9.4 C
Província de Tarragona
Dimecres, abril 24, 2024

Repsol i la voluntat de ser transparent

Imatge del Centre de Tecnologia de Repsol a Madrid. (foto: Repsol)
Imatge del Centre de Tecnologia de Repsol a Madrid. (foto: Repsol)

Sovint, als periodistes ens toca parlar de molts temes que no dominem prou. La nostra feina consisteix a saber poc de moltes coses, tot i que sempre és bo aprendre’n de noves.

Conscient d’això, Repsol va organitzar, amb la complicitat del Col·legi de Periodistes de Tarragona, un seminari de formació per a periodistes amb l’objectiu d’explicar-nos la feina que la companyia petrolera fa a Tarragona i a Madrid, on hi ha el Centre de Tecnologia de Repsol.

Amb dues jornades diferents, la quarantena de professionals que vam assistir al seminari vam aprendre infinitat de conceptes i característiques de la feina que desenvolupa Repsol. Ara en podrem parlar amb més coneixement de causa, o si més no conscients de conèixer una mica més la informació que tenim entre mans.

La visita a Madrid la vam realitzar el passat dijous 14 de febrer. L’expedició tarragonina, pujada a l’AVE, va arribar a Móstoles (amb unes majestuoses rotondes, per cert) on Repsol hi té instal·lat des de fa uns deu anys el Centre de Tecnologia (CTR). Es tracta d’un gegantí complex on la companyia fa gala del seu eslògan: inventem el futur. I això és exactament el què hi fan. Com va explicar el seu director general, Fernando Temprano, treballen per avançar-se al futur i ser competitius quan arribin els canvis tecnològics.

Un centre per a la investigació

Repsol té al CTR més de 400 investigadors que treballen amb més de 150 projectes, amb l’objectiu de buscar noves energies, fins i tot diferent al petroli, un bé que, com tots sabem, és escàs. A més, tenen convenis amb universitats de tot el món per fer més ampli el coneixement.

La visita al CTR va servir per conèixer que Repsol investiga amb microalgues, de les quals n’extreuen un oli que després serveix per fer biodiesel i altres derivats. De fet, a Tarragona s’ha instal·lat una planta pilot que entrarà en funcionament en poc temps.

També vam conèixer la feina que la companyia fa amb els motors de competició, sobretot a Moto GP. Una feina per motors d’altes prestacions que després s’apliquen a vehicles convencionals. Una bona manera d’adaptar els esforços d’investigació als productes de carrer. Fins i tot Repsol està investigant amb els cotxes elèctrics. En parlen en present i no en futur, i és que creuen que el vehicle elèctric, aquest cop si, ha arribat per quedar-se, i volen ser una empresa competitiva també en aquest sector.

Però, personalmet, em va fascinar la feina que fan els geòlegs que hi ha al CTR. Investiguen sobre noves prospeccions que es podrien fer al subsòl, i ho fan amb roques minúscules que els donen informació de fa centenars de milers d’anys. És com investigar un crim i anar recollint pista per pista fins arribar a conèixer el perquè de la mort.

Repsol i la implicació al territori

Repsol i Tarragona tenen una estreta relació. Tot i el risc que suposa tenir al costat de casa una refineria, també és cert que la seva implicació amb el territori és vital. I ara que Tarragona treballa per convertir-se en una ciutat intel·ligent, Repsol apostarà per convertir la ciutat en un banc de proves de la tecnologia Smart. Tot i que el director del CTR, Fernado Temprano, ja va avisar que caldrà definir millor el concepte Smart. Ja treballen, però, amb la idea d’instal·lar una asfalt en diversos carrers que no contaminen.

La paraula transparència és cada vegada més difícil de trobar i molt gratificant d’escoltar. Això és el que ha intentat fer Repsol, un excercici de transparència explicant tot allò que fa a les seves plantes. Potser no ho han explicat tot, però la voluntat és clara. És una companyia que té molt ben entès el concepte de responsabilitat social corporativa, i l’intenta aplicar a diari.

Josep Ardila
Josep Ardila
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here