18.8 C
Província de Tarragona
Dissabte, maig 25, 2024

Un viatge al fons del mar, amb el ‘Fet’

Un grup d’alumnes en una de les visites a l’Observatori Blau. Fotografia: David Oliete.

Ubicat dins l’edifici de la Confraria de Pescadors, l’Observatori Blau s’ha convertit, des de la seva inauguració, el 6 de setembre de 2018, en un dels espais museístics més innovadors de la ciutat.

Aquest petit equipament del Port de Tarragona focalitza la seva tasca pedagògica en mostrar i explicar l’hàbitat vegetal i animal del fons marí autòcton i el món de la pesca, dos àmbits sempre vinculats que, en el cas tarragoní, formen part de la seva essència tradicional i històrica.

Organitzem una visita a l’Observatori Blau per divendres 25 d’octubre a les 5 de la tarda

Els visitants viuen una mena de submersió al fons marí, on els cinc sentits són estimulats gràcies a diferents recursos tecnològics per viure una experiència única que permet coneixer de prop les trenta espècies més capturades al litoral de Tarragona, en un entorn format per roques, sorra i posidònia. 

Els peixos semblen moure’s per una gran paret blava, un mural didàctic que simula un bocí de la Mediterrània. I una pantalla interactiva aporta informació sobre la  seva denominació científica i popular,  com viuen i s’alimenten i com es pesquen.

Aquesta  darrera part es  complementa amb vídeos inèdits gravats damunt les barques que descriuen els diferents tipus de pesca que es practiquen a Tarragona, com l’arrossegament i l’encerclament, i altres arts menors com el tresmall i el palangre.

Els subscriptors gaudiran d’una experiència única i podran veure en directe la subhasta del peix

També es parla de l’ancestral i dur ofici de pescador, actualment en vies d’extinció, i de la seva dimensió més humana, personificada en els habitants del barri del  Serrallo.

L’activitat inclou participar, com espectadors de luxe, en la subshasta del peix a la llotja, ubicada al costat de l’observatori. Asseguts en les graderies, els visitants veuen en acció els peixaters, comprant al millor preu possible les caixes plenes de fruits del mar, collits només unes hores abans.

L’Observatori Blau ha centrat fins ara la seva oferta en les escoles de la ciutat, tot i que també es programen visites periòdiques per a tots els públics des del Museu del Port, dirigit per Mercè Toldrà, una de les principals impulsores d’aquest projecte. Per arrodonir l’experiència, l’activitat compta amb l’assessorament pedagògic i està conduïda per guies de Còdol Educació, empresa especialitzada en aquest tipus d’iniciatives.

Amb  la col·laboració de tots ells, el Fet a Tarragona, ofereix als subscriptors una visita guiada exclusiva, el proper divendres, 25 d’octubre, a les 17.00 hores.

Les places són limitades i s’assignaran per ordre de petició (amb un màxim de dues persones per sol·licitud), enviant un correu electrònic a l’adreça

subscripcions@fetatarragona.cat.

La visita té un preu simbòlic de 2 € per participant, que s’hauran d’abonar en el mateix moment de l’activitat.

 

Albert Ollés
Albert Ollés
Periodista. Coordinador del FET a TARRAGONA.
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here