9.3 C
Província de Tarragona
Dimecres, febrer 21, 2024

Un recorregut fascinant per la història de Tarragona

Andreu Muñoz, amb un grup de subscriptors del FET, al subsòl del Museu Bíblic. Foto: Ricard Lahoz.

Hi ha persones que s’estimen tant la seva feina i la ciutat de Tarragona que de seguida encomanen passió, empenta i energia a tots aquells que l’escolten. Una d’aquestes persones és Andreu Muñoz Melgar, doctor en arqueologia clàssica per la URV, investigador de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) i un dels millors difusors del patrimoni històric i arqueològic de la ciutat.

Andreu Muñoz guia als subscriptors del ‘Fet’ fins al refugi antiaeri al subsòl del Museu Bíblic

En qualitat de director del Museu Bíblic Tarraconense, Muñoz obria aquest diumenge les portes de l’equipament  -i, especialment, el seu subsòl-  a un grup de 40 subscriptors del FET a TARRAGONA. Una quarentena d’amics i amigues de la revista, dividits en dos grups en diferents horaris perquè l’espai soterrani que anàvem a visitar és molt limitat.

Primer grup de subscriptors del FET.
Segon grup de subscriptors del FET.

Això significa -i és molt d’agrair- que Muñoz ha destinat tres hores d’explicacions ininterrompudes a donar a conèixer el projecte en el qual hi està treballant perquè sigui una realitat d’aquí uns mesos: Tarracròpolis. Una suma de restes d’etapes històriques que van des del recinte del culte imperial de Tarraco dedicat a August fins a l’ús com a refugi antiaeri durant la guerra civil de 1936-1939.

Les visites volen posar en valor la tasca dels investigadors i fer un toc d’alerta a les administracions

Ha estat un recorregut fascinant, que arrenca al carrer de les Coques per entendre des de l’exterior la ubicació i l’evolució de l’edifici que acull la Casa dels Concilis, i acaba a 10 metres de profunditat trepitjant les cisternes i les galeries excavades a la roca que van servir de refugi per a milers de tarragonins durant els bombardejos de l’aviació feixista. Tot, per cert, en molt bon estat de conservació.

Espai on s’ubicarà el nou centre d’interpretació.

Durant l’itinerari, Muñoz s’atura sobretot a la maqueta que mostra el temple d’August i el recinte, i a la sala situada als baixos de l’edifici que s’està habilitant com a futur centre d’interpretació. Per museïtzar aquest espai (a tocar del carreró de Santa Tecla), ja ha aconseguit finançament de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia, però per museïtzar la part del refugi encara espera resposta de l’administració municipal.

Un dels accessos al refugi de la guerra civil.

El reportatge publicat al número 39 de la revista FET a TARRAGONA (gener – febrer de 2020) i les dues visites consecutives d’aquest diumenge 8 de març pretenen posar en valor tot el que hi ha en aquest indret de la ciutat i la magnífica tasca investigadora d’Andreu Muñoz, Josep Maria Macias i el conjunt de l’ICAC.

 

I, alhora, pretenen fer un toc d’alerta als responsables polítics locals perquè ajudin a que aquest sigui un nou punt de referència del patrimoni, l’arqueologia i -també i molt important- de la memòria històrica de Tarragona. Un govern municipal d’esquerres no pot donar l’esquena a aquest projecte.

Aquí en teniu més imatges:

 

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here