21.5 C
Província de Tarragona
Dijous, maig 16, 2024

Òmnium Tarragonès: cinquanta anys defensant la llengua

La presentació del llibre dels 50 anys d’Òmnium Tarragonès es va fer a l’Antiga Audiència. Totes les imatges són de Marc Colilla.

Cinquanta anys fent arribar la llengua catalana arreu, defensant les institucions i la democràcia. L’entitat Òmnium Cultural tanca la celebració del seu cinquantè aniversari des que es va fundar la delegació al Tarragonès, el 1971, i aquest dijous al vespre arribava un dels actes estrella: la presentació del llibre “De la llengua al país. 50 anys d’Òmnium Cultural al Tarragonès”, escrit pel periodista Ricard Lahoz, editat pel Cercle d’Estudis Històrics i Socials Guillem Oliver i Publicacions URV. Un acte amè, distès i reivindicatiu, presentat per la també periodista Tere Ortega i celebrat a l’Antiga Audiència amb un públic de més de cent persones.

Un llibre repassa el MIG SEGLE dE L’ENTITAT amb MOLTS testimonis i imatges

“El llibre és una peça periodística i no pas històrica, feta a base d’una recerca entre els documents d’Òmnium Tarragonès i entrevistes a socis de l’entitat; sóc periodista, m’agrada el contacte amb la gent”, reconeixia Ricard Lahoz, en conversa amb Tere Ortega. L’obra no vol ser només un repàs històric dels fets més importants de l’entitat cultural a la comarca, sinó que vol anar més enllà i explicar els testimonis en primera persona dels moments i contextos de cada època, amb dades, converses i fotografies que contribueixen a explicar l’evolució d’Òmnium Tarragonès.

L’autor del llibre, Ricard Lahoz, en conversa amb la també periodista Tere Ortega.

I precisament aquest caràcter periodístic, i no pas el criteri històric, és el que porta a començar el llibre amb un capítol protagonitzat pels socis més recents de l’entitat, aquells que il·lustren bé els darrers anys de creixement social. “És bo retratar el moment actual d’Òmnium i lligar-lo amb els seus primers anys”, explica l’autor fent referència als darrers moments d’efervescència política, entre les mobilitzacions, l’empresonament del president Jordi Cuixart i la pandèmia.

“No és un LLIBRE D’HISTÒRIA; sóc periodista, m’agrada el contacte amb la gent”, diu Lahoz

A partir d’aquí el llibre és una fidel retrospectiva als cinquanta-un anys de la institució, en especial des dels primers passos en què l’objectiu primordial era la defensa aferrissada de la llengua a la Catalunya grisa i apagada dels darrers anys de la dictadura franquista. “Aquest període el trobo fascinant, amb personatges ja desapareguts com el president Baixeras, en què hi havia molta resistència i empenta”, fa Lahoz. D’aleshores ençà, s’esdevé tot el procés de normalització lingüística, l’aparició i manteniment de premis literaris i guardons cívics, l’organització d’actes culturals i, des del 2010 amb la sentència del Tribunal Constitucional, l’etapa més política i efervescent de l’entitat.

El periodista remarca l’essència d’Òmnium davant la repressió que els ha tocat viure.

“Em sembla impactant com Òmnium Cultural s’ha refet de la repressió i l’empresonament de Cuixart, com ha seguit endavant organitzant activitats; això és l’essència d’Òmnium”, fa l’autor del llibre, que rebla: “Ara sembla que cal tornar als orígens, a defensar la llengua catalana i la cohesió social a les perifèries de les grans ciutats”. Una redacció del llibre que, segons l’autor, ha estat “reconfortant” perquè ha suposat l’aprenentatge de moltes coses d’una època de la ciutat que li era desconeguda però no per això menys interessant.

“ÉS RELLEVANT COM S’HA REFET DE L’EMPRESONAMENT DE JORDI CUIXART”

A l’acte de presentació el president d’Òmnium Tarragonès, Zacarías Henar, reivindicava “les esperances d’aquest poble que no defrauda mai”, alhora que recordava la lluita pel català i, més recentment, per la independència de Catalunya. I es feia seva una frase de l’enyorada Muriel Casals: “No és possible seguir sent catalans sense un estat que ens empari perquè la llengua no els importarà mai”.

El llibre tracta testimonis directes de la històrica entitat: presidents, socis i el mateix Jordi Cuixart.

Per la seva banda, l’exvicepresidenta de l’entitat, Rosa Maria Codines, esperava veure “amb perspectiva” la feina feta al llarg d’aquests anys i remarcava “la importància de l’acció d’Òmnium en l’aprenentatge i difusió de la llengua”. L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, també present a l’acte, va arribar a agrair a Òmnium Cultural haver après a parlar i escriure en català.

L’autor del llibre amb l’alcalde Pau Ricomà, i Rosa Maria Codines i Zacarías Henar, d’Òmnium Tarragonès. Foto: Marc Colilla.

Amb tot, aquest llibre posa en valor la persistència, l’empenta i el compromís de tantes persones que han fet, des d’Òmnium Tarragonès i al llarg de més de 50 anys, una tasca memorable per recuperar i mantenir la nostra llengua, per arribar també als llocs més complicats i per tornar-se a aixecar després dels empresonaments. Una història que el lector trobarà, en certa manera, circular: Òmnium va néixer defensant el català i resistint la repressió franquista i, ara, cinquanta anys després, segueix amb el mateix objectiu de sempre.

Un centenar llarg de persones van seguir la presentació del llibre, aquest dijous a la tarda.
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here