9.9 C
Província de Tarragona
Dimarts, desembre 7, 2021

Tranportats a la Tarragona dels anys trenta

Inici de la ruta a la Rambla Nova. Fotos: Ricard Lahoz.

“La Junta Local Revolucionària constituïda en el dia d’avui en aquesta Ciutat (…) creu i afirma, que és d’urgent e imprescindible necessitat la proclamació de la República federal espanyola i substituir el règim antic pel règim republicà, interpretant la veu, la voluntat i els sentiments expressats pels comicis tarragonins el dia 12″.

Un grup de 30 amics del ‘Fet’ participen a la ruta ‘Petjades republicanes’

Mònica Ors i Rubi Moreno, de TeclaSmit, posen la veu amb l’èmfasi i l’entonació necessàries per locutar al mig del carrer l’acta del nomenament de les autoritats republicanes el 14 d’abril de 1931. Som davant els números 30-32 de la Rambla Nova, seu del Govern Civil de Tarragona ara fa noranta anys. És la primera lectura de la ruta ‘Petjades republicanes’.

A la plaça de la Font.

Aquest dissabte, una trentena d’amics del FET han seguit amb gran interès aquesta activitat impulsada per l’Arxiu i la Biblioteca Hemoreteca Municipal de Tarragona. Els seus màxims responsables, Jordi Piqué i Maria Elena Virgili, han estat els conductors d’una ruta en què la participació del grup de teatre TeclaSmit és clau per imbuir-se d’aquella època històrica.

El grup TeclaSmit col·labora a l’activitat conduïda per Jordi Piqué i Elena Virgili

Piqué explica què va passar a Tarragona aquells dies de la primavera del 1931 i els reptes (falta d’escoles, atur elevat, aigua no potable) i les tasques desenvolupades per l’ajuntament republicà fins al cop d’estat de 1936. Elena Virgili se centra en la importància del patrimoni, l’art i la cultura en aquells anys d’efervescència.

A l’estàtua dels despullats.

L’antic govern civil, el recorregut de la manifestació del 14 d’abril fins a la plaça de la Font, la proclamació a l’Ajuntament, l’exposició ‘Tarragona Republicana’ a l’Espai Turisme del carrer Major, el passeig Arqueològic (una de les obres emblemàtiques de l’ajuntament republicà) i el monument als herois de 1811 (inaugurat la Santa Tecla de 1931) marquen els punts d’interès de la ruta.

Al passeig Arqueològic

La lectura de textos literaris, proclames, manifestos i articles de premsa a càrrec de la Mònica, la Rubi i el Sergi Xirinacs et transporten a l’ambient d’aquells anys tan intensos i efervescents. Un altre exemple. Antoni Rovira i Virgili deia el 1933:

“La Tarragona d’avui, ciutat viva de la immortal Catalunya, ciutat hereva d’un magnífic patrimoni de la natura, la història i de l’art, en urbanitzar amb pulcra i elegant sobrietat [el passeig Arqueològic], és mereixedora de l’esdevenidor de progrés, llibertat i cultura que espera a la nostra comarca i a la nostra pàtria”.

Aquesta activitat forma part de la programació ’90 anys de la Segona República a Tarragona’. La mateixa ruta es tornarà a fer dissabte 12 de juny convocada per la Biblioteca Pública i oberta a tota la ciutadania. Dissabte 19 de juny tindrà lloc una altra visita dedicada exclusivament al passeig Arqueològic a càrrec de l’arquitecte Ramon Aloguin.

Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here