21.3 C
Província de Tarragona
Dimecres, juny 19, 2024

Experimentar amb el científic Martí i Franquès

Jaume Martell interpreta al científic Antoni de Martí i Franquès.

“Benvinguts a la reunió de 1794 de la Societat Econòmica Amics del País a Tarragona”. Així saluda Antoni de Martí i Franquès a un grup de vint persones -amics i amigues del FET- que s’han aplegat als jardins del Camp de Mart. “El món vol canviar”, reflexiona. I de seguida, en un diàleg constant amb els assistents, posa la ciència en el lloc central de la trobada perquè representa el món que arriba.

Una vintena d’amics del ‘Fet’ participen a la ruta teatralitzada sobre el químic tarragoní

“Observar, experimentar i treure’n conclusions”. Aquestes són les paraules clau que desenvolupa el científic tarragoní al llarg d’una ruta amb sis parades que conclou el 1832 quan és a punt de morir. Del Camp de Mart anem a la porta de l’Antiga Audiència, a l’interior i el pati de la Casa Castellarnau, a les escales de la Catedral, a la casa on va viure al carrer de Santa Anna (actual Museu d’Art Modern) i al costat del Pretori amb unes vistes esplèndides sobre el mar.

Als jardins del Camp de Mart.

Martí i Franquès es retroba amb els acompanyants en diferents episodis de la seva vida (1801, 1804, 1817 i 1823) i els parla de la universitat de Cervera i de la necessitat de crear-ne una a Tarragona; dels seus viatges per Europa; de les seves investigacions que el porten a la conclusió que la concentració d’oxigen en l’aire és d’un 21%; de la seva implicació en el càlcul de la mesura del metre o de les seves vivències durant la guerra del Francès a Tarragona.

Davant l’Antiga Audiència.

Un itinerari amè que guia des de fa 10 anys l’actor Jaume Martell, que es posa en el paper d’un científic que, considera, “és poc conegut i valorat a Catalunya”. La seva interpretació -en una activitat impulsada per la URV– ajuda a donar a conèixer una figura de primer nivell europeu.

A la Casa Castellarnau.

Un grup de subscriptors del FET participaven aquest dissabte en aquesta ruta que compta amb el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia i la Diputació de Tarragona. És la primera activitat cultural que organitzem en aquest 2021. L’èxit de la convocatòria ha estat important i el proper dissabte 27 de març organitzarem una segona ruta amb altres 20 amics lectors de la revista.

Aquí teniu més imatges captades durant la primera ruta.

Al jardí de Casa Castellarnau.
Rememorant el setge del Francès.
Barret d’època.
A la casa on va viure.
Placa commemorativa al carrer de Santa Anna, col·locada el 1964.
Jaume Martell fa 10 anys que interpreta el personatge.
El científic s’acomiada dels assistents aquí, quan és a punt de morir.
Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here