14.3 C
Província de Tarragona
Divendres, abril 19, 2024

Cinc paraules per definir Santa Tecla 2023

Entrada del Braç de Santa Tecla 2023. Foto: Hèctor de la Salud.

Cinc paraules, cinc imatges, cinc moments per resumir, des d’una perspectiva molt personal, la Santa Tecla del 2023.

  1. Braç. Feia quatre anys que Tarragona no vivia un moment tan màgic com el de l’Entrada del Braç a la Catedral. La pandèmia del 2020 i 2021 i l’aiguat de l’any passat ens havien privat d’aquesta sensació única que només es viu el 23 de setembre al voltant de les nou del vespre. I hi havia moltes ganes i més gent que mai al pla de la Seu i a tot el recorregut de la Professó. La imatge del subscriptor del FET i tècnic de Festes, Hèctor de la Salud, és sensacional i retrata la millor escena de l’any a Tarragona.
El Parc del francolí va reunir 12.000 persones per seguir el concert de The Tyets. Foto: Marc Colilla – Ajuntament de Tarragona.

2. Francolí. La Festa Major d’enguany ha descobert el potencial d’un gran espai per a concerts multitudinaris. El Parc del Francolí, que ja s’havia utilitzat puntualment en anys anteriors, s’ha revelat com un escenari magnífic per acollir milers i milers de persones, i descongestionar la Part Alta i voltants. Sense dubte, una de les imatges de la Tecla del 2023 -obra del col·laborador del FET, Marc Colilla- és el concert multitudinari de The Thyets.

Oriol Grau, pregoner de les Festes 2023. Foto: Ajuntament de Tarragona.

3. Pregó. Oriol Grau ha aportat a la Festa Major del 2023 un Pregó d’alçada: radicalment feminista, satíric, antifeixista i alliberador, a favor de la cultura i la llengua, i la plena igualtat de gènere. Un text excel·lent que recordava quatre les seves predecessores (Maria Aurèlia Capmany, Montserrat Abelló, Agnès Busquets i Danae Boronat). El millor pregó dels darrers anys.

Dames i Vells han celebrat el seu aniversari 40+3 amb l’espectacle ‘Carcamals a la romana’. Foto: Alba Medina.

4. Magí. El personatge de Magí Seritjol, director del festival Tarraco Viva, ha estat la novetat més sorprenent i aclamada de les Dames i Vells especials del 40+3. La celebració d’aquest aniversari amb ‘Carcamals a la romana’ revela que el col·lectiu sap innovar i renovar-se internament. I el públic ho agraeix omplint totes les representacions i moltes més que en podrien haver fet.

La Mulassa, el Lleó i la Cucafera ballen davant la presència dels gegants abans de començar la Professó. Foto: Ricard Lahoz.

5. Seguici. Les entitats del Seguici i les colles castelleres són el pal de paller de la Festa. Generen orgull i autoestima a una ciutat que no va precisament sobrada d’aquests sentiments. Les tres sortides del 22 i 23 de setembre proporcionen imatges úniques i irrepetibles. I encara són més emocionants aquells moments íntims que la gent del Seguici els viu amb molta intensitat abans de la Professó. Un agraïment infinit a totes i tots que ho feu possible.

  • I un afegit: la Festa corre el risc de la massificació fins a límits difícils de gestionar. Compte! Podem morir d’èxit. Alguns comportaments incívics amenacen la bona salut de ferro de Santa Tecla.
Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here