11.6 C
Província de Tarragona
Dimarts, desembre 5, 2023

Comunicar bé en temps d’alarma

Roda de premsa del consller d’Interior, Miquel Sàmper, amb el cap dels Mossos i el subdirector de Protecció Civil, on s’anuncia el confinament nocturn el passat diumenge. Foto: Govern.

Prou de llençar globus sonda. Prou d’anunciar possibles mesures que es podrien aplicar d’aquí uns dies, però que no estan aprovades. Prou d’especular amb confinaments d’un tipus o d’un altre quan encara no estan decidits. Prou de marejar el personal amb propostes en estudi que se solapen amb mesures que ja estan activades. Prou de dir vaguetats en rodes de premsa.

“La ciutadania se sent desconcertada per l’allau de missatges, sovint contradictoris, de les institucions”

El segon estat d’alarma i el confinament nocturn han vingut a agreujar els problemes de comunicació de les institucions a la ciutadania en temps de pandèmia. Les especulacions sobre un confinament total durant el cap de setmana, insuflades per membres del Govern de Catalunya, i les propostes de tot tipus que expressen en públic els experts (inclòs el confinament total) no fan més que abocar a la població a un mar de confusió i desconcert. I també a l’angoixa i l’ansietat.

“Hi ha incontinència verbal d’alguns polítics i afany d’anunciar novetats per combatre la pandèmia”

Hi ha una incontinència verbal d’alguns responsables polítics que, sumada a l’afany dels mitjans de comunicació per anunciar novetats cada hora i a l’impacte immediat de les xarxes socials, generen una sensació de perplexitat i dubtes permanents en la població. I tots els missatges, curiosament (o no), fan referència a una retallada de drets que la immensa majoria de la ciutadania ja hem assumit com a naturals.

“Totes les mesures fan referència a restriccions, prohibicions i retallada de drets”

Cal coordinar les veus i cal comunicar molt millor les mesures adoptades per les autoritats sanitàries quan entren en vigor i no quan s’estan debatent. Però, precisament, perquè parlem d’autoritats sanitàries, seria bo comunicar d’una vegada per totes mesures en matèria de salut necessàries per combatre la pandèmia. S’han posat realment tots els recursos que calia? S’ha reforçat l’atenció primària? S’han contractat més metges i infermeres?

“Fa setmanes que no sentim cap decisió per reforçar el sistema sanitari”

Fa setmanes que només sentim una verborrea de responsables polítics anunciant tard i malament restricions, prohibicions i tancaments. Fa dies que observem astorats contradiccions flagrants entre membres del mateix govern. I fa mesos que no sentim cap mesura, cap anunci en positiu que ens ajudi a intuir que s’està reforçant el sistema sanitari públic i la cobertura social als més vulnerables. Fins quan?

 

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here