23.5 C
Província de Tarragona
Dimarts, maig 28, 2024

Descobrint els camins de Tarragona

Senyalització dels Camins de Tarragona, una xarxa de 90 kms. del Francolí al Gaià
Senyalització dels Camins de Tarragona, una xarxa de 90 kms. del Francolí al Gaià

Hi ha una mobilitat alternativa i diferent a la que fem habitualment dins la ciutat. Hi ha una mobilitat a ritme lent i pausat que podem practicar sense sortir de Tarragona, a peu o en bicicleta, gràcies a la xarxa de camins que s’han anat recuperant i senyalitzant als darrers anys.

Aquesta joia del nostre patrimoni natural i cultural tindrà ben aviat un element clau de difusió: un llibre de la col·lecció “de Ferradura” d’Arola Editors. Una guia elaborada per Rafael López-Monné, fotògraf i geògraf tarragoní, amb 10 itineraris dins el terme municipal que inclouen els monuments Patrimoni Mundial.

Entre els molts atractius del llibre, hi haurà unes il·lustracions històriques d’Hugo Prades que ha dissenyat sota la supervisió del profesor Joaquin Ruiz de Arbulo. La publicació de la guia coincidirà, a més, amb l’edició d’un mapa molt detallat del territori a càrrec de l’editorial Piolet, especialitzada en aquest àmbit.

Una xarxa àmplia i variada

La guia i el mapa culminaran la feina encetada fa cinc anys per l’ajuntament amb el projecte de l’Anella Verda. S’ ha fet un inventari de camins, s’hi han seleccionat els més adequats per caminar o per conèixer el paisatge i el patrimoni, i s’hi han senyalitzat uns 75 quilòmetres.

Aquest és el tipus de senyal que informa de la distància i el temps necessari per fer els recorreguts
Aquest és el tipus de senyal que informa de la distància i el temps necessari per fer els recorreguts

Falta per senyalitzar el tram del camí de ronda o de la costa que travessa el Bosc de la Marquesa i determinar el pas pel camping Torre de la Mora. Però el tomb per l’Anella Verda ja és una magnífica realitat amb un recorregut total de 34 quilòmetres que comença al Francolí (a l’alçada de Torres Jordi) i s’acaba al Fortí de la Reina després d’envoltar la ciutat per boscos, platges, monuments i zones agràries i de masos.

Més enllà de Tarragona

La bona feina de l’equip liderat per López-Monné i el cap de la Brigada Municipal, Marc Antillac, permet ara extendre la xarxa de camins a El Catllar i la Riera de Gaià. I també seguint la costa fins a Altafulla, la Vil·la romana dels Munts (Patrimoni de la Humanitat) fins a Roda de Barà.

De forma paral·lela, s’està treballant per recuperar i senyalitzar el camí que seguint el curs del Francolí arriba a Constantí i envolta el mausuleu de Centcelles (també Patrimoni Mundial). Un projecte que compta amb el suport econòmic de Repsol i que inclou la construcció d’una passera de fusta.

Caminant, corrent, en bicicleta o a cavall. Tarragona fa de capital obrint la seva anella verda a altres municipis de l’entorn. Paisatge, patrimoni i natura encara per descobrir.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here