19.4 C
Província de Tarragona
Dimarts, juny 11, 2024

Quim Nin i l’austeritat com a concepte

La Generalitat ha rebut diverses propostes per fer-se càrrec de la gestió de la Ciutat Residencial, tancada des de fa més d'un any
La Generalitat ha rebut diverses propostes per fer-se càrrec de la gestió de la Ciutat Residencial, tancada des de fa més d’un any

L’austeritat com a “concepte estructural”: l’austeritat ens ha caigut com una bomba després d’un llarg període de bonança econòmica, i ha vingut per quedar-se de manera indefinida.

Amb aquesta filosofia, Quin Nin afronta el tercer any com a delegat de la Generalitat a Tarragona amb un panorama polític, econòmic i social encara més complicat del que es va trobar el gener de 2011.

Panorama polític: “Em sento còmode amb el procés”. Nin és dels polítics convergents que fa anys aposta per tirar endavant el projecte cap a l’estat propi i ara pot participar-hi d’una forma molt directa des de dins del govern. Amb la vista posada a la consulta on els catalans podran decidir el seu futur, Nin no es resigna a concloure que Tarragona és i serà una ciutat que votarà contra la independència de Catalunya. Diu que hi ha molt soroll mediàtic dels favorables a mantenir l’actual situació i que els sobiranistes hi tenen molta feina.

De forma paral·lela al procés nacional, el govern ha de gestionar un panorama social i econòmic molt difícil. Amb l’austeritat com a bandera i uns pressupostos ofegats, què podem esperar de noves inversions de la Generalitat en equipaments el 2013 a Tarragona? Ben poca cosa, per no dir res.

Façana lateral de la Chartreuse, al carrer Vapor. La remodelació conserva elements arquitectònics de l'antiga fàbrica de licors
Façana lateral de la Chartreuse, al carrer Vapor. La remodelació conserva elements arquitectònics de l’antiga fàbrica de licors

Obres en marxa i projectes pendents

Això sí, gràcies a l’Ajuntament, les obres de l’Escola d’Oficial d’Idiomes a la Chartreuse encaren la recta final i la nova seu podrà obrir el pròxim curs 2013-2014. El delegat del govern mostra bona voluntat en arribar a un acord amb el consistori pel que fa al finançament del projecte. Es tracta de buscar una fórmula que no suposi a la Generalitat pagar més de 20 milions d’euros per un crèdit demanat per l’ajuntament de 7 milions.

Les obres d’adequació de la Necròpolis ara encetades permetran reobrir aquest espai patrimonial, després de dues dècades. En canvi, el nou centre penitenciari de Mas Enric continuarà sense estrenar-se.

Interessats en la Ciutat Residencial

La Ciutat de Repòs i Vacances, tancada des de fa catorze mesos, compta amb diversos “pretendents”: empreses de l’àmbit assistencial, de l’hosteleria i la gestió esportiva que estan disposades a ofertar en un concurs públic de concessió administrativa que pugui obrir la Generalitat. Una part continuarà sent d’ús públic i podrà ser utilitzat pels veïns. De moment, però, no hi ha calendari.

Tampoc no hi ha dates per donar una solució als terrenys del Sant Jordi, però es manté el compromís de fer-ne un pavelló esportiu pensant en els Jocs de 2017.

El govern territorial de Nin afronta el tercer exercici sense gaire canvis interns: es mantenen els directors territorials de Salut, Ensenyament i Cultura com a departaments clau, i  s’ha de substituïr la fins ara responsable de Benestar i Família, Anna Maria Solé, que ha anat de diputada al Parlament.  Tot plegat, enmig d’una austeritat que fa inviable aquell vell projecte d’unificar els serveis territorials de la Generalitat a Tarragona en una seu. Girona i Lleida ja ho van fer en el seu moment. Tarragona hi arriba massa tard.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here