14.9 C
Província de Tarragona
Dijous, novembre 30, 2023

La inauguració de l’Arxiu tanca una setmana excepcional

Cartell de les festes de Santa Tecla de l'any 1900. Es pot veure a l'exposició de l'Arxiu de Tarragona
Cartell de les festes de Santa Tecla de l’any 1900. Es pot veure a l’exposició de l’Arxiu de Tarragona

En menys d’una setmana, Tarragona ha inaugurat dos equipaments culturals de gran nivell. Dimarts 11 s’estrenava el Teatre Tarragona (escenari, tres dies després, de la Nit de Santa Llúcia), i aquest dilluns obria portes oficialment la nova seu de l’Arxiu, al Magatzem 2 de Tabacalera.

Una altre acte massiu, amb molts representants de la societat civil tarragonina, una sala d’actes plena de gom a gom i moltes persones fent la primera visita a les instal·lacions que comanda Jordi Piqué, director del Servei d’Arxiu i Documentació Municipal.

Entre els assistents, cal destacar l’exregidora Rosa Maria Rossell, que va engegar el procés del trasllat de l’arxiu en l’anterior mandat; l’actual regidora de Patrimoni, Carme Crespo; el director de l’Arxiu Històric de Tarragona, Ricard Iborra; la cap de la Biblioteca Hemeroteca Municipal, Elena Virgili; i la coordinadora de l’Arxiu del Port, Coia Escoda.

L'historiador i exalcalde, Josep M. Recasens, amb l'actual alcalde en la inauguració de l'Arxiu
L’historiador i exalcalde, Josep M. Recasens, amb l’actual alcalde en la inauguració de l’Arxiu

L’exalcalde Recasens 

El millor de l’acte, però, va ser veure en plena forma l’historiador i exalcalde Josep Maria Recasens, un dels usuaris més habituals dels arxius tarragonins. L’actual alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, se’l va emportar del bracet per tenir-lo al costat en el moment de la descoberta de la placa inaugural. Un homenatge ben merescut a una de les persones que més i millor ha estudiat la història de la ciutat.

L’Arxiu estrena unes instal·lacions magnífiques, finançades amb poc més de dos milions d’euros de l’Estat corresponents al pla del foment a la inversió pública que va promoure el govern Zapatero. Per aquesta raó, la inauguració també la va presidir el subdelegat del govern central, Jordi Sierra.

L’Arxiu acull centenars de milers de documents de la ciutat, que van del segle XIII a l’actualitat; fons de institucions, associacions i empreses; fotografies, audiovisuals….Un veritable tresor de Tarragona que, després de molts anys d’espera, gaudeix d’una seu digna i amb molts serveis per oferir als investigadors i als ciutadans.

Una de les tres seccions de l'Arxiu és el Centre d'Imatges de Tarragona
Una de les tres seccions de l’Arxiu és el Centre d’Imatges de Tarragona

Nou centre cultural

L’Arxiu, de fet, ja es va obrir a la Tabacalera el 22 d’octubre,  i ara té la intenció de programar activitats que tinguin com a objectiu divulgar la memòria col·lectiva de Tarragona. Aquests dies, també es pot veure una exposició amb alguns dels seus documents i fotografies.

L’acte d’ahir culmina una setmana excepcional d’estrena d’equipaments. En aquest sentit, la ciutat està de sort en un moment tan dur per a les arques públiques. Teatre Tarragona i Arxiu s’havien planificat abans del daltabaix. Ara ens espera una travessia del desert d’inauguracions fins que arribin l’Escola Oficial d’Idiomes a la Chartreuse i el nou Mercat Central.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here