25 C
Província de Tarragona
Dissabte, juny 8, 2024

El documental que il·lumina els fars de Tarragona i l’Ebre

Tres dels quatre autors del documental ‘Llars de Llum’. D’esquerra a dreta: Clara Marquiegui, Raül Rodríguez i Sandra Pérez. Foto: Ricard Lahoz.

Conversa a la vora del mar, al Serrallo. Per dues raons: el mar els ha acompanyat durant nou mesos de feina i el Teatret del Serrallo acollirà la presentació d’aquesta feina en forma de documental. Els autors són quatre joves periodistes que culminen amb l’audiovisual ‘Llars de llum’ la seva etapa d’estudis a la Universitat Rovira i Virgili.

quatre joves periodistes presenten ‘llars de llum’ al teatret del serrallo

A la cita només falta, per raons laborals, Joel Medina. Els altres tres companys –Clara Marquiegui, Sandra Pérez i Raül Rodríguez– arriben carregats d’il·lusió i de pòsters per promocionar l’estrena del documental als carrers del Serrallo. L’acte tindrà lloc aquest divendres 29 de juliol a les 20h al Teatret i és obert a tothom.

Un moment del rodatge a l’illa de Buda. Foto: cedida.

Els joves periodistes han volgut treure de les aules el seu treball, que explica l’evolució d’aquest món de mar donant resposta a algunes preguntes clau: encara hi ha faroners? viuen sols i aïllats del món com abans? quina és la funció real dels fars en l’actualitat? què ha suposat l’arribada de la tecnologia en aquest àmbit? són necessàries aquestes estructures?

l’audiovisual explica l’evolució dels fars i el seu futur

El documental viatja a vuit fars del sud de Catalunya, de Torredembarra a La Ràpita, que depenen de l’Autoritat Portuària de Tarragona. Hi apareixen una quinzena de protagonistes, entre els quals destaquen els dos faroners professionals actuals: Carlos Moral i Juanjo Heredero. Però també l’exfaroner Josep Maria Moral; un dels propietaris de l’illa de Buda, Guillermo Borés, i l’expert David Moré, responsable de l’arxiu de Tossa de Mar.

Els quatre periodistes, durant el rodatge al delta de l’Ebre, el passat gener. Foto: cedida.

Enregistrat el passat mes de gener amb material tècnic del departament de Comunicació de la URV, l’audiovisual és el Treball de Final de Grau dels quatre periodistes, puntuat amb un 9,9. El dia que els deixa més bon record és el del rodatge simultani amb dos equips diferents del far de la punta del Fangar i del far de la punta de la Banya, al delta de l’Ebre. “Va ser impressionant”, coincideixen alhora. També la visita a l’illa de Buda -“totalment desconeguda per nosaltres”- va ser molt especial. “Eren dies de feina, però ens sentíem uns privilegiats“, afirmen.

al documental apareixen els dos faroners que supervisen 9 instal·lacions

Després de mesos de feina, els autors conclouen que “al món dels fars com en molts altres oficis, tot i els avenços tecnològics, la mà humana continua sent molt necessària”. L’audiovisual arrenca amb el moment present i després viatja al passat per acabar fent una mirada al futur. Alguns dels fars tenen ja avui una vessant divulgativa i d’altres més aviat turística.

Entrevistant a Mercè Toldrà, directora del Museu del Port de Tarragona. Foto: cedida.

Després de l’estrena al Teatret del Serrallo, el documental de 50 minuts i sense veu en off es projectarà a la tardor al Museu de la Mar de l’Ebre (La Ràpita) i els seus autors el volen portar a altres localitats del litoral tarragoní. Perquè estan convençuts que els fars continuen sent uns grans desconeguts i que cal visibilitzar-ne la seva evolució i els seves funcions de seguretat i vigilància.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here