23.5 C
Província de Tarragona
Dimarts, maig 28, 2024

Reinventar el Pannell Públic Assessor de l’AEQT

Un dels objectius per a aquest 2013 de l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) és recuperar o refundar el seu Pannell Públic Assessor, un òrgan de relació amb la societat civil que no es reuneix des de fa temps. La iniciativa forma part del Pla Estratègic 2013-2016 de la patronal química, un pla que ha de desenvolupar la nova directora general de l’AEQT, Teresa Pallarès.

El pannell públic és una eina que utilitzen les grans indústries de la petroquímica per millorar el contacte amb el seu entorn. El primer el va crear BASF l’any 1995 amb el nom de Consell Cívic Consultor i el dirigeix l’enginyer industrial Lluís Maestre. Un temps després es va constituir  el Consell d’Intercomunicació Cívica de Bayer i el Pannell Públic Assessor de Dow, que actualment el coordinen el cap de relacions externes, Josep Boronat i la profesora de la URV, Nani Rodríguez.

Les companyies químiques i l'AEQT volen millorar les relacions amb el seu entorn social
Les companyies químiques i l’AEQT volen millorar les relacions amb el seu entorn social

L’altra gran companyia del polígon de Tarragona, Repsol, anuncia que d’aquí unes setmanes posarà en funcionament el seu propi òrgan per intensificar les relacions amb la societat civil. El pannell de Repsol, que serà gestionat pel gabinet expert en sociologia Ceres, arriba després d’un llarga trajectòria de reunions de la companyia amb associacions de veïns i amb sectors com el turisme, la pesca o els ecologistes.

Oferir i rebre informació de l’entorn

Amb el nou pannell de Repsol, el 85 per cent de la indústria química instal·lada a Tarragona disposarà de les seves pròpies eines de comunicació amb l’entorn, que li serveixen per informar però també per rebre opinions i inquietuds dels ciutadans.

En aquest context, el pannell de l’AEQT, creat el 2003, ha de reorientar el seu paper. L’òrgan consultor el va impulsar el periodista Josep Maria Arias i en els darrers temps el coordinava el secretari general de l’entitat, Fernando Uidobro.

Logo AEQT

Explicar què fa l’AEQT (una associació) és molt més difícil que explicar què fa BASF, Bayer, Dow o Repsol (unes empreses que fabriquen productes). Aquest és probablement l’origen dels problemes de funcionament del pannell de la patronal química.

Si les quatre grans empreses del sector ja es troben habitualment amb un centenar de persones representatives de la societat civil tarragonina, potser el que hauria de fer l’AEQT és jugar un paper actiu de coordinació i punt de trobada dels quatre ens. I des d’aquesta posició, impulsar altres fòrums de debat que vagin molt més enllà de l’àmbit de cada companyia i de l’interès estrictament local.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here