13.8 C
Província de Tarragona
Dimecres, febrer 21, 2024

Una excursió per reivindicar Sant Simplici

Una vintena d’amics i amigues del FET hem acompanyat l’Anna Saballs aquest diumenge. Foto: Marc Colilla.

Des del FET a Tarragona ens hem sumat a la iniciativa de l’Anna Saballs i aquest diumenge l’hem acompanyat en la 46a ascensió al turó de Sant Simplici. Sota un sol amenaçant però agraint la temperatura de les primeres hores del matí, una vintena de subscriptors, subscriptores i amics propers i llunyans de la revista ens hem animat de valent i hem enfilat Sant Simplici amunt, des de La Móra fins arribar a les restes de la torre defensiva.

Bona resposta a la primera excursió del ‘FET’

Poc més de dues hores ens han calgut per completar els sis quilòmetres exactes, entre pujar i baixar, i immortalitzar gràficament el moment. Entre nosaltres, cinc subscriptores, tres col·laboradors del FET i deu valents més -a més de dues gosses incansables- ens hem fet nostres les reivindicacions de l’Anna i hem gaudit d’un matí de gairebé estiu en plena natura i bones vistes. “Tot això és pel patrimoni de l’Anella Verda, en tenim molt que no es coneix i llavors s’abandona“, reivindica Saballs fent l’excursió.

Foto de família de la 46a pujada a Sant Simplici. Foto: Marc Colilla, amb temportizador.

Xino-xano, entre glops d’aigua fresca i aturades per esperar els que gaudeixen més de la natura, Saballs, que és estudiant d’Arquitectura i amant de l’esport i el patrimoni, ens explica els orígens medievals de la torre i curiositats de l’entorn. “L’objectiu és donar a conèixer Sant Simplici, donar-li valor i que se li posi una placa; però sobretot que la gent se’l faci seu” remarca ella. La placa informativa, segons ens diuen, ja està encarregada.

Erudits i curiosos admirant les vistes des de Sant Simplici. Foto: Marc Colilla.

El seu públic l’escoltem amb atenció, inclosa la sobrepoblació d’amants de la història que tenim entre nosaltres. Un cop a dalt, qualsevol detall de la torre es converteix en un indici per desxifrar-la, mentre que d’altres prefereixen recobrar forces o admirar les vistes i jugar a reconèixer pobles. El Gaià, El Catllar, el Mas d’en Sorder, Altafulla, La Móra, Tamarit, Tarragona i la catedral, i més enllà, la serra de Llaveria i la Mola de Colldejou. La calitja ens tapa el Cap de Salou i el Delta de l’Ebre, però la panoràmica és envejable.

Anna Saballs s’ha proposat donar a conèixer Sant Simplici i l’entorn

Ja de baixada, entreveient el vermut reglamentari dels diumenges al migdia, tot es veu d’una altra manera. “No és només qüestió de senyalitzar o arreglar un lloc, sinó de dinamitzar l’entorn i els espais perduts: a Tarragona tenim molts Sant Simplicis“, rebla Saballs, amb la 46a pujada al sac. En vol fer cinquanta-quatre més abans no acabi l’any, amb diverses entitats, agrupacions i activistes del territori i d’arreu.

Saballs, un cop a dalt, explicant la història de la torre. Foto: Marc Colilla.

Ens deixa caure que li agradaria una noranta-novena pujada realment massiva i que es reserva la centena per ella mateixa i “tancar, així, el cercle”. I, per què no, impulsar una iniciativa que visualitzi les cent pujades a Sant Simplici, un cop les hagi fet, com una exposició amb totes les fotos i explicant anècdotes i curiositats. Seria el punt final d’un llarg projecte de reivindicació de Sant Simplici.

“Tarragona té molts sant Simplicis”, avisa Saballs

Ens agrada tant aquesta filosofia de donar a conèixer i preservar l’entorn patrimonial i natural de Tarragona que no podem fer més que aplaudir i recolzar la iniciativa de l’Anna. I si, a més, gaudim d’un bon matí trepitjant el territori i gaudint de les vistes en bona compayia, res més a dir: objectiu aconseguit!

Una ‘nova’ activitat del FET amb bona resposta dels amics de la revista. Foto: Marc Colilla.
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here