Advertisement Advertisement
19.3 C
Província de Tarragona
Diumenge, juny 4, 2023

URV: Finances sanejades i pressupost equilibrat el 2013

Edifici del Rectorat de la URV, on aquest dijous el Consell de Govern aprovarà el pressupost de 2013
Edifici del Rectorat de la URV, on aquest dijous el Consell de Govern aprovarà el pressupost de 2013

“La Universitat Rovira i Virgili és la més sanejada de Catalunya, la que es troba en millors condicions econòmiques per afrontar el 2013”. Sense arrogància, però amb fermesa, el rector Francesc Xavier Grau argumenta una manera de fer, molt fácil d’explicar: mai no s’ha gastat més del que es tenia.

Grau agafa un full en blanc i dibuixa un quadrant per reforçar les seves idees: la URV sempre s’ha gastat un màxim del 90 per cent de les transferències corrents (els diners que rep de la Generalitat) en el capítol de personal. I sempre ha disposat d’un 10 per cent per a altres funcions destinades a material docent o de recerca.

Francesc X. Grau es mostra relativament optimista pel que a la situació econòmica de la URV
Francesc X. Grau es mostra relativament optimista pel que a la situació econòmica de la URV

El 2012, la URV ha rebut 65 milions d’euros del govern, el que suposa una baixada del 18 per cent en dos anys a causa de la crisi. Mentre la majoria d’universitats catalanes han vist com se’ls disparava el dèficit, la de Tarragona presentava uns comptes sanejats.

Arriba el tancament de l’exercici: l’objectiu s’ha complert. S’han retallat 9 milions d’euros del pressupost de 2012, en part gràcies a l’augment de les taxes universitàries, que tantes crítiques van provocar a l’estiu.

El rector assegura que si el govern no anuncia més retallades, la universitat de Tarragona només haurà de reduir un milió d’euros i podrà presentar un pressupost equilibrat per al 2013. Un pressupost que aprovarà aquest dijous el Consell de Govern de la URV i que puja als 104 milions d’euros.

Però aquí s’obren molts interrogants, perquè l’actual govern en funcions ha anunciat que caldrà retallar a Catalunya 4.000 milions d’euros l’any vinent per complir amb els objectius de dèficit. Es pot retallar més a la universitat pública?

El rector torna a agafar el full mig en blanc i traça unes xifres: 0’38 % del PIB de Catalunya va a les universitats. Un 0’54 % a Espanya i 0’8% de mitjana a Europa. És impossible retallar més: “No hi ha cap sistema universitari europeu tan prim com el català”.

I el curs 2013-2014?

Orgullós de la seva gestió econòmica, a Grau li preocupa ara el futur dels màsters, que enguany ja han disminuït un 15 per cent. “L’educació superior és una inversió, no una despesa. I és igual d’important l’alumne de grau, el de màster o el que acaba fent el doctorat”.

La difícil situació econòmica de molts alumnes por portar una disminució d’inscripcions als màsters i, en conseqüència, una reducció final de l’oferta el curs 2013-2014. Això vol dir, segons el rector, perdre molt de talent.

Talent per als números han de tenir en l’actualitat els responsables de les universitats. De fet, Francesc Xavier Grau s’assembla més ara a l’Andreu Mas-Colell, conseller d’Economia d’aquests últims dos anys que a l’Andreu Mas-Colell, conseller d’Universitats i Recerca de l’últim govern de Jordi Pujol. Segur que el rector Grau enyora aquells temps en què el govern tenia una conselleria d’Universitats.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here