15.5 C
Província de Tarragona
Dimarts, febrer 20, 2024

Les ‘heroïnes’ de Gervasio Sánchez

Dones violades, una de les imatges impactants de l’exposició de Gervasio Sánchez al Tinglado 2. Foto: Ricard Lahoz.

“Eren persones anònimes i ara tenen un nom i una cara. Vull pensar que aquesta visibilitat els pot protegir d’un atemptat”. Amb aquesta cruesa s’expressa el fotoperiodista Gervasio Sánchez, que porta a Tarragona l’exposició ‘Activistes per la vida’, organitzada per l’entitat Entrepobles.

El fotoperiodista porta a Tarragona l’exposició ‘Activistes per la vida’

Ara que hem deixat enrere l’agenda carregada de les festes de Santa Tecla, val la pena apropar-se al Tinglado 2 del Port per contemplar amb calma el projecte de Sánchez.  Hi trobarem els retrats i les històries de 40 activistes de Guatemala i Hondures que lluiten contra la impunitat i les injustícies.

Aquesta indígena va fundar la Coordinadora Nacional de Vídues de Guatemala. Foto: Ricard Lahoz.

Són dones i homes que lluiten pels drets humans i el medi ambient davant la passivitat del Primer Món. Amenaçats de mort, tenen com a principals enemics governs corruptes, paramilitars i empresaris de grans companyies que contracten sicaris per assassinar-los.

Sánchez posa rostre a dones violades i comunitats indígenes d’Hondures i Guatemala

Gervasio Sànchez, amb quatre dècades de trajectòria professional en zones de conflicte, diu que ha vist “moltes mirades abans de morir i moltes mirades abans de matar”. L’objectiu d’aquest projecte és donar a conèixer la tasca d’aquests “herois que lluiten per coses bàsiques, que viuen en un infern, perseguits i, en molts casos, assassinats”.

La mostra recull el testimoni de 40 activistes. Foto: Ricard Lahoz.

Sánchez posa rostre a dones violades, comunitats indígenes i també els joves (alguns, periodistes) que estan agafant el relleu en aquests dos països de l’Amèrica Central, “amb molta violència i més oblidats que d’altres del continent com Mèxic i Colòmbia”.

Els activistes lluiten pels drets humans i el medi ambient

El fotoperiodista incideix especialment en el paper de les dones activistes en el marc de societats molt masclistes i dedica un espai preferent a dones víctimes de la violència sexual. Algunes van ser violades en grup. Els seus rostres reflecteixen el pas del temps i la duresa de les situacions viscudes.

Cinc indígenes d’origen maia, violades en grup el 2007. Foto: Ricard Lahoz.

El projecte ‘Activistes per la vida’, que arrenca el 2017 amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, inclou un llibre editat per Blume en català i castellà i una pàgina web amb el mateix títol que l’exposició.

La feina de Gervasio Sánchez es pot contemplar al Tinglado 2 del Port fins passades les festes de Nadal. Temps més que suficient per prendre consciència de la impunitat dels poderosos i la fragilitat dels activistes a Llatinoamèrica.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here