23.7 C
Província de Tarragona
Diumenge, juny 16, 2024

Mecenes de la cultura tarragonina

Platea del Teatre Tarragona, que es reobre aquest dimarts 11 de desembre (foto: Tarragona 2012)
Platea del Teatre Tarragona, que es reobre aquest dimarts 11 de desembre (foto: Tarragona 2012)

Aquesta setmana conclou la capitalitat de la cultura catalana que ha ostentat Tarragona al llarg de 2012. La reobertura aquest dimarts del Teatre Tarragona i la celebració divendres, al mateix recinte, de la nit literària de Santa Llúcia posaran un final brillant a un any presidit per les retallades pressupostàries a l’àmbit cultural.

Les dificultats econòmiques de l’administració local i de la Generalitat han tingut un efecte immediat: l’increment de la participació privada en les activitats culturals de la ciutat a través del mecenatge d’empreses i fundacions. En el cas de Tarragona 2012, s’hi han mullat les grans companyies químiques (Repsol, BASF i Dow), Estrella Damm, El Corte Inglés i, des d’un altre àmbit de suport a la cultura, l’Obra Social de La Caixa.

La falta de recursos és tan evident que la festa de les lletres catalanes que organitza Òmnium Cultural tornarà el dia 14 a Tarragona al cap de quaranta anys, després de moltes negociacions i d’aconseguir aportacions econòmiques vitals del món privat a través, precisament, de l’Obra Social de La Caixa, i de la Fundació Privada Mútua Catalana.

Aquesta fundació, nascuda en el si d’aquella antiga “Mutua Catalana de Seguros y Reaseguros a Prima Fija”, ha fet al llarg de 2012 els primers grans passos per assolir els seus objectius de promocionar i difondre la cultura i les arts a l’àmbit de Tarragona.

De la història a les lletres i l’arqueologia

La seva posada de llarg en públic la van fer el 16 de febrer amb la presentació del llibre “Memòria del setge i ocupació de Tarragona”, obra de Manuel Fuentes que analitza la Guerra del Francès en els fons documentals de l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona.

El congrés internacional d'arqueologia és el primer pas de la Tarraco Biennal
El congrés internacional d’arqueologia és el primer pas de la Tarraco Biennal

El punt culminant d’aquest 2012 per a la fundació ha estat l’organització del Congrés Internacional d’Arqueologia i Món Antic de finals de novembre, com a primer pas de la Tarraco Biennal. Un dels patrons de la fundació, Antoni Pujol, ex president de l’Autoritat Portuària, ha estat un dels principals impulsors de l’esdeveniment.

Per tirar endavant aquest repte, Pujol i el president de la fundació, Joan Josep Marca, han aconseguit la complicitat de totes les entitats relacionades amb el patrimoni de Tarragona (RSAT, ICAC, Museu Arqueològic, Museu d’Història de la ciutat, URV, Ajuntament i Generalitat).

A banda de l’arqueologia, el patronat de la fundació ha decidit col·laborar amb la Cooperativa Obrera, l’associació Tarragona Literària o La Gent del Llamp, entre d’altres, i ajudar econòmicament a festivals de ressò nacional i internacional com Tarraco Viva i l’SCAN de fotografia.

A la fundació hi ha quinze patrons: a més de Marca i Pujol, també hi són Josep Joaquim Sendra, Francesc Roig, Ramon Marrugat, Antoni Salas o els germans Pere i Xavier Jornet. Ells i d’altres tenen ara moltes coses a dir. Els mecenes han arribat per quedar-s’hi i oferir un ajut fonamental en la producció i difusió cultural de la ciutat. Sense la seva aportació, Tarragona se’n ressentirà.

logo fundacio mutua catalana

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here