Advertisement Advertisement
18.3 C
Província de Tarragona
Dimarts, novembre 28, 2023

“Tarragona som tots”, tres anys després

Concentració en defensa de la capitalitat de Tarragona, el 30 de desembre de 2009 (foto: Tot Tarragona)
Concentració en defensa de la capitalitat de Tarragona, el 30 de desembre de 2009 (foto: Tot Tarragona)

“Tarragona som tots, Tarragona Capital”. Han passat tres anys des d’aquell 30 de desembre de 2009 que va representar la més gran mobilització de la societat civil tarragonina i dels seus representants polítics en la defensa dels interessos de la ciutat.

Unes 4000 persones omplien les escales de la Catedral i la plaça de les Cols per defensar la capitalitat de Tarragona i el nom de “Vegueria de Tarragona” en contra de la denominació “Vegueria del Camp”.

Era la resposta de la ciutat a l’acte que s’havia celebrat el 21 de desembre al Teatre Fortuny, on les entitats reusenques s’havien concentrat sota el lema “Tots som capital” i on també defensaven el nom de l’aeroport, posat en qüestió per Tarragona.

La llei de vegueries

A finals de 2009 la crisi ja es feia notar, però encara no havien començat les dures polítiques de retallades. El govern de Catalunya plantejava la futura divisió territorial del país amb la creació de vegueries. I aleshores va sorgir la polèmica del nom, perquè Tarragona va reclamar que la vegueria d’aquí portés el nom sol de la ciutat, igual que les vegueries on estan situades les ciutats de Barcelona, Lleida i Girona.

Aquell migdia del 30 de desembre d’ara fa tres anys, la ciutat respirava un ambient com poques vegades s’ha vist. Mocadors i xapes entre els assistents, una unitat política poc habitual del PP a ERC passant per CiU i PSC; el suport de 500 entitats al manifest llegit per la coreògrafa Arantxa Sagardoy

L’acte presentat per la companya de Tarragona Ràdio, Yolanda García, va comptar amb la participació del primer rector de la URV, Joan Martí Castell, que va fer un discurs encès, tot fent un repàs històric a la capitalitat de Tarragona des de l’època del romans.

També hi va intervenir Anna Gispert, portaveu de la plataforma Mou-te (impulsora de la concentració), que qualificava d’agressió el projecte de llei de vegueries i reclamava la unitat de tots els tarragonins per damunt de les ideologies. I tancava l’acte l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros, defensant que la capitalitat era indiscutible i irrenunciable.

I ara?

Tres anys després: què se n’ha fet de tot això? El projecte de nova divisió territorial del país s’ha desat en un calaix. En un context de profunda crisi i retallades, algunes formacions polítiques plantegen una simplificació administrativa amb l’eliminació dels consells comarcals, i d’altres reclamen la supressió de les diputacions. El gran debat del moment se centra en la independència de Catalunya.

La polèmica política Tarragona-Reus s’ha esvaït en bona part. A Reus han canviat l’alcalde i el govern municipal (fa tres anys Ballesteros i Lluís Miquel Pérez, tots dos del PSC, van arribar a tensar molt les relacions), i els ajuntaments tenen problemes econòmics molt més urgents per resoldre.

Els ciutadans de Tarragona, molt tocats per l’impacte de cinc anys de recessió econòmica, no observen ara una agressió o un perill pel que fa al paper de capital. I la plataforma Mou-te, que va organitzar l’acte del pla de la Seu, manté una activitat de baix perfil públic. El seu últim editorial publicat al web denuncia la perversitat dels centralismes de Barcelona i Madrid.

Han passat tres anys d’aquella mobilització ciutadana…no s’han creat les vegueries, Tarragona segueix liderant la segona àrea metropolitana del país i continua sent CAPITAL.  Això sí, ens agradi o no,  és capital provincial i no de vegueria.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here