24.5 C
Província de Tarragona
Dijous, juny 20, 2024

La Tarragona del 1800 i la represaliada pel franquisme

El grup d’amics del FET, davant el memorial a les víctimes del franquisme. Foto: Ricard Lahoz.

‘D’aquells que han mort sense tenir el cap cot’. La frase presideix l’espai del cementiri de Tarragona dedicat a les víctimes de la repressió franquista. El memorial ret homenatge a les 771 persones afusellades o que van morir a la presó de Pilats després de la guerra civil.

40 amics del ‘FET’ participen en una visita al cementiri impulsada per la xarxa Santa Tecla

Aquest és un dels punts que han visitat aquest diumenge una quarentena d’amics del FET en una visita cultural al cementari impulsada per la Xarxa sanitària i social Santa Tecla, propietària de l’equipament, i conduïda per l’historiador Paco Tovar.

A Tarragona va morir una de les dues últimes víctimes del garrot vil a l’Estat espanyol, Georg Michael Welzel, juntament amb Salvador Puig Antich. Foto: Ricard Lahoz.

Alguns dels participants reconeixien que no havien vist encara aquest memorial promogut per l’Associació de Víctimes de la Repressió Franquista de Tarragona (AVRFT) inaugurat a finals de 2010 i realitzat per la Generalitat i l’Ajuntament de Tarragona. El conjunt està presidit per un grup escultòric anomenat ‘Dignitat’, obra de Salvador Mañosa. Al mur hi ha inscrits els noms del 771 represaliats.

Davant la sepultura de John Smith. Foto: Ricard Lahoz.

Abans de passar pel memorial, el guia de la visita ha explicat el context històric que marca la construcció del cementiri de Tarragona, fora muralles, i el paper de dos dels il·lustres enterrats vinculats a la guerra del francès, ara fa dos segles: el governador militar John Smith, i el general Teodoro Reding, tots dos morts el 1809.

El guia explica la història de Theodor Reding. Foto: Ricard Lahoz.

La visita guiada ha passat per altres curiositats i anècdotes de personatges, la majoria vinculats a la Tarragona del 1800, la que va veure construir l’actual cementiri.

Aquí teniu altres imatges de l’activitat d’aquest diumenge.

 

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here