14.5 C
Província de Tarragona
Dijous, maig 23, 2024

Artur Mas, la FP i un nacionalista basc

Artur Mas presideix la signatura del conveni entre Repsol i el Departament d'Ensenyament per fomentar la Formació Professional dual (foto: Repsol)
Artur Mas presideix la signatura del conveni entre Repsol i el Departament d’Ensenyament per fomentar la Formació Professional dual (foto: Repsol)

Artur Mas vol recuperar aquells dissabtes “maratonians” pel territori que acostumava a fer el seu predecessor, Jordi Pujol. Només així s’entén la visita que el president de la Generalitat ha fet aquest dimecres a tres comarques i cinc municipis de Tarragona al llarg de només nou hores.

Als anys vuitanta i noranta, Pujol dedicava els dissabtes a recòrrer Catalunya per inaugurar escoles, carreteres i centres sanitaris; parlar amb empresaris, operaris d’una fàbrica, pagesos o pescadors; trobar-se amb entitats i col·lectius de tota mena; saludar alcaldes i representats de la societat civil… Era la manera de fer política d’aquell moment, una fórmula que li va ajudar a consolidar-se al govern durant 23 anys.

Acte inaugural de la seu de PIMEC a Tarragona (foto: tarragonaradio.cat)
Acte inaugural de la seu de PIMEC a Tarragona (foto: tarragonaradio.cat)

Ara, la política i la gestió de la cosa pública és una altra cosa. L’impacte de la crisi és molt profund per a la majoria de ciutadans. I la corrupció i l’espionatge dins i entre partits inunda fins a la nàusea el nostre dia a dia i amenaça el propi sistema.

En aquest context, Artur Mas decideix emular un ”estil Jordi Pujol” de fa vint anys i ahir va organitzar una “gira comarcal” que el va portar fins a Sarral (ajuntament, cooperativa de vi i nova planta industrial); l’Espluga de Francolí (coves prehistòriques); Reus (dinar amb empresaris); La Pobla de Mafumet (nou ajuntament i complex industrial de Repsol); i Tarragona (nova seu PIMEC).

Una visita amb un ritme tan trepidant no pot evitar els retards i això es nota especialment en els actes post-dinar. La consellera Irene Rigau i el director de Repsol a Tarragona, Joan Pedrerol, en van ser testimonis ahir, mentre esperaven signar un conveni per desenvolupar la Formació Professional dual.

Del PNB a Repsol

Amb ells, esperava el president Mas una vella cara coneguda de la política basca, que estava “predestinat” a ser lehendakari: Josu Jon Imaz, l’actual director general de l’Àrea Industrial i noves Energies de Repsol. La seva vida va fer un gir radical quan va deixar la presidència del Partit Nacionalista Basc (novembre 2007) i va fitxar per la companyia (estiu 2008), després d’una breu estada als Estats Units.

Josu Joan Imaz va ser president del PNB fins a finals de 2007 i ara és directiu de Repsol
Josu Joan Imaz va ser president del PNB fins a finals de 2007 i ara és directiu de Repsol

Imaz parla un català molt acceptable i coneix bé les comarques de Tarragona: havia estiuejat a Cambrils i s’ha passejat pel Priorat i la Terra Alta. Ara viu entre Madrid i Donosti, però visita amb prou assiduïtat la refineria de Tarragona, mira de fer almenys una calçotada per temporada, i serà el pregoner de les festes de La Pobla de Mafumet.

Nacionalista basc, d’arrels guipuscoanes, i Doctor en Químiques, Imaz és d’aquells que en el seu moment van decidir apartar-se de la vida política. Allunyar-se del tot i dedicar-se a la seva professió. Ho té tan clar que somriu i calla quan li pregunten pel procés sobiranista de Catalunya o els episodis de corrupció.

Referència de la FP a Catalunya

Mentre esperava el president, també somreia ahir Francesc Roca, director de l’IES Comte de Rius, protagonista del conveni entre la Generalitat i Repsol per fomentar la FP dual.  “Un centre emblemàtic”, segons la consellera Rigau.

Seixanta alumnes participen enguany d’aquesta modalitat que els obrirà les portes a l’àmbit laboral. De fet, Repsol te previst cobrir 277 vacants en els pròxims cinc anys amb estudiants que participin en aquests cursos que combinen la teoria amb l’estada a l’empresa.

Un exemple, segons el president, del que podem fer: “Aquí hi haurà feina per a la gent jove si ens adaptem a la realitat empresarial”. Ho diu després de la signatura del conveni, on la consellera d’Ensenyament guanya en rapidesa el director de Repsol. “L’ensenyament va més ràpid que l’empresa”, fa broma Artur Mas. I com el retard s’acumula, el president només te un instant per saludar Francesc Roca i marxa a corre-cuita cap a l’ajuntament de la Pobla i la seu de PIMEC Tarragona. Encara li queda l’última part de la “gira comarcal”

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

1 COMMENT

  1. HABRA TRABAJO PARA LA GENTE JOVEN Y LOS QUE SOMOS MAYORES DE 35 AÑOS CUANDO VA HABER TRABAJO NUNCA…NO NOS MERECEMOS UNA OPORTUNIDAD NOSOTROS TAMBIEN O ES QUE YA SOMOS NUY MAYORES PARA LA SOCIEDAD O PARA COMENZAR UN NUEVO EMPLEO…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here