“Eren persones anònimes i ara tenen un nom i una cara. Vull pensar que aquesta visibilitat els pot protegir d’un atemptat”. Amb aquesta cruesa s’expressa el fotoperiodista Gervasio Sánchez, que porta a Tarragona l’exposició ‘Activistes per la vida’, organitzada per l’entitat Entrepobles.
El fotoperiodista porta a Tarragona l’exposició ‘Activistes per la vida’
Ara que hem deixat enrere l’agenda carregada de les festes de Santa Tecla, val la pena apropar-se al Tinglado 2 del Port per contemplar amb calma el projecte de Sánchez. Hi trobarem els retrats i les històries de 40 activistes de Guatemala i Hondures que lluiten contra la impunitat i les injustícies.
Són dones i homes que lluiten pels drets humans i el medi ambient davant la passivitat del Primer Món. Amenaçats de mort, tenen com a principals enemics governs corruptes, paramilitars i empresaris de grans companyies que contracten sicaris per assassinar-los.
Sánchez posa rostre a dones violades i comunitats indígenes d’Hondures i Guatemala
Gervasio Sànchez, amb quatre dècades de trajectòria professional en zones de conflicte, diu que ha vist “moltes mirades abans de morir i moltes mirades abans de matar”. L’objectiu d’aquest projecte és donar a conèixer la tasca d’aquests “herois que lluiten per coses bàsiques, que viuen en un infern, perseguits i, en molts casos, assassinats”.
Sánchez posa rostre a dones violades, comunitats indígenes i també els joves (alguns, periodistes) que estan agafant el relleu en aquests dos països de l’Amèrica Central, “amb molta violència i més oblidats que d’altres del continent com Mèxic i Colòmbia”.
Els activistes lluiten pels drets humans i el medi ambient
El fotoperiodista incideix especialment en el paper de les dones activistes en el marc de societats molt masclistes i dedica un espai preferent a dones víctimes de la violència sexual. Algunes van ser violades en grup. Els seus rostres reflecteixen el pas del temps i la duresa de les situacions viscudes.
El projecte ‘Activistes per la vida’, que arrenca el 2017 amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, inclou un llibre editat per Blume en català i castellà i una pàgina web amb el mateix títol que l’exposició.
La feina de Gervasio Sánchez es pot contemplar al Tinglado 2 del Port fins passades les festes de Nadal. Temps més que suficient per prendre consciència de la impunitat dels poderosos i la fragilitat dels activistes a Llatinoamèrica.