19.3 C
Província de Tarragona
Divendres, maig 24, 2024

Fer pinya enmig de la incertesa

La Jove de Tarragona ha celebrat els 40 anys penjant camises i domassos als balcons. Foto: Jove de Tarragona.

“Les colles castelleres, a banda de fer castells, som un col·lectiu social”. És una afirmació – òbvia –  del president de la Jove de Tarragona, Dani Milà, i és que aquest any les quatre colles de la ciutat (com la resta) han hagut d’empescar-se-les per mantenir el gruix de la massa social sense comptar amb la seva raó de ser: fer castells. A causa de la pandèmia, les colles han aparcat els assajos i les actuacions. A dia d’avui, no se sap quan es podran reprendre els assajos i tothom té clar que tornar a veure places plenes de gent va per llarg.

Les colles castelleres programen activitats per mantenir el contacte amb la massa social

Els Xiquets de Tarragona, la Jove, els Xiquets del Serrallo i la Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau han organitzat tallers de cuina, colònies per la canalla, sortides de caiac, excursions, campanyes per reactivar el comerç local, etc. “Intentem plantejar activitats perquè la gent no se n’adoni que hi ha vida més enllà dels castells”, fa conya el vicepresident dels de Sant Pere i Sant Pau, Sergi Saureu.  En la mateixa línia, l’homòleg dels matalassers, Mario Jiménez, dubta de si “ha vingut bé aquesta aturada”. “Alguns castellers necessitaven parar una mica perquè el món casteller s’ha professionalitzat molt i ara han tingut aquesta oportunitat forçada”, comenta.

Presentació del marxandatge dels Xiquets de Tarragona amb motiu del 50 ènaiversari. Foto: Manel R. Granell.

Bromes a banda, les directives necessiten grans dosis d’imaginació i de creativitat per fer pinya enmig de la incertesa perquè saben que tard o d’hora podran tornar al pati d’assaig i volen que els castellers no s’hagin desconnectat. Les quatre colles també han fet trobades internes virtuals amb les juntes i les tècniques corresponents per explicar quina era la situació i com afectava als castells.

“Vam notar que havíem d’impulsar aquest àmbit social quan vam començar a perdre algun casteller. La colla ens demanava ser-hi i poder acomiadar aquests castellers que ens havien deixat”, relata Milà. I és que la Jove va perdre pel coronavirus dos castellers molt estimats i que encara treien el cap pel local, el Tino i el Francesc. “Va ser dur i no hem pogut acomiadar-los com calia. Esperem poder fer els pilars d’honor com toca”, assenyala el del Cós del Bou.

Les xarxes socials també han estat un aliat. Cal destacar les cites històriques en format audiovisual que publiquen els Xiquets de Tarragona a les xarxes socials, una feinada espectacular de l’equip de l’arxiu i de comunicació de la colla. En aquesta línia, també cal aplaudir les ‘Converses confinades’ que han programat els de la Jove: tertúlies temàtiques virtuals amb diverses persones del món casteller. “Hem de tirar d’inventiva i de creativitat”, remarca el president dels liles.

Els de la camisa lila volien renovar la junta just quan es va decretar el confinament

La Jove va començar el confinament enmig d’un clima tèrbol. El president Dani Milà havia manifestat la voluntat de deixar la junta al no poder-hi destinar tot el temps que requereix una entitat com aquesta. Gorka Bertran, el cap de colla, va presentar-se de nou amb alguns canvis a l’equip, però la seva candidatura no va obtenir els dos terços necessaris. Bertran va anunciar un pas al costat, però va arribar el coronavirus. “Vam analitzar el moment i vam creure que havíem de tirar com poguéssim perquè la colla està per sobre de tot”, explica Milà. Així doncs, la junta de l’any passat segueix capitanejant la formació: “Hem de treure l’orgull i mantenir la colla activada”, sentencia el president.

Els matalassers compten amb una junta que s’havia d’estrenar aquesta temporada

Els Xiquets de Tarragona arrosseguen uns anys molt complicats a nivell tècnic i amb algunes disputes internes. “A vegades fem conya dient que és el cap de colla que menys caigudes i intents ha tingut”, explica fent broma el vicepresident, Mario Jiménez. Aquest 2020 ha començat una nova junta: “Tenim ganes d’implantar noves dinàmiques. Ens vam presentar a l’últim moment i el confinament ens ha servit per anar trobant mecanismes de funcionament per tal de ser més àgils i eficients quan hi hagi castells”, apunta. Els del carrer Santa Anna, a més, estan des de fa dos anys sense local propi i assagen al pati del Palau Municipal. “Per a la nostra junta és una prioritat, l’Ajuntament hi posa de la seva part, però ara no està en el mateix ordre de prioritats que a principis d’any”, confessa.

Els serrallencs temen que algunes camises es desinflin per la inactivitat

Els Xiquets del Serrallo des de fa unes poques temporades ja tenen local, però els hi preocupa el gruix de camises. “Volem mantenir el caliu encès, que no es perdi tot el que vam aconseguir l’any passat”, comenta el president dels Xiquets del Serrallo, Josep Ramon Tules, més conegut com a Pitu Mosquits. “Vam tenir a tocar el que és el nostre sostre – el 3 de 8 –. Als últims assajos de la temporada passada va venir molta gent jove, ens reuníem 120 persones al local. Tinc por que la gent es desinfli, que quan tornem a fer castells no es reenganxi”, confessa mentre fa una crida: “Que ens facin confiança, tota la feina que vam deixar l’any passat feta, la tornarem a emprendre”. Els del Serrallo també han hagut de renunciar a una actuació internacional. Tenien previst anar a Hoorn, a Holanda, per participar d’un festival de música i de folklore. “Són sortides que fan colla i haurem de veure si ho podem fer l’any vinent”, explica el president.

El nucli dur de Sant Pere i Sant Pau es manté indestructible

Els de Sant Pere i Sant Pau mantenen obert tres dies a la setmana el bar del local perquè els castellers es puguin trobar. A més a més, els dissabtes al migdia organitzen vermuts i concursos de tapes, una activitat que va sorgir “espontàniament”, diu el vicepresident, Sergi Saureu. “Som gent a qui ens agrada fer activitats al barri i hem optat per això”, comenta. “A vegades, les mesures són tan restrictives que una colla petita com la nostra no pot assumir-les i no val la pena tirar endavant l’activitat”, lamenta el de la camisa verda. Saureu destaca que, de moment, mantenen el sopar de final de temporada: “Hem de fer l’esforç per trobar-nos tots”. A Sant Pere i Sant Pau no tenen tant de temor de perdre camises, segons explica el vicepresident: “som una colla petita i tenim un nucli molt dur”. Ara bé, Saureu expressa una opinió en veu alta que caldrà reflexionar: “Hem de veure si hem exprimit massa el món casteller, potser hem de treure el peu de l’accelerador i donar marge a les famílies, no hipotecar-les cada setmana. Potser guanyaríem més massa social”.

Un any d’aniversaris

L’atzar ha volgut que coincidís la pandèmia amb tres aniversaris assenyalats de tres de les quatre colles castelleres de Tarragona. La colla degana de la ciutat, els Xiquets de Tarragona, compleixen els 50 anys i volien allargar els actes de celebració fins el mes vinent. La pandèmia ha truncat els seus plans i han hagut de reduir la programació. Dijous passat van presentar marxandatge nou i els grallers i timbalers van oferir un concert a Casa Canals. I si ens fixem amb els concerts, cal anomenar el d’Izal que organitzen per Santa Tecla al Camp de Mart. “No podem fer els actes com volíem, però hem organitzat un esdeveniment d’acord amb el que la colla mereix”, valora el seu vicepresident.

La Jove de Tarragona celebra aquest 2020 el 40è aniversari i, per exemple, dijous passat van fer una crida als seus castellers a penjar la camisa a les finestres i balcons i compartir-ho a les xarxes socials. La data escollida és perquè 13 d’agost de 1980 van realitzar la primera diada oficial.  “És important que treballem aquesta unió perquè sinó, el dia que puguem tornar a fer castells la desconnexió serà molt forta i el retorn a l’activitat castellera serà molt dura”, comenta el president dels liles.

La tercera colla que enguany commemora un aniversari assenyalat són els de Sant Pere i Sant Pau que fan 30 anys. Ells han decidit ajornar la celebració i dedicar tots els esforços al 30+1, l’any vinent.

Enmig de celebracions i d’incerteses, les colles intenten mantenir activa la seva massa social. Algunes formacions s’han mostrat disposades a fer assajos amb grups reduïts, però no és el cas de les tarragonines. Una plaça sense públic no és una diada i una actuació sense tota la colla, no són castells. Mentrestant, les quatre colles estan pendents del protocol que està elaborant la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya per reprendre l’activitat castellera amb seguretat, adaptada al que han denominat nova normalitat. I aquest Sant Magí serà ideal per rememorar les grans actuacions viscudes els darrers anys a la plaça de les Cols.

Arnau Martínez
Arnau Martínez
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here