19.6 C
Província de Tarragona
Dimarts, juny 11, 2024

Per saber-ho tot del lèxic casteller

Imatge del material digital que ha editat el CPNL
Imatge del material digital que ha editat el CPNL

Els castells destaquen, entre moltes altres coses, per ser integradors i cohesionadors de la societat. Tot casteller, des del primer a l’últim, té un paper important, i això explica el seu caràcter. I també és integrador perquè molts nouvinguts han aprofitat els castells per formar part del teixit associatiu i cultural del seu poble o ciutat.

Conscients d’això, el Consorci per la Normalització Lingüística ha editat un material digital per donar a conèixer el lèxic casteller. Una bona manera d’iniciar als nous castellers en el seu propi argot. Es tracta d’un material molt extens que consta de diversos apartats: parts del castell, components de la pinya, pisos del castell, tipus de castell, música del castell i fins i tot cada una de les parts de la vestimenta d’un casteller. I també és una bona manera d’apropar el món dels castells, cada vegada més universal, als alumnes dels cursos de català del CPNL.

Aquest material ha estat elaborat per Joan Pol, tècnic d’imatge i Edicions del Consorci i per Xavier Brotons, conegut expert casteller que va publicar el Diccionari Casteller. El material, que ja es va presentar al simposi casteller que es va fer a Valls a l’octubre passat, es pot consultar a través de la pàgina web del Consorci per la Normalització Lingüística.

El material també incorpora un pòster, ideal per penjar-lo als locals de les colles, on explica els tipus de castells, les seves parts i la indumentària d’un casteller. Segur que les colles de recent creació, com les dues que han nascut a les Terres de l’Ebre, agrairan aquest material per començar a utilitzar el ric lèxic casteller.

Aquí explica els components de la pinya d'un castell
Aquí explica els components de la pinya d’un castell
Josep Ardila
Josep Ardila
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here