20.8 C
Província de Tarragona
Dilluns, juny 10, 2024

Oriol Grau: “Tinc un sentit crític i el faré evident al Pregó”

Oriol Grau davant del local de Dames i Vells, un dels seus llocs més especials de la ciutat. Foto: Gio Gonzales.

Aquest dijous 21 de setembre la multitud congregada a la plaça de la Font veurà l’actor Oriol Grau al balcó de l’Ajuntament de Tarragona. No serà la primera vegada que el mestre del ball de Dames i Vells aparegui a la balconada del Palau Municipal. El 2014 ja ho va fer com a Perpetuador de les Festes i aquest 2023 tindrà l’honor de pronunciar el pregó. És l’única persona en rebre aquests dos màxims reconeixements de la festa.

el pregoner de santa tecla 2023 ja va ser perpetuador de les festes

“Per a mi és un goig”, expressa. “No pots dir que no a la proposta, malgrat estar embolicat”, apunta en una entrevista amb el FET. I és que aquests dies ultima els preparatius de Dames i Vells. Amb tot, se li gira molta feina: a la tarda, assajos del ball parlat, i al matí aprofita per escriure el pregó. Amb unes idees apuntades en un full i pendent de definir l’estructura, Oriol Grau no ha volgut dir ni piu sobre el pregó, però avança que “tinc un sentit crític i el faré evident”. “I també tinc un sentit de l’humor i el faré evident”, segueix. Tot amb l’objectiu de fer que la gent no s’avorreixi.

Oriol Grau, perpetuador de les Festes, al balcó del Palau Municipal, al costat de l’alcalde Ballesteros l’any 2014. (foto: Ajuntament de Tarragona).

I en acabar el pregó, haurà de marxar ràpidament per preparar-se de cara a la primera funció de Dames i Vells 2023, que tindrà lloc el mateix dijous a les 20h. Enguany, amb una edició especial titulada ‘Carcamals a la Romana’ per celebrar el 40+3 aniversari. Grau reconeix que “haver contribuït a un ball popular és de les coses que em sento més satisfet”. 43 anys després de la seva recuperació, el mestre admet que “és una feina amb la qual m’ho passo bé i encara no em canso perquè cada any és nou”.

L’actor exposa que al llarg de la trajectòria del ball parlat, “hem sigut fidels amb aquest esperit i amb l’avantatge que avui dia no hi ha les censures que hi havia en aquella època”, en referència a la dictadura. “Aleshores podem parlar amb molta més llibertat, però no vol dir que no hi hagi censures”.

“tinc molta cura amb la meva censura”, admet l’actor

Precisament, una de les reflexions que extreu el tarragoní és que “jo tinc molta cura amb la meva censura”. Recorda la vigència de la ‘Llei Mordassa’ i també alguna polèmica generada del ball que va arribar fins i tot al Congrés dels Diputats en forma de denúncia. “Sempre tenim aquesta espasa de Dàmocles: la censura, vingui de fora o la pròpia. És fotut lluitar-hi”, diu. Grau conclou que el límit és el del mateix humorista o còmic. “Tu has de saber quins límits poses i ser conseqüent amb el que pugui passar. Jo ho soc”, afirma. Fins i tot, assegura que dins del ball també es generen debats interessants en relació amb el contingut dels versots.

“Dames i Vells de Tarragona som els germans grans de tots els balls parlats del territori i padrins de molts com Constantí, Reus o Alcover i ens agrada molt compartir les experiències i anar a veure’ns”, exposa Grau, que es mostra orgullós d’haver “creat escola”.

L’actor assenyala una de les imatges col·locades al local del ball parlat. Foto: Gio Gonzales.

Un Oriol Grau que ha passat per la ràdio i la televisió, i que té presents els moments viscuts amb Andreu Buenafuente i Fermí Fernández: “A la ràdio he sigut molt feliç amb ‘El terrat’ i he gaudit moltíssim”. De la mateixa manera, també ha gaudit a la televisió, on va dirigir la mítica i estimada sèrie ‘Plats bruts’. “És una sort treballar amb coses que t’agraden”, expressa.

Però reconeix que el seu origen es troba en el teatre: “Jo vinc del teatre i torno al teatre sempre que puc”. De fet, aquest octubre tornarà a actuar a la Sala Trono en l’obra ‘Tornaria a viure com si fos un llangardaix’ de Glòria Granell, estrenada la passada primavera.

“vinc del teatre i hi torno sempre que puc”

La seva vocació pel teatre va sorgir des de ben petit: “Organitzava funcions amb els meus germans i feia cobrar entrades als meus avis, oncles… Érem set germans i sempre ha de sortir un per destacar”, somriu. L’actor -que també és professor a la URV amb l’assignatura ‘Expressió corporal i comunicació no verbal’, continua amb el teatre, però més tranquil·lament. “He fet els 60 anys i un es pren la vida d’una manera calmada. Faig el que em ve de gust”, afirma.

La Sala Trono, que enguany fa 20 anys, és un altre dels “orgulls” d’Oriol Grau. L’actor assenyala que és l’única productora de tot el territori que produeix i exhibeix teatre alhora. “Haver contribuït a això com a promotor és un goig, i per això faig la reivindicació que la gent vagi al teatre. És una cosa que no es pot acabar”, argumenta.

“adoro tarragona malgrat els seus inconvenients, que en té molts”

Fent un diagnòstic sobre l’estat de salut del teatre a la ciutat, el mestre explica que a Tarragona “tenim molta oferta, però falta públic”. Reclama que els tarragonins assisteixin als teatres i als concerts i, en definitiva, consumeixin cultura: “Si no, ens quedarem amb una ciutat de repòs i vacances, com es deia abans”. El pregoner reivindica Tarragona com el seu campament i la ciutat de les seves primeres coses importants: “Adoro aquesta ciutat malgrat els seus inconvenients, que en té molts”.

A Oriol Grau l’espera un dia intens aquest 21 de setembre: el Pregó a les 18.30h a la plaça de la Font i el primer Dames i Vells 2023 a les 20h. L’actor tornarà a tenir aquelles pessigolles a la panxa en un dels seus millors moments de les festes: “Sortir a fer la primera funció i veure les cares de la gent àvida de riure amb ganes tremendes de passar-s’ho bé”.

Gio Gonzales
Gio Gonzales
Estudiant de Periodisme URV
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here