17 C
Província de Tarragona
Dimecres, maig 22, 2024

Aniversaris que expliquen la Festa

Els protagonistes del reportatge, d’esquerra a dreta: Reyes Rubalcaba (BUMT), Mireia Gasol (Ball de Diables), Jordi Anglès (La Virolla), Leila Costa (Lleó) i Rosa Hortoneda (Víbria). Foto: Marc Colilla Hurtado.

La Santa Tecla 2023 és especial, sobretot, per a cinc entitats que enguany estan d’aniversari rodó. Els grallers La Virolla arriben a la dècada de vida. Mentrestant, la Víbria, el Lleó i la Banda Unió Musical de Tarragona comparteixen trentè aniversari. Uns dels més veterans del Seguici Popular, el Ball de Diables, en fan quaranta. La vida dins aquests col·lectius defineix perfectament com és la nostra festa major.

cinc entitats tecleres celebren enguany aniversaris rodons

És innegable que totes aquestes entitats gaudeixen d’un bon estat de salut. I aquest fet és, en part, per això: “Tenim molt bon relleu generacional.” Ho diu la Rosa Hortoneda, membre de la Víbria, un element de foc amb un gran poder magnètic que fa que les files a l’element infantil estiguin plenes. Però “molta canalla està a la llista i malauradament n’hem de deixar fora”, admet la Rosa.

No és fàcil donar sortida a tothom; és un trencaclosques de difícil solució, i més quan entre els adults hi ha poca rotació. “Tots hi som des de fa 20 o 30 anys. Molts van començar amb el Lleó petit, després van passar al gran, i del gran ningú en vol marxar”, confessa la Leila Costa. Mentrestant, els Diables també comparteixen problema, però intenten incentivar la rotació, tal com explica la Mireia Gasol: “Anem rotant entre bosses i vestits. Tots tenim oportunitat de participar de la manera que sigui en tot moment, i tan necessària és una cosa com l’altra.”

parlem amb el ball de diables, el lleó, la víbria, la banda unió musical i la virolla

L’èxit del Seguici petit ha garantit la salut de la festa major. No obstant això, és palpable que els darrers anys el relleu està mutant cap a un tap. Bèsties i balls tenen un important repte a resoldre o, com a mínim, a minimitzar. Alguns, com el Ball de Diables o la Víbria —que forma part dels Diables Voramar—, tenen diverses sortides durant l’any que els permeten donar joc a més o menys gent, tal com exemplifica la Rosa Hortoneda: “Gràcies a aquests dies hi ha més dinamisme. Sí que hi pot haver conflicte en les sortides destacades, però per Santa Tecla ens podem repartir entre el Seguici del dia 22 i l’Ofici i la Processó del 23.”

Ara bé, no tothom té el mateix marge que la Víbria o els Diables; el Lleó té les sortides limitades, necessita l’autorització de l’Ajuntament perquè és una bèstia coronada i ha d’anar acompanyat amb una banda de música. “Quan arriben a l’edat adulta, la majoria de nens marxen, perquè ja no poden sortir. Anem aguantant”, es resigna la Leila Costa. En tot cas, beneït problema, perquè molt pitjor seria no tenir gent per sortir al carrer.

les entitats veuen assegurat el relleu generacional

Així i tot, les entitats musicals se salven en part d’aquest atzucac perquè tenen més màniga ampla pel que fa a components. A més, la seva activitat no es limita només a la festa major, de manera que el calendari d’esdeveniments en els quals participen està més ple. Això vol dir més oportunitats per a tothom. “Com que tenim escola, de músics en van entrant. Si no n’hi hagués, la banda s’acabaria”, diu en Reyes Rubalcaba.

En una entitat amb tants membres com la BUMT, defensa el paper dels veterans, que són “els que donen la cara” sempre, però admet que de “jovent en va entrant i sempre n’hi ha”. Mentrestant, els grallers La Virolla són un combinat de petit format i jove, de manera que no s’han trobat amb problemes d’aquesta mena. “Nosaltres encara no ens plantegem el relleu, si no, malament! Un grup de música petit és diferent a les grans entitats”, matisa en Jordi Anglès.

(…)

El reportatge íntegre -amb fotos d’arxiu de les cinc entitats- el podeu llegir al número 61 del FET a TARRAGONA.  La revista la pots trobar a Llibreria Adserà, Llibreria La Capona i Llibreria Soterrani.

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here