17.4 C
Província de Tarragona
Dilluns, març 18, 2024

Una guia patrimoni mundial

Portada de Tarraco, guia arqueològica, obra de la Reial Societat Arqueològica Tarraconense i la Fundació Privada Mútua Catalana
Portada de Tarraco, guia arqueològica, obra de la Reial Societat Arqueològica Tarraconense i la Fundació Privada Mútua Catalana

Ara fa just dotze anys de la declaració de Tarraco com a conjunt Patrimoni Mundial de la UNESCO. A la ciutat australiana de Cairns, la delegació tarragonina encapçalada per la tinent d’alcalde de Patrimoni, Maria Mercè Martorell, aconseguia la nominació el 30 de novembre de l’any 2000.

Coincidint amb l’aniversari, Tarragona ha recuperat la capitalitat arqueològica amb la celebració del Congrés Internacional d’Arqueologia i Món Antic. Una trobada que, a més, ha estat un homenatge a Géza Alföldy, un dels grans especialistes de la història de Roma i bon amic de la ciutat.

Alföldy, que va morir a Atenes l’any passat, està present amb unes paraules en el pòrtic de “Tarraco. Guia arqueològica”, una nova obra -indispensable- que es presentava el dia de la cloenda del congrés i que trobareu a les llibreries.

És, sense dubte, la guia que necessitava Tarragona i els seus visitants per conéixer el passat romà de la ciutat. El llibre és obra de la Reial Societat Arqueològica Tarraconense, sota la coordinació de Jordi Rovira i Òscar Martín, i s’ha editat gràcies al suport de la Fundació Privada Mútua Catalana i l’entusiasme del seu president, Joan Josep Marca.

Molt ben dissenyada, la guia aporta una gran quantitat d’informació seguint un ritme cronològic al qual es van sumant els recintes monumentals i els vestigis arqueològics. Inclou textos d’una quinzena llarga d’experts, plànols, esquemes i moltíssimes fotografies antigues i actuals.

Te vocació de guia turística però amb una vessant pedagògica que entra en els detalls de monuments i espais museogràfics. Són 350 pàgines molt visuals i atractives, introduïdes pel president honor de la RSAT, Rafael Gabriel.

La guia és un dels millors regals que pot rebre la ciutat en el dotzè aniversari de la declaració de Patrimoni Mundial. L’altre gran regal és consolidar Tarraco Biennal, el projecte que ha nascut aquest mes de novembre amb el congrés internacional d’arqueologia, i que té assegurada la seva continuïtat. La Fundació Privada Mútua Catalana i les entitats que formen part del comitè científic ja preparen els actes de 2013 i el congrés de 2014 que recordarà el bimil·lenari de la mort de l’emperador August.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here