19 C
Província de Tarragona
Dimarts, maig 28, 2024

Una Vella superba i una Jove valenta a la plaça de la Font

Quatre de nou sense folre de la Colla Vella. Foto: Colla Vella Xiquets de Valls.

La diada del Primer Diumenge de Festes de Santa Tecla ha complert 15 anys. Una cita marcada en vermell al calendari casteller que referma Tarragona com a capital dels castells, més enllà del Concurs. Una jornada estimada per les colles visitants, els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella dels Xiquets de Valls i que s’ha sabut adaptar, any a any, aplicant el protocol tarragoní.

Contrastos a la primera diada de Santa Tecla: els Xiquets no aixequen cap i Vilafranca aparca el gran objectiu

Una prova de l’agilitat adquirida és que en menys de dues hores i mitja ja s’havien completat les tres rondes de castells. Enguany, a més a més, innovant amb el sorteig de l’ordre d’actuació. Es va fer quinze minuts abans de l’inici i els quatre caps de colla van sortir al balcó de l’ajuntament darrera de l’alcalde del primer a l’últim en actuar.

 

Amb el preàmbul fet, cal destacar que va ser una diada de contrastos, només els rosats van poder cantar allò que tant agrada: “i tot descarregat”. La Jove de Tarragona va sortir amb un regust agredolç després de dues caigudes, els Castellers de Vilafranca no van assolir les expectatives i els Xiquets de Tarragona no aixequen cap.

 

LA COLLA VELLA TORNA A FER HISTÒRIA AMB ELS CASTELLS SENSE FOLRE

La Colla Vella dels Xiquets de Valls va fer un recital de castells, mostrant un any més la gran estima per aquesta diada. Els del Portal nou van ajuntar per segona vegada a la història el 2 de 8 i el 4 de 9 sense folre descarregats. Els vallencs van tornar a domesticar “la bèstia indomable”, per continuar amb el castell total, el primer que descarreguen enguany. Van acabar amb el 5 de 9 amb folre i el pilar de 6.

Més enllà del què, és el com: els van fer gairebé sense despentinar-se, demostrant una vegada més, que es troben en un estat de forma espectacular. En definitiva, la Vella obria un últim tram de temporada per la porta gran i amb la sensació que encara no ho han dit tot, els queda la Diada del Mercadal i Santa Úrsula.

Dos de vuit sense folre dels rosats. Foto: Colla Vella Xiquets de Valls.

UNA JOVE INCONFORMISTA QUE CARREGA UN ÈPIC 4 DE 9 AMB AGULLA

Per Sant Fèlix demanava un plus a la Jove de Tarragona i aquest diumenge els del Cós del Bou l’assolien. Després de descarregar el 9 de 8 i carregar el 5 de 9 amb folre, els de la camisa lila intentaven el 4 de 9 amb folre i agulla. Van necessitar d’èpica per carregar-lo in extremis, amb el quatre tancadíssim, però van saber aixecar-se d’una caiguda. La supercatedral, per cert, sembla ser que els costarà tornar a dominar com havien fet. El 5 de 9 amb folre era una carta segura i ara en porten dos de coronats només.

Amb tot, segur que els de la Jove no es conformen amb aquesta diada. Avui en dia, les colles treballen incansablement per descarregar els castells. Per sort, encara els queda una setmana abans de Santa Tecla i podran acabar de polir alguns detalls pel dia de la patrona.

Quatre de nou amb l’agulla carregat per la Colla Jove Xiquets de Tarragona. Foto: Colla Jove.

ELS CASTELLERS DE VILAFRANCA APARQUEN EL CASTELL DE 10

Els Castellers de Vilafranca havien anunciat el 3 de 10 amb folre i manilles, volien descarregar-lo, ja que enguany només l’han pogut carregar. Però les poques camises a plaça, poquíssimes per la diada que era, va fer que renunciessin a aquest castell des d’un inici. Van optar per obrir amb el 2 de 9 emmanillat, una estructura que se’ls hi va girar i una de les rengles es va anar enfonsant, però amb veterania, van aconseguir descarregar-lo. A segona ronda ja no van tenir tanta sort i el 3 de 9 amb folre i agulla els hi va quedar en intent. Molt tancat i el pom de dalt es va despenjar. Van acabar amb els dos bàsics de 9 i l’espadat de 7.

Els verds es troben en una temporada d’impàs, han renovat molts castellers de tronc i tenen moltes camises noves. Ara han de picar pedra, de ben segur que hi tornaran, però abans cal tocar de peus a terra i anar pas a pas.

Dos de nou amb folre i manilles dels verds. Foto: Castellers de Vilafranca.

ELS XIQUETS DE TARRAGONA CONTINUEN SENSE AIXECAR EL CAP

Els Xiquets de Tarragona no van gaudir de major ventura que les altres diades d’aquesta temporada. Semblava que amb el 5 de 8 descarregat per la Diada Nacional, podrien aixecar el cap, però a primera ronda els va quedar en intent. Condicionats per la llenya, els matalassers asserenaven els ànims amb el 4 de 8 i després atacaven l’objectiu del dia, el 3 de 9 amb folre. No estava malament, els matalassers han de ser conscients que han de treballar els castells i no baixar-los a la mínima que remenen una mica. El segon intent desmuntat ja no va gaudir de bones mides i també el van desmuntar. Els del carrer Santa Anna van acabar amb el 3 de 8.

La diada no va fer justícia a l’assaig del divendres abans, però no és excusa. Els Xiquets de Tarragona han de fer un procés intern per analitzar què passa i posar-hi remei. Segurament no és una cosa que es resolgui d’avui per demà, però cal començar a posar fil a l’agulla.

Tres de vuit dels Xiquets de Tarragona. Foto: Xiquets de Tarragona.

FALTA UNA PROGRAMACIÓ MÉS POTENT PER ACOMPANYAR LA DIADA CASTELLERA

Sigui com sigui, el Primer Diumenge de Festes va tornar a ser un èxit. Quina llàstima, però, que les colles convidades no poguessin gaudir després d’una programació de festa major que acompanyi dignament aquest tros de diada, més enllà dels balls de gralles de les dues colles locals.

I encara més, segueix faltant múscul polític al balcó de l’Ajuntament de Tarragona. Continuo envejant els balcons de Valls i de Vilafranca. Aquest diumenge només hi havia l’alcalde, diversos consellers del consistori (no gaires), algun diputat tarragoní, el delegat del Govern de la Generalitat a Tarragona i la portaveu de Ciutadans al Parlament, la tarragonina Lorena Roldán. Aquesta última va sortir al balcó, va fer-se la foto (que podeu trobar a Twitter), va carregar contra una suposada “politització” de la cultura popular, roda de premsa per parlar de catanes i la inseguretat a Barcelona, i cap a casa. Quin greu voler oferir cada dia un discurs tan incendiari.

Arnau Martínez
Arnau Martínez
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here