al Festival Internacional de Teatre de Tarragona. L’AUTOR DE LES TOTES LES FOTOS DEL REPORTATGE ÉS DAVID OLIETE.

L’equip del FET A TARRAGONA, per celebrar els sis anys de vida i els trenta-set números a la motxilla, ha volgut retre homenatge, per segon any consecutiu, a dos dels grans motors que fan possible aquesta “Tarragona que ens agrada” en la qual ens seguim emmirallant.

Els premiats amb les Distincions FET d’enguany són el Festival Internacional de Teatre de Tarragona (FITT) i el Nàstic Genuine, pels valors que representen d’implicació i aposta cultural, en el cas dels primers, i d’inclusió social a través de l’esport, en el segon.

Distinció FET 2019 l Nàstic Genuine. Els reconeixements els van lliurar el president del Port, Josep Maria Cruset i el director de Repsol a Tarragona, Josep Francesc Font.

Eloi Isern i altres membres del festival van recollir el primer guardó, en absència del director Joan Negrié per malaltia. I el president del Gimnàstic, Josep Maria Andreu, va agraïr la segona distinció envoltat dels jugadors del “millor equip de la història de Tarragona”, com li agrada definir-lo.

En el cas del certamen teatral, el FET ha volgut posar en valor la feina d’un col·lectiu de persones inquietes i perseverants que han impulsat les arts escèniques a la ciutat des de la minúscula sala Trono; han aconseguit configurar una programació teatral estable i coherent i, sobretot, han posat en marxa el FITT que situa Tarragona en el mapa de la cultura contemporània de Catalunya.

Eloi Isern, en nom del FITT, va agrair el reconeixement a la seva tasca en l’àmbit cultural.

Pel que fa al Nàstic Genuine, el FET destaca la integració social a través de l’esport de persones amb diferents discapacitats intel·lectuals i com el Gimnàstic, amb el suport i l’empenta de la companyia BASF, ha estat pioner a l’hora de promoure un equip amb aquests valors i de portar la iniciativa a tot l’Estat espanyol.

El president del Nàstic, Josep Maria Andreu, va recolir el diploma acompanyat de la plantilla Genuine.

Els guardons s’han lliurat en el marc de la festa del 6è aniversari del FET i l’acte de presentació de la nova revista, una radiografia del passat, present i futur de la Festa Major de la ciutat amb els segells de qualitat i foc lent habituals. Més de 200 persones, entre amics i subscriptors, han omplert el Tinglado 1 del Moll de Costa per celebrar amb nosaltres l’aniversari i donar la benvinguda al nou número —que ja és al carrer—.

La revista lliura els dos reconeixements en el marc de la festa del 6è aniversari al Tinglado 1

Un dels reportatges més especials que trobareu és el de la família Salvadó Val, testimoni viu del pas de les generacions tecleres i del valor de transmetre l’emoció de les festes per via sanguínia. El Janó, als seus noranta-un anys, ha aixecat llargs aplaudiments de la sala en explicar, simpàtic i tendre, que la passió per la Tecla s’encomana a taula.

Joan Salvadó Sorolla, ‘Janó’, va rebre un càlid homenatge dels assistents.

El dossier central commemora els 40 anys de la recuperació democràtica de la Tecla, tal com han explicat a l’acte la Rosa Llorach i el Salvador Fà, membres dels esbarts de Tarragona. “Hem de cuidar la nostra festa i saber-la transmetre als més petits, hem d’aprendre a créixer sense perdre els orígens”, ha valorat Llorach. “Amb anys de feina de formiga a l’esquena, hem aconseguit consolidar un dels seguicis més variats de tot el país”, ha afegit Fà.

Salvador Fà, de l’Esbart Dansaire, i Rosa Llorach, de l’Esbart Santa Tecla, van parlar del seu paper a les festes.

Si el nou FET vol posar en valor el restabliment de la festa major a partir del 1979 i obrir el debat sobre l’endemà, també és un número on pesen i molt altres reportatges excel·lents. Ens endinsem en la presó de Mas d’Enric, descobrim el jove cineasta David Aymerich i entrem a la pinya de l’estàtua dels castellers de la Rambla Nova. Ah, que no sabíeu que hi ha una porteta amagada? “Doncs sí, n’hi ha una”, confirma l’escultor que la va crear, Francesc Anglès. El monument fa vint anys i també és un dels plats forts de la revista. “Avui el monument és tot un símbol de Tarragona, el resultat és per estar encantat”, celebra.

La família Antillach Pujol ha tornat a Tarragona després d’un viatge de catorze mesos per Amèrica.

També hi ha espai per un interessant reportatge sobre la família Antillach Pujol, que torna a ser a Tarragona després de 14 mesos de viatge on han recorregut Amèrica de pam a pam. “I tant, que ho tornaríem a fer!”, opinen. Si han d’escollir un lloc, confessen quedar-se amb els paisatges de la baixa Califòrnia. No era fàcil decidir-se.

Els protagonistes del ‘Fet’ 37 parlen de les seves experiències personals i professionals

També han pujat a l’escenari el Josep Maria i l’Aitor Rovira, pare i fill que narren la història dels 50 anys de BASF a casa nostra i que donen fe de “com ha anat evolucionant la societat que ens envolta en aquest mig segle”. Els ha acompanyat el també extreballador Gustavo Alonso, tots tres protagonistes d’un altre dels textos del nou FET.

Rocío Rubio, primera intendenta dels Mossos, és una de les protagonistes del FET 37.

La primera dona intendenta dels Mossos d’Esquadra, la tarragonina Rocío Rubio, és l’entrevistada d’aquesta ocasió. Pionera anònima, es confessa orgullosa i destaca que “encara calen molts referents femenins”. Desitja que “la nostra ciutadania pugui sentir-se molt orgullosa dels Mossos” i no amaga els records de “fredor, buidor, por i silenci” de la nit del 17-A, on va passar hores i hores de feina intensa a les Rambles de Barcelona.

L’alcalde Pau Ricomà va tancar l’acte de celebració dels 6è aniversari del ‘Fet’.

Finalment, l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha volgut ser present a l’acte i cloure’l amb un parlament de felicitació on ha reivindicat la importància d’adquirir “compromisos amb la cultura”, ha recordat els continguts del primer número de la revista el 2013, també dedicat a Santa Tecla, i s’ha referit a “una Tarragona que ha de saber brillar”. L’alcalde s’ha adreçat al FET per celebrar “sis anys fent visible el millor de la nostra ciutat”.

Brindem pel periodisme de qualitat de casa nostra, brindem per la cultura i brindem pel sisè aniversari d’històries de la ciutat que val la pena assaborir sense presses.

Per molts més, i que els puguem seguir celebrant plegats.

Toni Cabanillas
Toni Cabanillas
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here