15.9 C
Província de Tarragona
Dimecres, maig 22, 2024

Una dosi d’optimisme per a l’economia de Tarragona

Taula rodona amb el president del Port, el secretari general de l'AEQT, el degà de la Facultat de Turisme de la URV i el propietari del celler Clos de l'Obac
Taula rodona amb el president del Port, el secretari general de l’AEQT, el degà de la Facultat de Turisme de la URV i el propietari del celler Clos de l’Obac

Encara conservo el regust optimista que es va despendre ahir a la jornada dels economistes tarragonins. Si fem cas dels ponents, el nivell de competitivitat dels principals motors econòmics del territori és prou bo per encarar la sortida de la crisi amb fonaments sòlids. La trobada l’organitzava el Col·legi d’Economistes de Catalunya, i l’amfitrió era el seu president, Pere Segarra.

La taula rodona estrella de la jornada era de luxe: hi eren representats el Port de Tarragona, la indústria química, el turisme, i el sector del vi. Quatre exemples del gran potencial tarragoní, malgrat la crisi i les mancances en infraestructures. Aquí van algunes dades:

El Port repetirà a finals d’any com a quart en el rànquing espanyol, amb més de 33 milions de tones. El president, Josep Andreu, diu que un port competitiu necessita gran calat per a grans vaixells; l’especialització i la diversificació del tràfic, i una més gran projecció internacional. Les xifres maregen: 475 milions d’euros per a obres en execució. Uns 10 milions anuals de benefici, i l’objectiu d’arribar als 40 milions de tones d’aquí tres anys.

La indústria química, un dels principals clients del Port, aguanta bé el cop, ja que exporta més del 50 % del que produeixen els centres del polígon de Tarragona. El director general de l’AEQT, Ramon Fontboté, creu que la bona salut del sector respon en part a la constitució del clúster i del pacte per al seu desenvolupament. Fontboté, per cert, està a punt de tancar l’etapa a l’AEQT. La seva substituta, Teresa Pallarès (ex subdelegada del govern central), l’escoltava ahir des de la segona fila del Palau de Congressos.

Turisme de sol i platja i enoturisme

Les dades del turisme també són espectaculars. Salvador Antón, degà de la Facultat de Turisme i Geografia de la URV, en va apuntar alguna: 17,7 milions de pernoctacions a Costa Daurada i Terres de l’Ebre fins al 31 d’octubre. Augmenta l’estada mitjana dels visitants i s’incrementen els ingressos per cada dia d’estada. Segons el catedràtic, el sector empresarial te mentalitat emprenedora i sap fer bé la feina.

I en el món del vi el celler Clos de l’Obac, a Gratallops, és una referència internacional. El president i fundador, Carles Pastrana, parla amb orgull dels reconeixements als seus vins, i de les tres mil persones d’arreu del món que es desplacen cada any al Priorat per visitar el celler.

Abans de la taula rodona, el professor Joan Trullén, ja havia llençat a l’auditori una bona dosi d’optimisme. “Cada cop, la competència és més entre territoris i menys entre empreses”, va dir. L’àrea metropolitana de Tarragona és un territori molt competitiu a nivell europeu, forma part d’un gran eix Barcelona – Lió i, per tant, cal donar-li totes les eines.

I aleshores, tothom va entendre que parlava del Corredor del Mediterrani.

El degè del Col·legi d'Economistes de Catalunya, Joan B. Casas, va tancar la jornada
El degè del Col·legi d’Economistes de Catalunya, Joan B. Casas, va tancar la jornada
Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here