23 C
Província de Tarragona
Dijous, juny 20, 2024

Tarragona vol ser referent mundial en atenció a la paràlisi cerebral

Imatge de la Residència La Muntanyeta, amb capacitat per a 23 usuaris. Darrera, hi ha l’escola i el centre ocupacional

Tarragona aspira a disposar d’un complex de referència mundial per atendre persones amb paràlisi cerebral. Un projecte ambiciós, però ja molt madurat, que impulsa l’Associació Provincial de Paràlisi Cerebral (APPC).

Ara que celebren el seu 35è aniversari, els de la Fundació la Muntanyeta han buscat aliances públiques i privades per tirar endavant una iniciativa innovadora i pionera en l’àmbit internacional.

Hi ha dos objectius nous: crear un centre de recerca molt potent per a la investigació i l’aplicació de noves teràpies i tecnologies en les persones amb paràlisi cerebral. I construir un centre turístic accesible per a grans discapacitats amb tots els recursos i les atencions mèdiques que es necessiten.

El president de l’APPC, Jaume Marí, explica amb passió aquest projecte que situaria la Muntanyeta en un punt de referència de primera línia. La idea és disposar d’uns terrenys prou amplis per ubicar-hi els equipaments que ja funcionen:

–         L’escola, que atén 50 alumnes de 3 a 21 anys.

–         El taller ocupacional, amb 34 usuaris actualment.

–         La residència assistida, que compta amb 23 llits.

I els nous equipaments:

–         Centre d’investigació i recerca (amb el suport de la URV i altres universitats)

–         Centre de turisme per a grans discapacitats

–         Llar d’infants per a nens i nenes de zero a tres anys amb paràlisi cerebral.

Aquest últim equipament també és innovador i prioritari. Això permetrà aplicar teràpies i tractaments adequats als nadons, el que pot suposar després una millora en la seva qualitat de vida.

Fundació Port Aventura, company de viatge

L’entusiame de Jaume Marí s’ha trobat amb la Fundació Port Aventura, el seu president, Ramon Marsal, i la seva gerent, Glòria Barberà i deseguida han establert aliances per tirar endavant aquest macroprojecte.

Hi estan treballant des de fa un any i mig; van mirar terrenys de Port Aventura, després descartats per la inversió de Barcelona World; van analitzar altres espais fora de Tarragona, però l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros li ha demanat a l’APPC que no marxi de la ciutat i estan estudiant possibles ubicacions. Tot es decidirà ben aviat.

Malgrat les dificultats econòmiques del moment, el projecte no te marxa enrera. Jaume Marí calcula que tindrà uns costos de 15 milions d’euros, ha posat a treballar un equip de tècnics i arquitectes per dissenyar tots els espais i creu que el 2014 podrien començar les obres.

Les instal·lacions actuals pateixen al límit per falta d’espai, tot i que s’hi fan millores contínuament. Hi ha llista d’espera per a l’escola, el taller i la residència. El centenar de professionals hi treballen amb prou recursos però algunes mancances estructurals.

L’APPC ha decidit celebrar els 35 anys fent un salt endavant gegantí. La Fundació Port Aventura l’acompanya i les administracions públiques han decidit estar al seu costat.

Ara ningú pot fallar: trobem els terrenys i ajudem a fer més gran aquesta entitat de referència a Tarragona!

(Demà us explicarem el funcionament actual de La Muntanyeta)

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here